ГОСПОДИН

Зоран Кесић и екипа Njuz.net-a

Nin - - Садржај -

Суша ми убила БДП, у првом кварталу само 1,16 одсто, у другом 1,3 а планирао сам четири или пет...

Је л’ пијете лекове, господине?

Па наравно да пијем, морам да се смирим кад видим колики нам је привредни раст... 4.000 за господина! Тако би отприлике изгледао разговор у видео-клипу да се за столом, док је градоначелник Јагодине Драган Марковић Палма делио новац пензионерима, којим случајем нашао и председник Србије Александар Вучић.

Свако има своју муку, а Вучићева је највећа. Сви ми, грађани, бринемо о својим ближњима, пријатељима, родитељима, деци, али нико од нас нема 7.040.272 деце као Вучић. Зато би њему Палмина помоћ била потребнија него свим јагодинским пензионерима заједно.

Не знамо само, знајући колико је председник строг али правичан, да ли би можда приупитао Палму чији то новац дели на тако неформалан, такорећи ноншалантан начин, да ли су у питању буџетска или његова лична средства, како се она третирају у процедурално-правном смислу, да ли је у питању социјална помоћ, па ако јесте како онда може Палма да је дели пошто он за то није надлежан... Превише је озбиљних питања која би, верујемо, председник на лицу места поставио Марковићу.

Додуше, то би могла да буде и незгодна ситуација јер би Палма такав какав је, директан, непосредан и пун интегритета, на то председниково питање могао да одговори контрапитањем.

„Како се то сад доводи у питање моје помагање грађанима мимо институција, а испред камера, а премијера ономад нико ништа није питао кад је радио то исто“?

„Јеси ли ти, Драгане, премијер“? „Нисам...“„А јеси ли ти, Драгане, Вучић“„Нисам ни то...“„Ето, Драгане, видиш да то није исто“.

„Видим. Извињавам се... 5.000 за господина!“

И заиста, није то исто. Не може бити, јер оно је ипак било у склопу перманентне предизборне кампање, а ово сада није. Мора се посматрати и контекст. Осим ако Драган Марковић Палма не намерава да се кандидује за градоначелника Београда.

Што би, опет, са своје стране било интересантно, јер већ можемо да претпоставимо како би изгледао просечан састанак градоначелника са председницима општина.

„Немамо новца у каси, деци су потребни неки забавни садржаји...“

„Зоо врт за господина! Ви, госпођо“?

„Ада је препуна купача, вода је прљава, немамо где да се окупамо преко лета...“„Аква парк за госпођу“! „На Новом Београду имамо проблем са нелегалном градњом, ништа не смемо да сруш...“

„За господина ништа, нека се у понедељак јави у Херцеговачку за багер“!

Било како било, да се вратимо на Палмину дарежљивост са почетка текста, председник скупштине Јагодине објаснио је да је новчану помоћ делио на основу одлуке града. Лепо је видети да се неки пропис тако ефикасно примењује и да је Марковић њиме толико добро овладао да ту није потребна никаква комисија за процену, већ лично он, без да и саслуша шта тачно кога од суграђана мучи, одмах зна која је врста помоћи адекватна. Сад је најзад јасна и она стара народна - нисам Палма, ал’ могу да погледам. И помогнем. Евентуално.

Не може се поредити то што Палма дели новац пензионерима и оно што је Вучић радио као премијер. Није то исто. Оно је било део кампање, а ово сада није. Осим ако Палма не намерава да се кандидује за градоначелника Београда

ЗОРАН КЕСИЋ и екипа Njuz.net-а

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.