Повратак отписаних

Именовање Милована Бојића за директора Института за кардиоваскуларне болести Дедиње само је последњи у низу примера који показују да власт рачуна са деменцијом грађана

Nin - - У Фокусу - Драгана Николетић

Мало је рећи „бити шокиран“на вест о поновном именовању др Милована Бојића за директора Института за кардиоваскуларне болести Дедиње, након 17 година. Да ли је одлив мозгова у тој мери девастирао медицинске кадрове, кад Влада на чело тако престижне институције доводи једну тако „контроверзну“особу? Са богатом оптужничком прошлошћу.

Џаба што се народ сећа, кад су власти изгледа заборавиле да је Бојић, министар здравља у Милошевићево време, прво истакнути члан СПС-а,

потом перјаница ЈУЛ-а, вишеструко истраживан због разноразних финансијских малверзација. Једном је чак првостепеним судским поступком и осуђен на 10 месеци затвора (2012) јер је, како се тврдило, проневерио 200.000 марака, злоупотребивши место које му је сада поново поверено. У другом наврату водио се преткривични поступак чак за седам случајева сличних петљавина.

Иако је у Бојићев стручни кредибилитет највише веровао Војислав Шешељ, узимајући га за личног лекара (и партијског друга), у његов

руководилачки геније има поверења и садашња влада (само је Лончар био мало сумњичав). Да му надомести патње услед натезања са законом, даће Бојићу прилику да „испуни свој сан“и изгради „Дедиње 2“. „Простор за будућу зграду већ је рашчишћен“, поручује Бојић, који се не враћа „да би се светио, већ окупљао и унапређивао“. Видећемо шта и кога.

Није Бојић одмарао ни након скидања са вишегодишње функције (19952000) директора „Дедиња“, нити је судство дигло руке од њега. Као лекар, а можда и власник при-

ватне клинике „Острог“, сумњичен је за стављање у џеп 300.000 евра, али је процес стопиран на захтев саме клинике. Тек крајем 2015, Бојић је правоснажно ослобођен и од осталих оптужби. Тако је завршена једна од првих „лустрација“у демократској Србији, Бојић је по кратком поступку очишћен од свих грехова.

Бојићев повратак није једини од „лустрационих“шокова. Милорад Вучелић постао је в. д. главног и одговорног уредника (делимично државног) дневног листа Вечерње новости и директор свих издања Компаније Новости. Тиме је ипак пао са коња на магарца овај бивши генерални директор РТС, на тој позицији од 1992. до 1995. Он се од својих грехова – режимског гласноговорништва – дистанцирао оснивањем сопствене партије ДСП. После се попишманио и вратио у СПС. СПС му је све опростио, поставивши га за једног од потпредседника Главног одбора.

Вучелићу ће душевну бол што није опет „краљ“РТС империје, коју мора да је запатио, ублажити друге функције, на челу ФК Партизан и истоименог спортског друштва. Што је ипак мање од места председника Рукометног савеза Југославије који је водио од ’97. до ’99. Срећа, па му је тек 70, има времена да се (поново) докаже као маг пропаганде, те да опет заузме положај који му доликује.

Али, зашто Вучелићу и Бојићу не дати нову шансу, кад се на велика врата вратила и династија Карић? Pater familias, Богољуб, дочекан је лане уз помпу на београдском аеродрому, чист као суза, након 11 година изгнанства. Оптужбе да је „крадуцкао“од Мобтела од 1998. до 2005. повукло је Тужилаштво за организовани криминал нешто пре застаревања. Зашто да било шта каља образ неког чије су намере часне – „да запосли Србију“.

У мисију је кренуо преко великих екрана, посредством БК телевизије, насађене на фреквенцију ТВ Нове, која ће убрзо, даће Бог(ољуб) и РЕМ, добити и национални домет. И неће жалити милионе, крваво стечене, да народу обезбеди квалитетан едукативан програм, а успут ће рекламирати таленат родбине и супруге. Па она му је и чувала место у Покрету снага Србије, кандидујући се за председника државе 2008, док је Боги био у „печалби“.

Шта ће бити ново, страх нас је да отворимо дневне новине, поготову Новости. Можда ће нови министар економије бити „краљ шећера“Миодраг Костић, чија је биографија очишћена повлачењем тужбе за злоупотребу овлашћења у привреди. Или Милан Беко, који се (заиста) напатио због „најпогрешнијег пословног потеза у животу“, куповине Луке Београд за 40 милиона евра, због чега се још спори са Градом.

Оптужбе против Карића да је „крадуцкао“од Мобтела од 1998. до 2005. повукло је Тужилаштво за организовани криминал нешто пре застаревања

Суд није проблем: Бојић је у једном судским поступку неправоснажно осуђен на 10 месеци затвора јер је, како се тврдило, управо на Институту Дедиње проневерио 200.000 марака

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.