Универзална питања

МУЗИКА

Nin - - Панорама - АНА КРЖАВАЦ

Каријера Џејмса Марфија је атипична за једну јавну личност, чак и по стандардима модерне музичке сцене. Надасве обичног изгледа, неупадљив, ненаметљив, необријан и са пивским стомачићем, овај човек је у периоду од 2005. до 2011. обликовао и на (много) виши ниво уздигао нову њујоршку рок сцену, ону за коју се данас са сетом каже да је била „последња права“, шта год то значило. У несхватљивом хаосу и притиску најзахтевнијег града на планети, сaм Марфи се, по сопственом исказу, није снашао како је хтео. Стога не чуди што је његов нови албум American Dream драстично другачији од претходних дела.

Сага (недовољно) младог човека који се нада да може и заслужује боље од онога што му је сервирано претворила се у сагу средовечног човека који се сада осврће на промашене потезе, пропала пријатељства, природу љубави и саме смрти. Нумере на новом албуму поседују једнаку диско драж најбољих нумера за плес, али нису више ироничне или проповедачке, фокусиране само на резигнираност и сатиризацију свакодневних недаћа унезверених омладинаца. Напротив, без рефрена и уз аранжмане који фокус стављају на текст, сада су епохалне, веће од самог живота. Тако је у готово 70 минута материјала стала једна I Used To, нумера о тескоби превазилажења прошлих времена, једна How Do You Sleep?, о неславном крају славног пријатељства са (вероватно) продуцентом Тимом Голдсвортијем, и једна Black Screen, потресни и интимни 12-минутни омаж, својеврсни последњи поздрав Марфијевом блиском пријатељу, Дејвиду Боувију. Током читавог генијалног албума Марфи вешто преиспитује и себе и друге, успут проналазивши одговоре на питања на која универзални одговори не постоје.

Лакоћа живљења и радост који су крајњи производ потраге за смислом овог, коначно веселог 47-годишњака, евидентни су од првог такта сјајног LCD Soundsystem наступа у сали ВЕГА у Копенхагену одржаног 9. септембра. Мада су три концерта у Данској били први на турнеји за нови албум, Марфијев седмочлани бенд био је, као и увек, перфектно усвиран. Битно је напоменути да је феноменалној атмосфери допринео и сам концертни простор - са свега 1.500 места за стајање, односно седење на балкону, ВЕГА је мала концертна хала у којој баријера између извођача и публике не постоји; људи концерт слушају наслоњени на бину и директно комуницирају са бендом.

Нови албум иконе савремене њујоршке сцене доноси несвакидашњу, божанствену фузију мирења са смртношћу и неутољиве жеље за животом

Током пуна два сата лудачке панк-диско свирке добили смо прегршт LCD класика у свом пуном диверзитету. Од нежне баладе Someone Great, преко панк химне Movement, електро-денс хитова Get Innocuous и Tribulations, добили смо читав спектар Марфијевих расположења и тужбалица, а публика је све време била у трансу. Можда и најбољи показатељ Марфијеве непогрешиве продуцентске конзистентности и уха за добро „склопљену“мелодију долази из чињенице да су нове песме, од којих су две, односно Change Yоуr Mind и Emotional Haircut изведене премијерно, пропраћене с истим одушевљењем као и „класици“.

Џејмс Марфи каквим га данас знамо стварно је драстично другачији човек, старији и зрелији, неоптерећен будалаштинама којима млади себи окупирају дане. Његов бенд сада није више поза и вапај за битношћу, већ посао, и то генијалан посао озбиљног музичара.

Албум: LCD Soundsystem - Амерички сан који бледи

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.