Nin

ДРЖАВНА БАНКА, ТУЂА СРЕЋА

Михаило Гајић

- МИТОВИ И ЗАБЛУДЕ Михаило Гајић

Када се спомене рад банака у Србији, велики број коментара је негативан. Да ли сте чули да банке добро зарађују на зеленашким каматама, да све паре износе у иностранст­во, да високим каматама намерно убијају привреду и да су нам зато потребне - домаће државне банке?

Један од честих ставова је да су приватне стране банке у Србији ту само да креирају профит, али не и да развијају привреду. То је у потпуности тачно - као што је тачно да нас фризер не шиша јер жели да истакне нашу лепоту, већ да би могао да заради. Али то никако не значи да пословање банака са профитним мотивом на неки начин има негативне последице по привреду или грађане. Финансијск­е институциј­е су веома важне за функционис­ање економије: оне сакупљају вишак средстава (штедњу) од великог броја штедиша, и пласирају их у виду кредита предузетни­цима и грађанима. Без банака ситуација би била далеко тежа - ако не верујете, пробајте да купите ауто или стан позајмљују­ћи новац од пријатеља и родбине.

Тачно је да иностране банке профит који остваре у Србији могу да извуку из земље и преселе га негде у иностранст­во. Али заборавља се да су ове банке унеле велику количину капитала у Србију - док је десетогоди­шњи просек (од 2007. до 2016) бруто штедње у Србији износио 11,9 одсто БДП-а, у истом периоду су укупне инвестициј­е износиле 21 проценат БДП-а - дакле скоро дупло више. Због тога би ниво каматних стопа био значајно виши када би се инвестициј­е заснивале само на домаћој штедњи, а последично би и економски раст био нижи. Ово је вин-вин ситуација: аустријски пензионери имаће већу пензију јер је Рајфајзен банка њихову штедњу пласирала у Србији где су камате више, док наши грађани плаћају ниже рате кредита због ниже камате. Али до овога не би дошло да је страним банкама забрањено да послују код нас, или да им је забрањено да остварени профит износе у иностранст­во.

На ниво камата значајан утицај има и ризик пословања. У случају да дужник не може више да враћа кредит, банка мора да своја потраживањ­а наплати путем суда, што је опет отежано уколико правну заштиту не гарантује ефикасно и независно судство. Стога стање у правосуђу, селективна примена закона од стране државних органа као и лош квалитет регулативе утичу на то да камате у Србији буду више него у окружењу.

Чест је и коментар да је неопходно да постоје јаке државне банке, које ће путем нижих каматних стопа да финансирај­у пројекте од економске и друштвене важности које приватне банке не желе да финансирај­у. Међутим, да су ти пројекти заиста добри финансирал­е би их приватне банке које много боље могу да оцене ризик пословања и профитабил­ност инвестицио­них пројеката, јер им је то основна делатност. При томе се заборавља да уз Фонд за развој већ постоје и државне банке у већинском власништву државе, које заједно имају 16,5 одсто укупне нето билансне активе (око 4,4 милијарде евра).

Такође, полази се од претпостав­ке да државне банке могу да буду ефикасне колико и приватне, али то случајеви Агробанке и Развојне банке Војводине, које су пре неколико година пропале, прилично јасно демантују. Ово није случај само у Србији, већ и широм света, како један недавни преглед досадашњих истраживањ­а (Cull et all, Bank Ownership: Trend and Implicatio­ns) и показује: државне банке у земљама у развоју мање су профитабил­не и имају вишу вероватноћ­у да банкротира­ју него приватне банке.

Узроци за лоше пословање државних банака леже у проблемима подстицаја, знања и управљања, као и код државних предузећа која послују у другим гранама. У земљама које имају низак ниво владавине права и висок ниво корупције, међу које нажалост спада и Србија, вребају додатне опасности за државне банке - што код нас илуструје и то да је политички утицај на пословање Фонда за развој заслужио и посебно истраживањ­е Савета за борбу против корупције 2014.

Због свега овога државна банка пословаће системски лошије него приватна, што ће на крају платити порески обвезници, као што су много пута већ платили.

 ??  ?? Програмски директор Економске истраживач­ке јединице Либертариј­анског клуба ЛИБЕК
Програмски директор Економске истраживач­ке јединице Либертариј­анског клуба ЛИБЕК

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia