Meшање карата

Nin - - У Фокусу - В. Марјановић

Парламентарни избори у Аустрији 15. октобра би, ако прођу онако како се очекује, могли да означе тренутак великог личног тријумфа актуелног министра спољних послова, а од ове године и лидера Народне партије (ОВП) Себастијана Курца. Након што је испровоцирао њихово одржавање пре времена и, паралелно, странку трансформисао у апарат сопствене политичке промоције - откако је на њеном челу, ОВП мање инсистира на програмским начелима а више на личности свог лидера - Курц је сада на корак од тога да, тек што је навршио 31 годину, постане и канцелар: предвиђа се да ће ОВП освојити највише гласова и преузети дизгине власти од Социјалдемократске партије (СПО), с којом је досад као млађи партнер обитавала у тзв. великој коалицији, иначе најчешћој политичкој констелацији у алпској републици.

Пад популарности традиционалних странака и последична фрагментација политичке сцене нису, међутим, заобишли ни Аустрију - на изборе излази 16 листа - па ће расподела мандата извесно бити компликованија него раније: довољно је сетити се прошлогодишњих председничких избора, на којима су ОВП и СПО доживеле дебакл у првом кругу, после кога су у финале ушли кандидати зелених и десничарске Слободарске партије (ФПО). Очекује се, ипак, да ФПО овог пута буде та с којом ће ОВП правити владу, нарочито зато што, после Курцових популистичких искорака удесно, између ових странака сад постоји прилично подударање у ставовима када је реч о кључној теми ових избора - односу према мигрантском питању.

Управо је Курцов рестриктиван став према пријему миграната и утицао на раст његове популарности, па је некако и логично очекивати да настави да плива на том таласу. А ако тај талас успут некога и удави - шта да се ради.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.