Милан Ћулибрк

Лесковачки воз

Nin - - Уводник -

Кад се сад нисам шлогирао, никада нећу – излетео ми је у понедељак увече, у девет сати и десет минута, цитат Аксентија Топаловића из чувених Маратонаца. А како и не би када је ТВ Пинк (а исто су урадили и ТВ Пинк 3 и Студио Б, остале нисам проверавао) прекинуо редовни програм, уз најаву: „последња вест“! Још увек под стресом, јер су ме таблоиди блиски властима данима убеђивали да Србији прети оружани сукоб са Македонијом, нестрпљиво сам чекао да чујем и видим шта нас сад снађе.

Шта би могла бити „последња вест“због које се прекида редовни програм телевизије са националном фреквенцијом? По глави су почеле поново да ми се врзмају насловне странице од прошле седмице: „Забадају нож у леђа – Заев објавио рат Србији“, „Руски стручњаци упозоравају: НАТО у Србији спрема државни удар и атентате“, „Зашто Скопље удара на Београд – Заев: Шиптари ће ме убити ако не заратим са Србијом“, „Србији спремили крвави преврат“, „Подли сценарио САД – Агент ЦИА руши владе на Балкану“, „Руси тврде да се спрема зло – Мило Тачију прави војску“, „Повучене дипломате из Скопља: Македонци прислушкују чак и Вучића“...

Страх је, срећом, био безразложан. Или би, кад мало боље размислим, сви баш и требало да се забринемо што су три телевизије прекинуле редовни програм да би се директно укључиле у - свечано отварање 28. лесковачке роштиљијаде!

Ако то нисте гледали и ако се још питате од кад је то разлог за ванредне вести на неколико различитих телевизија, нећу ни да вам откривам ко је отворио гурманску свечаност. А ако вам је, као у квизу, потребна помоћ пријатеља, навешћу само да је пред ТВ камерама признао да до обраћања новинарима није пробао лесковачки роштиљ. Ма чак ни малу, гурманску пљескавицу. А кладио бих се и да је уверен да од „лесковачког воза“има бар један лепши, а свакако шаренији. Иако је баш тај шарени воз замало довео до сукоба. Срећом, као и небројено пута пре и после тога, наше мудро државно руководство успело је да сачува мир и стабилност у региону.

Откако је спор Београда и Скопља изглађен врло једноставно - телефонским разговором председника Србије Александра Вучића и македонског премијера Зорана Заева, питам се шта би било са миром у региону да су разговарали српска премијерка Ана Брнабић и македонски председник Ђорђе Иванов? И да не буде забуне, и у јануару 2009. сам се питао зашто је тадашњи председник Србије Борис Тадић звао мађарског премијера Ференца Ђурчања и молио га за помоћ када је потпуно прекинуто снабдевање земље природним гасом. Зар би Ђурчањ одбио помоћ да га је позвао српски колега Мирко Цветковић? Или је неком од те помоћи, ипак, било важније да свима стави до знања ко у Србији коси, а ко воду носи? Са ове временске дистанце, ваљда је свима јасно да је на дуги рок то више штете нанело демократији и институцијама него да је Србија неколико дана остала без гаса. Овако, ни осам година касније нико Устав и законе не зарезује ни за суву шљиву. Ах, да не заборавим, три дана пре роштиљијаде Вучић је отворио и Сајам шљива у Осечини.

И пошто га већ има свуда, министар војни Александар Вулин дошао је на логичну идеју да би слике председника и врховног команданта требало да красе и све војне институције. Тако се, објашњава Вулин, јача „култ државе“. И Ана Брнабић мисли да би требало јачати „култ националних симбола у Србији, и грба и заставе“. За министра просвете Младена Шарчевића је то „нормално“, јер су, док је он служио војску, на зидовима у касарнама биле Титове фотографије. Тачно, само да ли се тако јачао култ државе или маршала Тита?

Закон о војсци не дефинише баш прецизно употребу симбола и обележја, али јасно прописује да одлуку о изгледу и коришћењу симбола доноси председник на предлог министра одбране. Дакле, Вулин предлаже, а Вучић одлучује. Једва чекам да видим хоће ли имати срца да Вулину бар једном каже – не?

За крај и нешто лепо. Званична статистика је објавила да је просечна нето плата достигла 533 евра и за 10 одсто је већа него пре 12 месеци. Проверио сам, вест је тачна. Само је објављена у Бугарској. У Србији је јулска плата од 399 евра реално већа него пре годину дана за 0,7 одсто. Ето, само још мало и стићи ћемо Бугаре.

Шта може бити „последња вест“због које се прекида редовни ТВ програм? Страх је, срећом, био безразложан. Или би баш сви требало да се забринемо што је све то урађено само зато што Вучић свечано отвара 28. лесковачку роштиљијаду

Главни уредник

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.