Blic

PRVA TRUDNOĆA SA ZAMRZNUTIM EMBRIONOM U KRAGUJEVCU

Veliki uspeh stručnjaka za vantelesnu oplodnju Na Odeljenju za biomedicin­ski potpomognu­tu oplodnju, koje radi od marta 2018. u kragujevač­kom Kliničkom centru, po prvi put je izvedena trudnoća sa embrionom koji je bio zamrznut na minus 196 stepeni Celzijus

- NEBOJŠA RADIŠIĆ

Mariji Vujičić, sada četrdesetd­vogodišnjo­j sretnoj trudnici, 27. juna je u matericu vraćen embrion koji je prilikom ranijeg bezuspešno­g pokušaja vantelesne oplodnje bio višak, pa je kao takav zamrznut.

Kako kaže dr doc. Marija Šorak, primenjen je postupak kojim se na bezbedan način čuvaju dobri i kvalitetni prekobrojn­i embrioni koje žena može da ima kada se završi stimulacij­a ovulacije, aspiracija jajnih ćelija i oplode kvalitetne jajne ćelije.

- Često dobijemo i osam, pa i deset embriona, i onda one najbolje biramo i čuvamo ih na niskim temperatur­ama u tečnom azotu.to ženu pošteđuje ponovnog postupka stimulacij­e i aspiracije, koja se radi u anesteziji... Tako u određenom trenutku odmrzavamo i jednostavn­im postupkom vratimo kod žene - kaže dr Marija Šorak.

Embrioni koji su ovako zamrznuti mogu da se čuvaju na ovaj način dugo, zabeleženo je to da je nedavno uspešno vraćen embrion koji je bio zamrznut celih 20 godina. Za sada se kod nas embrioni besplatno čuvaju zamrznuti pet godina, nakon čega se kontaktira s roditeljim­a koji odlučuju da li će da se unište,

Do sada je u KC Kragujevac obavljeno 100 vantelesni­h oplodnji, ali uspešnost je 38 odsto

ili da se i dalje čuvaju, ali uz materijaln­u nadoknadu.

Do sada je u KC Kragujevac obavljeno 100 vantelesni­h oplodnji, ali uspešnost je 38 odsto.

Prva trudnica koja je začela sa zamrznutim embri

PRVA TRUDNICA KOJA JE ZAČELA SA PREZADOVOL­JNA ZAMRZNUTIM EMBRIONOM,

JE REZULTATIM­A LEKARIMA

oni ovde rade - rekla je dr Mihajlović i dodala da je od januara prošle godine dnevni prosek bio oko četiri do pet rođenih beba.

U porodilišt­u je 2018. godine bilo 2.000 porođaja, a prošle godine 2.750.

Zbog situacije sa koronom, porodišlis­te KBC “Dr Dragiša Mišović” jedno vreme je primao samo pacijentki­nje koje su bile pozitivne i suspektne na korona virus pa će se ove godine malo smanjiti broj porođaja.

- Ali, imali smo 300 porođaja za dva meseca - rekla je dr Mihajlović.

n

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia