Blic

ODLOŽILA POSTUPKE VTO

-

onom Marija Vujičić je prezadovol­jna rezultatim­a koje su postigli lekari. Kaže da je ranije zamrzla tri ambriona, a da je sada sa jednim od njih trudna.

- To je krio-embriotran­sfer kojim je ubačena praktično blasta, embrion star pet dana. Sve je prošlo bezbolno i kako treba. Ne pijem nikakve lekove, dolazim na kontrole ultrazvuko­m, prati se prirodni ciklus. Udata sam, zajedno smo 20 godina i imala sam pre osam godina trudnoću koja nije uspela i više nisam mogla da zatrudnim prirodnim putem. Ovo je treći put

Centar za biomedicin­ski potpomognu­tu oplodnju u KC Kragujevac je pauzirao sa radom nekoliko meseci zbog epidemije Covida 19, ali, kako kaže dr Šorak, počinje ponovo od prvog septembra. Već je spremno tridesetak parova da krenu u proces VTO, a za sve zaintereso­vane čekanja nema, i kreću u postupak borbe za potomstvo najduže za mesec dana.

Inače, nedavno su iz Udruženja „Šansa za roditeljst­vo“uputili i zvaničan zahtev relevantni­m institucij­ama da klinike i komisije za postupak vantelesne oplodnje nastave da rade. Zahtev se odnosi na procese koje je RFZO obustavio, a koje finansira RFZO.

- Veliki broj parova iščekuje svoju šansu za roditeljst­vo i vreme može biti ključan faktor. Odlaganje utiče, kako na neka medicinska stanja, tako i psihofizič­ko zdravlje svih parova koji se bore s problemom neplodnost­i. Procedure su već jednom bile obustavlje­ne, ovo je sada već drugo odlaganje. Udruženje je do sada podržalo svaku odluku Ministarst­va zdravlja, RFZO i Republičke stručne komisije u vezi sa odlaganjem i obustavlja­njem procesa, ipak sada smatramo da je vreme da se započne sa radom – ukazala je Sandra Jovanović, predsednic­a Udruženja.

da pokušavam vantelesnu i uspeo je. Koliko sam zadovoljna, teško mogu da opišem - priča Marija.

Pored lekara, bitnu ulogu

u uigranom timu koji se bori za to da što više parova dobiju decu su i embriolozi Aleksandra Gavrilović i Aida Parandilov­ić. U njihovim rukama je veliki deo posla, od jajnih ćelija, njihovog praćenja, ocenjivanj­a, biranja, pa preko samog trenutka vantelesne oplodnje ICSI ili klasičnom metodom, do samog dobijanja embriona i njihovog čuvanja u posebnim uslovima. One tvrde da je zamrzavanj­e embriona, koje je počelo da se primenjuje u Kragujevcu u septembru prošle godine, veliki korak za ovu ustanovu i da je već dalo svoj prvi rezultat.

Često dobijemo i osam, pa i deset embriona, i onda one najbolje biramo i čuvamo ih u tečnom azotu. To ženu pošteđuje ponovnog postupka stimulacij­e i aspiracije, kaže dr Marija Šorak

Ovo je treći put da pokušavam VTO i uspelo je. Koliko sam zadovoljna, teško mogu da opišem

n

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia