Blic

ČETIRI DANA I NOĆI DO ISTORIJSKO­G DOGOVORA

Maratonski samit lidera EU u Briselu uspešno okončan

- IVANA KEŠANSKI

Lideri EU postigli su istorijski dogovor o fondu za oporavak pandemije od virusa korona u iznosu od 750 milijardi evra i o budžetu nakon burnih rasprava na najdužem samitu bloka u gotovo dve decenije.

Kada je samit zašao u svoj peti dan, 27 iscrpljeni­h šefova država i vlada konačno je dalo svoj pečat odobrenja planu da se daju krediti i bespovratn­a sredstva u dosad neviđenim razmerama. Nakon gotovo 90 sati rasprava, tenzija pa i optužbi između šefova država, usvojen je dogovor o paketu od 1,8 biliona, od čega je nešto više od jednog biliona evra predviđeno za sedmogodiš­nji budžet. Međutim, najviše je priče bilo o preostalih 750 milijardi evra pomoći zemljama članicama u borbi protiv posledica pandemije.

Kompromis koji je predložio predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel je prihvaćen: države takozvane štedljive četvorke - Austrija, Holandija, Danska i Švedska (kojima se pridružila na samitu i Finska) prihvatile su zajednička dugovanja i bespovratn­u pomoć državama članicama, dok su se, zauzvrat Nemačka, Francuska, Italija i Španija složile da smanje ukupnu sumu bespovratn­e pomoći sa 500 milijardi na 390 milijardi evra. Pored toga, dogovoreno je da se u okviru korona-pomoći 360 milijardi evra daju kao krediti. EU se takođe složila da će izdavanje neto duga završiti 2026. godine i da će sav novi dug otplatiti do 2058. godine. Unija će vraćati novac investitor­ima kroz sopstveni budžet.

U međuvremen­u, države članice će takođe morati da razviju planove koji će precizirat­i kako će uložiti nova sredstva. Ove takozvane planove za reformu i oporavak moraće da odobre njihove evropske kolege, kvalifikov­anom većinom, a ne jednoglasn­ošću, na čemu je u jednom trenutku insistiral­a Holandija.

Najnoviji dogovor iz Brisela označava presedan za zajedničko zaduživanj­e na nivou EU, čemu su se mnoge države, uključujuć­i Nemačku, dugo vremena protivile. Ali taj je opozicioni stav omekšao je nakon krize izazvane Covidom 19.

- Uz najveće napore prekograni­čne solidarnos­ti, EU šalje snažan signal unutrašnje povezanost­i. U kratkom roku efekat poverenja može biti značajniji čak i od samog plenković zadovoljan odlukom na samitu eu

Prema rečima francuskog predsednik­a, sporazumu su prethodili „dugački i teški“pregovori, ali je nađen kompromis

novca - izjavili su analitičar­i iz Berenberg banke. Ursula fon der Lajen, predsednic­a Evropske komisije, rekla je da je više od 90 sati pregovora „vredelo“i da EU ne može biti optužena da je ovaj put učinila „premalo,

prekasno“.

- Evropa još uvek ima hrabrosti i mašte da misli veliko. Evropa u celini sada ima velike šanse da izađe jača iz krize - rekla je ona.

Sporazumom su, po svemu sudeći, zadovoljne sve države. Najveći iznos će dobiti države koje su najviše patile u pandemiji - Italija i Španija.

„Štedljiva četvorka“je takođe zadovoljna jer je odlučeno da veliki neto uplatioci budžeta dobiju veći rabat i povraćaj novca. Holandija će tako dobiti gotovo dve milijarde evra godišnje povraćaja. Austrija, Danska i Švedska dobiće više nego pre.

Plan oporavka sada se suočava s prolaskom kroz Evropski parlament. Njega moraju da ratifikuju sve države članice Unije, a pretpostav­lja se da će one to i učiniti. Dogovorene sume novca verovatno neće stići u realnu ekonomiju zemalja pre sredine sledeće godine, kažu ekonomisti, a prenosi Rojters.

n

 ??  ?? Holandski premijer je uspeo u nameri da svotu za bespovratn­a sredstva smanji sa 500 na 390 milijardi evra merkel, makron i Fon der lajen su zadovoljni jer je odlučeno da zemlje dobiju bespovratn­a sredstva
Holandski premijer je uspeo u nameri da svotu za bespovratn­a sredstva smanji sa 500 na 390 milijardi evra merkel, makron i Fon der lajen su zadovoljni jer je odlučeno da zemlje dobiju bespovratn­a sredstva
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia