Вулину овлашћења, војницима бушне чизме

ИЗМЕНЕ ЗАКОНА О ВОЈСЦИ

Nin - - У Фокусу - С. Славковић

Надлежни органи система одбране припремили су измене Закона о војсци и оне су послате организационим јединицама Војске Србије и Министарства одбране да се о њима изјасне, стоји у саопштењу Министарства одбране. Додаје се да ће након коначног усаглашавања унутар система одбране предлог измена закона бити послат на јавну расправу, а потом Влади на одобрење и последично усвајање кроз редовну скупштинску процедуру. Као један од приоритета је издвојено побољшање материјалног положаја војника. Држава је позвала председника Војног синдиката Србије Новицу Антића на којем би се разматрало склапање колективног уговора. Звучи лепо, безмало бајковито, али у ВСС-у упозоравају да су измене донете у тајности, без јавне расправе и знања војника, супротно Закону о раду. Указују да је закон неуставан и да даје преширока овлашћења иначе упитном министру одбране који „бесомучно парадира у црној униформи“, „злоупотребљава фондове за ратне ветеране“и не чини ништа на „решавању понижавајућег материјалног стања припадника Војске Србије“. Додају и да је Вулин одбијао да преговара и потпише колективни уговор иако му је то законска обавеза.

„Војска нам гладује, са бушним чизмама и поцепаном униформом брани Копнену зону безбедности. Дневно нам војску напусти шесторо људи због лоше материјалне ситуације, а војници нам гину на аутопутевима због неисправних старих возила“, стоји у саопштењу ВСС.

Једно од нових проблематичних овлашћења министра је доношење плана истраживања и развоја за средства наоружања и војне опреме и уређивање начина и поступака истраживања развоја производње, промета и набавке наоружања и војне опреме. Ту се беше силна пара врти, је л’ да? Можда за нови стан од 200.000 евра? Или Вулин има две тетке?

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.