Kампањско шминкање Београда

ИЗБОРИ У ДЕЦЕМБРУ

Nin - - У Фокусу - С. Славковић

Вест да ће избори за градоначелника Београда бити у децембру је више изненадила председника Александра Вучића него грађане престонице. Јер, када отворите десетак градилишта и тако паралишете иначе муцав београдски саобраћај, а потом обзнаните да ће се радови окончати до новембра, основано је претпоставити да је реч о делу предизборне кампање.

С друге стране, председник Вучић је рекао да није сагласан с изабраним периодом за изборе, али је великодушно обећао београдском одбору СНС-а да се неће мешати у њихове одлуке. О истом трошку је саветовао своје пулене да не користе његово име на изборима, рекавши им да се „не плаше, иду и победе“, али анксиозност од тог раздвајања била би, сматрали су у београдском СНС-у, превелики ударац по странку. Стога је изнађено соломонско, безмало родитељско решење – тата Вучић је пристао да се његово име користи, али још само овај пут. Можда. Ако је Томино дете порасло, Вучићево ће морати до краја да се осамостали. Можда. Индикативно је да је на питање да ли је у реду да се његово име користи и на другим локалним изборима у Србији, Вучић одговорио: „Зашто не би било? Ја сам председник Србије, али сам и даље председник странке“. Поново родитељски – ред строгоће, ред попустљивости.

Тумачења одлуке градског СНС-а су многострука – од тога да ће град пред Нову годину бити репрезентативно окићен, преко тога да се поверење у власт осетно круни и да то ваља предупредити, до тога да ће добар део гласача отићи на одмор за време гласања, вероватно ван града.

Градоначелник Синиша Мали је најавио да ће поднети оставку, али тек пред крај мандата, а Вучићеву изјаву да су у рушењу у Савамали учествовали „комплетни идиоти“из „врха градске власти“поново није желео да коментарише. Толики идиот није.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.