У знаку преседана

Nin - - Панорама - Д. Николетић

Наступ хора Глинка под диригентском палицом Владислава Чернушенка означио је старт 49. београдских музичких свечаности. Пред публиком Коларчеве задужбине, чувени руски вокални ансамбл и традиционални пријатељ Бемуса, извео је програм духовне и световне музике.

Специфичност овог хора који је основао цар Иван III далеке 1479, као Царско певачко свештенство, јесте свестраност. С подједнаким жаром и певачком вештином, они изводе руске и европске класике, као и мање познате композиције из своје богате баштине које је Чернушенко отргао од заборава. Дошавши 1974. на чело хора, Чернушенко га је вратио у славне дане под управом Дмитрија Бортњанског, Глинке, Римског-Корсакова...

У камерној атмосфери Свечане сале Скупштине града, љубитељи музичке уметности ће у петак присуствовати преседану. Познати београдски виолиста Дејан Млађеновић извешће на виоли композицију Јохана Себастијана Баха, састављену за соло виолину, што је веома редак подвиг и у светским оквирима.

Поприште светковине биће и сликовит простор Етнографског музеја, где ће београдски Факултет музичке уметности обележити 80 година свог постојања концертом изворне народне музике. Подршку младим надама Бемус ће исказати и праизведбом Математичког сна, композиције коју је наручио од млађаног Дамјана Јовичина. Под знаком првог биће и заједнички наступ шпанске сопранисткиње Нурије Риал и љубимца београдске публике, гитаристе Едина Карамазова. Угођај на који се чека пуних 20 година уприличиће њихова интерпретација дела са снажним печатом Медитерана и шпанског музичког наслеђа, од Мануела де Фаље до Агустина Бариосе, парагвајског композитора.

Традицију квалитета Бемус наставља сарадњом са београдским камерним оркестром Гудачи светог Ђорђа. Под вођством Јожефа Жиге, Гудачи ће извести „помало“од Баха, Ђузепеа Тартинија...

Бемус се завршава концертом Симфонијског оркестра РТС, који ће под палицом Бојана Суђића извести наведено дело младог Јовичина, али и Паганинијеве и Прокофијеве композиције. Куриозитет је и то што ће солиста Јуриј Ревич свирати на Страдиваријусовој виолини из 1709, коју му је уступила Фондација породице Гох.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.