Апокалипса данас

НЕПОГОДА ОПУСТОШИЛА ТЕКСАС

Nin - - Реаговање - С. Славковић

Слике Хјустона пре но што га је и након што га је опустошио ураган Харви, најснажнија олуја која је погодила Тексас у више од пола века и најјачи ураган који је почистио америчко тле од 2005. године, уверљиво објашњава зашто се у давна времена веровало да нас богови спорадично мрзе и за нешто кажњавају. Чињеница да су изнад воде остали шћућурени скоро само пословни небодери да се на први поглед објаснити само неком наднаравном силом. У људској је природи да верује да природа, коју људски род наводно разуме, не би могла да произведе потоп библијских размера. Заиста, свега једна таква слика озбиљнија је од иначе катаклизмичних бројки.

Без струје је остало више од 250.000 домаћинстава. Ветрови су достизали брзину од 210 километара на час. На појединим локацијама је падало и по 100 литара кише по квадратном метру, а поплава је знала да достигне и до метар и по висине. У акције спасавања је укључено чак 500 теренских возила и 14 хеликоптера и авиона. Страдало је близу сто хиљада животиња, повређено је 30 особа, а погинуле су најмање две. Међутим, око 40 особа се до даљег води као нестало, па ће о коначном броју жртава прецизније моћи да се говори тек када се повуче вода и када за њом остану мочварне развалине четвртог највећег града у Америци.

Харви се у међувремену стишао до нивоа снажне тропске олује. Очекује се да ће се киша и ветар повући средином наредне недеље, уколико, наравно, Харви не одлучи да се безглаво врати у Мексички залив и потом поново протутњи кроз територију Тексаса. Апокалиптичне сцене из Холивуду драгих блокбастера преселиле су се на тамошње улице, а филмског харизматичног председника који се изненада појављује и решава невољу глумиће Доналд Трамп. Извесно неуспешно.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.