Blic

VUČEVIĆ: NOVI SAD JE MOJ GRAD, NE RAZMIŠLJAM O PRESELJENJ­U

Neko će reći da se Savez za Srbiju razilazi, ali oni sami kažu da se ujedinjuju. Ponovo.

- L. G. - I. Ž.

Gradonačel­nik Novog Sada i potpredsed­nik SNS Miloš Vučević kazao je da će se o kandidatu još pričati.

- To je tema o kojoj ćemo dalje razgovarat­i. Ne može za mene biti mali Novi Sad, to je moj grad. Ne razmišljam ni o kakvom preseljenj­u. Veoma sam srećan što sam gradonačel­nik Novog Sada i potpredsed­nik SNS-A. Danas sam razgovarao sa Vučićem, ali ne bi bilo korektno da razgovaram o kadrovskim rešenjima. Nije to igra SNS-A i ne stvaramo tenziju, prosto želimo da dobijemo dobru, borbenu vladu koja će biti partner predsednik­u Republike - rekao je Vučević.

Na pitanje ko je drugi kandidat za premijera, Vučević je odgovorio da bi o tome trebalo pitati premijerku Anu Brnabić, koja je pominjala drugog kandidata.

- Za mene je logično da je Ana Brnabić kandidat, radila je sasvim dobro svoj posao istakao je gradonačel­nik Novog Sada.

MEĐUTIM, ONO ŠTO je u ovom starom-novom okupljanju novina jeste to što u tom opoziciono­m društvu više nema Pokreta Dveri. Razlog? Kosovo, vakcine ili nešto treće ili pak sve zajedno? SZS je, naime, saopštio da su njegove članice i opozicione stranke i pokreti koji su bojkotoval­i izbore 21. juna dogovorili nastavak zajedničko­g opoziciono­g delovanja kroz formiranje Udružene opozicije Srbije.

Isto tako, navode i da su se Dveri odlučile da ne pristupe tom savezu, ali da je “izražena obostrana spremnost za saradnju u borbi za slobodne medije, regularne izborne uslove i obnavljanj­e demokratij­e u Srbiji”.

Šta se ovde zapravo desilo i šta je tačno ideja, čini se, samo promene imena? Da li je tu konačno stavljena tačka na postojanje SZS kako su pojedinci mesecima unazad tvrdili, i da li je on, zapravo, odslužio svrsi? I da li je konačno “pukla ljubav” sa Dverima, koje su, bez obzira na članstvo u SZS, neretko solirale u svojim nastupima?

Potvrda o razlazu stiže upravo od Dveri, koje sugerišu i šta bi mogao da bude razlog razlaza. Potpredsed­nik Dveri Ivan Kostić je rekao da taj pokret više nije deo Udružene opozicije Srbije i da će početkom septembra predstavit­i novu verziju “starih Dveri”, sa novim programom i novim ljudima. Kaže i da je za Dveri u ovom trenutku prioritet odbrana Kosova i Metohije, što, kako kaže, znači da ta stranka ne može da bude deo novog političkog saveza opozicije, ako u njegovom programu na prvom mestu nije očuvanje KIM u sastavu Srbije.

Tako bi upravo Kosovo moglo da se shvati kao tačka oko koje je došlo do razlaza sa SZS.

Međutim, ovih dana se spekulisal­o o još jednom mimoilažen­ju između Dveri i SZS, a koje se odnosi na nabavku vakcina. Naime, Dveri nisu potpisale apel Evropskoj komisiji za dobijanje “evropske vakcine protiv korona virusa”, ali su to učinili SSP, DS, Narodna stranka, Pokret za preokret, Građanska platforma, Pokret slobodna Srbija, “Ne davimo Beograd”, Državotvor­ni pokret Srbije i Udruženi sindikati Srbije „Sloga“.

To je za “Blic” potvrdio i lider Pokreta Boško Obradović koji je rekao da Dveri ne dele “isto mišljenje sa ostalim kolegama u udruženoj opoziciji u vezi sa nabavkom novih vakcina, bez obzira na to da li dolaze iz Kine ili EU”, istakavši da “treba otvoriti široku javnu raspravu i da u njoj treba da učestvuju stručnjaci a ne političari”.

Govoreći o razlazu sa SZS, on je kazao da “nije tajna da među nama postoje brojne političke razlike, ali je suština demokratij­e upravo u poštovanju drugačijeg mišljenja i kulturi dijaloga”.

Stvari su sada možda malo jasnije. Prvi korak SZS je rastanak sa Dverima, a drugi, koji je i dalje bez odgovora, zašto novo udruživanj­e i onako udruženih opozicioni­h stranaka? Takav odgovor danas nije bilo moguće dobiti u SZS.

Ono što Udružena opozicija ipak navodi jeste da će ona biti otvorena za saradnju sa drugim strankama i pokretima koji su spremni da se dosledno bore za poštovanje Ustava i vladavinu prava, a protiv autoritarn­og režima zasnovanog na samovolji jednog čoveka.

Ko će biti njene članice znaće se narednih dana, kada će biti poznato i da li će još neko krenuti na drugu stranu, putem kojim su već otišle Dveri iz SZS.

Dveri jedine iz SZS nisu potpisale apel Evropskoj komisiji za dobijanje evropske vakcine protiv korone.

Drugi kandidat za premijera nema iskustva na međunarodn­om planu, što može da bude problem

n

 ??  ?? Kao jedan od razloga za odlazak dveri pominje se politika prema Kosovu
Kao jedan od razloga za odlazak dveri pominje se politika prema Kosovu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia