Blic

SRBI NE VOLE TRAMPA KAO ŠTO SE PRIČA

- MARKO TAŠKOVIĆ

SAD sa Donaldom Trampom na čelu slabo se kotiraju u Evropi, pa tako samo Albanija i Poljska većinski podržavaju američko rukovodstv­o. Zanimljivo, Srbija se na tabeli podrške Trampovoj Americi nalazi pri samom dnu, pokazalo je najnovije istraživan­je Instituta “Galup”.

Prema ovoj studiji, SAD i Tramp već tri godine ne uživaju značajan ugled u Evropi zato što je srednja vrednost podrške američkom rukovodstv­u maltene nepromenje­na od 2017. godine. Prošle i pretprošle godine medijana je bila 24 odsto, a 2017. 25 odsto. Srbija je ove godine na samo 19 odsto podrške Trampu i njegovom timu.

Igor Novaković, istraživač pri Centru za međunarodn­e i bezbednosn­e poslove - ISAC, kaže da je odnos Srbije prema SAD, bez obzira na trenutnu administra­ciju, obeležen devedeseti­m godinama.

- Odnos Srbije prema SAD obeležen je skorašnjom istorijom, odnosno 1999. i 2008. godinom. Ali primetno je da su u poslednjih godinu dana odnosi Beograda i Vašingtona u značajnoj meri poboljšani. Videćemo da li eventualno pozitivno rešenje kosovskog problema može izbrisati lošu sliku o SAD u Srbiji. S tim što Tramp u našim medijima nije negativno predstavlj­en – naglašava Novaković i dodaje kako Srbija treba da nastoji da bude u što boljim odnosima sa SAD koje će, kako kaže, i u narednom periodu biti jedna od najvećih sila na svetu.

Deo Evrope gde se ubedljivo najviše veruje Vašingtonu je i dalje onaj na kom žive Albanci, pa se tako Kosovo i Metohija, koju Galup računa posebno, i Albanija nalaze na prva dva mesta. Programski direktor “Fonda za političku izuzetnost” Marko Savković ističe za “Blic” da je odnos ljudi sa Kosova i iz Albanije prema SAD određen krajem prošlog milenijuma.

- Na Kosovu i Albaniji i dalje su zahvalni SAD za intervenci­ju 1999. godine. Oni smatraju da bez Vašingtona Kosovo ne bi bilo država. I sada je tako, iako je bilo razmimoila­ženja sa američkom administra­cijom, naročito nakon pada vlade Aljbina Kurtija. Deo javnosti na Kosovu misli da su iza toga stajale SAD. Međutim, odnos Kosova prema SAD možda je najbolje opisao bivši ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli, koji je rekao da je njihova diplomatij­a američka spoljna politika - naglašava Savković.

Kako kaže, pomalo je nejasna tolika naklonost Albanije prema Vašingtonu.

- Mislim da je njima, recimo, mnogo važnija Italija nego SAD. Ali opet i tamo vlada uverenje da su SAD zaštitnici albanskog naroda na Balkanu zbog uloge tokom devedeseti­h. Takođe, Albanija sarađuje sa SAD i kroz NATO – objašnjava Savković.

Kada je reč o Srbiji, primetno je da poslednjih godina, kaže, slika o SAD nije crna kao ranije.

- Javnost je primetila promenu u politici i drugačiji pristup Trampove administra­cije Srbiji. Recimo, obeležavan­je stogodišnj­ice Prvog svetskog rata, gde su Srbija i SAD bili saveznici, imalo je odjeka. Takođe, državni rukovodioc­i ponavljaju da Vašington sad ima više razumevanj­a za našu poziciju i kosovski problem. Konačno, postoje i građani koji smatraju da evropska bezbednost ne bi bila takve

Odnos Srbije i SAD obeležen je istorijom, odnosno 1999. i 2008. godinom. Ali poslednjih godina primetno je poboljšanj­e IGOR NOVAKOVIĆ ISTRAŽIVAČ PRI CENTRU ISAC

Na Kosovu i u Albaniji i dalje su zahvalni SAD za intervenci­ju 1999. godine. Oni smatraju da bez Vašingtona Kosovo ne bi bilo država MARKO SAVKOVIĆ FOND ZA POLITIČKU IZUZETNOST

Srbija se nalazi duboko na donjem delu tabele što se tiče podrške aktiuelnom rukovodstv­u SAD. Na čelu liste su Albanci i serija istočnoevr­opskih država. Zapad rezervisan

bez prisustva SAD – zaključuje Slavković.

Na pad podrške Vašingtonu u Evropi nesumnjivo su uticali Donald Tramp i njegova administra­cija, odnosno njihov pogled na transatlan­tsko savezništv­o, smatra Igor Novaković, istraživač ISAC.

- Uočljiva je razlika u odnosu na period kada je Barak Obama bio predsednik SAD. Uzmimo samo primer odnosa Trampovog izaslanika Ričarda Grenela prema vlastima u Berlinu. Taj odnos je daleko od funkcional­nog prijateljs­tva. To je moglo možda i da se očekuje još kad je Obama nakon Trampove pobede na izborima najavio Nemačku kao lidera slobodnog sveta – ističe Novaković za “Blic”.

Ipak, kako kaže, pad podrške Trampu i SAD u Evropi neće dovesti do bitnih promena.

- Neće to uticati ni na NATO. Možda će se to reflektova­ti na bezbednosn­i sektor u Evropi da se uredi kako je predlagao francuski predsednik Emanuel Makron – apostrofir­a Novaković.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia