НАДОКНАДА ЗА ЛОЈАЛНОСТ

Југослав Ћосић

Nin - - Садржај -

Појам must carry (обавезан пренос) означава канале које су кабловски и други дистрибутери ТВ програма обавезни да преносе на својим системима. Статус must carry уведен је својевремено да би се обезбедило да сви грађани имају приступ каналима за које држава процењује да су од општег интереса. У Србији must carry статус имају канали јавног сервиса.

Иницијатива да статус must carry осим РТС-а, добију и комерцијалне телевизије са националном фреквенцијом, очигледно потиче од грчке Антена групе, власника ТВ Прва и О2, и ТВ Happy. Почело је тако што су ове станице, носиоци националних фреквенција, и без легалне основе уцениле мање дистрибутере да почну да им плаћају или да их, под претњом тужбе, искључе из своје понуде. Објашњавајући у свом првом саопштењу због чега захтевају од кабловских оператора да им плаћају дистрибуирање њихових програма, који иначе према српским законима грађанима морају бити доступни бесплатно, три наведене телевизије поменуле су „погоршане услове пословања, смањење огласних буџета…“и још неколико исто тако бесмислених образложења. Националне фреквенције су добили под условом да програм грађанима уступају бесплатно И због чега би било кога интересовали „услови пословања“?

Захваљујући притиску ова три емитера, један број кабловских дистрибутера пристао је на ту уцену. Највећи, који би им донели највеће приходе, нису… Због тога је све дигнуто на виши ниво. РЕМ (Регулаторно тело за електронске медије) управо расправља како да општим актом уведе обавезу да дистрибутери емитују све канале са националном фреквенцијом и да за то још и плаћају, под претњом одузимања дозволе за рад од стране РАТЕЛ-а. Према изворима Н1, последњих недеља је интензивирана комуникација на релацији РЕМ-РАТЕЛ а РЕМ припрема нову регулативу која би изашла у сусрет захтевима поменутих ТВ канала, иако ни у српским ни у ЕУ законима, а ни у пракси, не постоји упориште за must carry канале, које би дистрибутери, уз то, морали и да плаћају.

Ако ова нелегитимна и нелегална иницијатива буде реализована, све ће на крају дана платити грађани. Грчка Антена група тражи да се у Србији уведе оно што не постоји нигде у Европској унији па ни у самој Грчкој. Према изворима из грчког државног секретаријата за медије (Law 407/2012, Must carry obligations, Article 73) у Грчкој постоји могућност увођења правила о must carry каналима, али је надлежне институције никада нису покренуле. Према NCRTV (National Council for radio and Television), тренутно не постоје прописи који регулишу must carry дистрибуцију.

У складу са тим ниједан акт, ниједном једином речју не предвиђа нити помиње обавезу да провајдери плаћају да би емитовали бесплатне канале. Власник Антена групе очигледно мисли да оно што не постоји у Грчкој а ни у целој ЕУ, може да се испослује у Србији. Ако би РЕМ изашао у сусрет националним емитерима и практично им обезбедио нове приходе, та услуга би сигурно била наплаћена додатном и неупитном лојалношћу према властима. Према информацијама из Европске комисије, Европска унија напустила је must carry концепт још пре 15 година. Тамо где постоји, резултат је старе регулативе а дистрибутери не плаћају да би емитовали програме које морају да емитују. Заправо, ако се пажљиво погледа ЕУ регулатива, она, напротив, предвиђа могућност „разумне“надокнаде, за емитовање must carry канала, али дистрибутерима а не емитерима.

На крају, може ли се замислити да РЕМ статус must carry додели и рецимо телевизији која емитује порно филмове и најбизарније ријалити програме?

Директор програма телевизије Н1

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.