Агрокор СРБИ РУСИМА ПЛАЋАЈУ ХРВАТСКИ ДУГ

Агрокор, Ледо, Јамница и Конзум не могу до даљег да располажу имовином Фрикома, Дијаманта, Мг Мивеле и Нове слоге, а 1.857 запослених страхују за своју будућност

Nin - - Садржај - МИЛАН ЋУЛИБРК

На захтев руске Збербанке имовина четири српске фирме - Фриком, Дијамант, Нова слога и Мг Мивела - које је својевремено купио пропали хрватски тајкун Ивица Тодорић, до даљег је блокирана. Одлуком привредних судова у Београду, Краљеву и Зрењанину концерну Агрокор, у којем је уведена принудна управа, због дуга тешког више стотина милиона евра забрањено је да располаже „ћеркама“из Србије са 1.857 запослених, код којих је то подгрејало страх да ће Руси потраживања од хрватског Агрокора наплатити продајом „њихових“фирми.

Судским одлукама, донетим по истом рецепту у размаку од само месец дана, од 7. јуна до 7. јула, загребачки Ледо због 101,3 милиона евра дуга Збербанци не сме да располаже имовином Фрикома, Агрокору је забрањено да прода 261.987 акција (96,15 одсто) Дијаманта из Зрењанина, Јамници из Загреба блокирано је власништво у Мг Мивела, овдашњој фабрици за флаширање минералне воде, а због дуга од 350 милиона евра за главницу кредита из априла прошле године и 8,6 милиона евра за камате доспеле до 20. јуна,

Агрокору је забрањено да отуђи или оптерети имовину Нове слоге из Трстеника. Коначно, загребачком Конзуму је забрањено да прода или додатно оптерети „ћерку“у Србији, Идеа д.о.о. Многи су помислили да се та блокада односи на трговински ланац Идеа, са 300 продајних објеката у Србији, али је уследило објашњење да Идеа није део хрватског Агрокора, већ словеначког Меркатора, у оквиру којег послује и његов српски огранак Меркатор С са 8.830 запослених. Меркатор је избегао руску блокаду, јер је Влада у Љубљани спречила примену „лекс-Агрокора“и на словеначки трговински ланац, који је Тодорић у јуну 2014. купио за 544 милиона евра. Наравно, на кредит, који сада не може да врати. Иако су прошли боље од других Тодорићевих фирми у Србији, у Меркатору С немају баш разлога за задовољство, јер су 2016. завршили са нето губитком од 14,6 милиона евра.

Блокада имовине српских фирми ће вероватно трајати док међународна арбитража у Лондону не оконча поступак који је Збербанка, по увођењу принудне управе, покренула против Агрокора и 11 његових фирми-ћерки, које су гарантовале за враћање 450 милиона евра кредита пропалој пословној империји Ивице Тодорића.

Руси су у Србији бацили око на углавном успешне фирме. Дијамант је лане приходе повећао за 50 одсто, на 167 милиона евра и губитак од три милиона из 2015. претворио у профит од 5,5 милиона евра. И Нова слога је исказала нето добит од два милиона, али је Фриком највећи пословни драгуљ, јер је 2016. имао приход већи од 100 милиона и профит 12,4 милиона евра, а за три последње године нето добит је већа од 30 милиона евра. Само у 2015. од 12 милиона евра добити Ледо је у виду дивиденде узео пет милиона, а годину дана раније чак 60 одсто од шест милиона евра профита. Слично је било и претходних 13 година, од како је Тодорић купио Фриком. За Збербанку је од тога много важније да је нераспоређена добит у међувремену достигла 50 милиона евра. То је 4,5 пута више од суме за коју је Тодорић 2003. купио већински пакет од 55,5 одсто акција, с тим што је преузео 13 милиона евра дуга и обавезао се да у фабрику инвестира 40 милиона. Након што је извукао десетине милиона евра профита, Тодорић је десет година касније сам себи, односно Леду, „продао“Фриком за 96,5 милиона. А држави Србији 2009. није хтео да плати казну од 3,2 милиона евра, коју је разрезала антимонополска комисија због злоупотребе доминантног положаја на тржишту велепродаје индустријског сладоледа. Тај дуг намирен је принудно, тако што је Пореска управа блокирала рачун Фрикома и са њега, у корист буџета Србије, скинула дуг увећан за камате.

Како је пословала Тодорићева „империја“може се наслутити и по томе што је Фриком другим српским фирмама у саставу Агрокора - Нова Слога, Идеа, Мивела, Кикиндски млин и М-профил СПВ – одобрио 50 милиона евра краткорочних и дугорочних кредита. То можда и не би било толико чудно да Фриком од банака није морао да позајми 45 милиона евра за сопствену ликвидност. Ако ништа друго, забрана Агрокору да располаже имовином својих „ћерки“у Србији зауставиће сличне финансијске операције, које се своде на пребацивање новца из левог у десни џеп.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.