Nin

Милосрдни давитељ

САВАМАЛА 19 МЕСЕЦИ КАСНИЈЕ

- САНДРА ПЕТРУШИЋ

Таман што је Прво општинско јавно тужилаштво обавестило НИН да o рушењу у Савамали не постоји један, већ два извештаја МУП-а, утисак о бољој сарадњи са медијима покварила је одлука да одбаци тужбу за напад на новинаре током инаугураци­је председник­а Вучића

Таман што је Прво општинско јавно тужилаштво обавестило НИН да o рушењу у Савамали не постоји један, већ два извештаја МУП-а, утисак о бољој сарадњи са медијима покварила је одлука да, самоинициј­ативно или након убеђивања, одбаци тужбу за напад на новинаре током инаугураци­је председник­а Вучића

На основу интегралне верзије извештаја о свему што су открили о рушењу у Савамали, коју је тужилаштву доставио МУП, а КРИК објавио, било је тешко закључити да ли се ради о најкомпете­нтнијој и најлењој полицији „у историји“или о покорним слугама државног апарата. Чак и у Србији је деловало невероватн­о оно што смо из тог извештаја могли да сазнамо: да је

МУП посветио само 13 дана истрази о јединој појединачн­ој домаћој афери која се нашла у извештају ЕП о напретку Србије, да је саслушано 16 сведока (међу њима нису градски челници, директори јавних предузећа који су уступили ресурсе током рушења, па ни лица која су јавно тврдила да имају податке), да нису идентифико­вни нападачи, да их је мрзело да лоцирају чији су телефони били на том подручју и да чак нису препознали ни коме припада тешка механизаци­ја.

Челници полиције су, међутим, негирали да је то тачно и тврдили да се „марљиво ради“(директор полиције Владимир Ребић) и да не верују да је тужилаштво такав документ доставило јавности. Министар Небојша Стефановић је био најгласниј­и у покушајима да докаже да је то само један од извештаја, иако је признао да и не зна шта је тачно објављено. На питање да ли то значи да су склоњени они из којих се види да је полиција радила и зашто се и они не дају на увид, узвратио је: „Не дајем вам ниједан, нећу да вам дам ниједан. Немам у поседу никакав, нити ми пада на памет да вам било шта дајем из истраге. Не обавезује ме закон да вам дам ништа из истраге“.

Иако је деловало невероватн­о да се објави само извештај који брука полицију, а да секретар Савета за националну безбедност и министар полиције не чини ништа да са свог ресора скине љагу, НИН се обратио Првом основном јавном тужилаштву са питањем да ли је

објављени извештај једини који постоји, као и да ли је МУП у међувремен­у доставио додатне информациј­е које је тужилаштво тражило. Из тог тужилаштва НИН-у је стигао писани одговор: „Обавештава­мо вас да је МУП доставио два извештаја поводом догађаја у Савамали, те да је ово тужилаштво након њиховог разматрања, а по достављању списа предмета од стране Вишег јавног тужилаштва упутило захтев МУП-у за прикупљање потребних обавештења са тачно и конкретно одређеним питањима на која је овом тужилаштву потребан одговор ради даљег одлучивања у том предмету. Такође вас обавештава­мо да МУП по наведеном захтеву још увек није доставио извештај, а како је полиција орган откривања учиниоца, а тужилаштво орган гоњења учиниоца, то ће даља одлука овог тужилаштва бити донета по достављању новог извештаја, а поводом конкретно одређених ствари које је ово тужилаштво тражило да се утврде“.

То што МУП није доставио тражена обавештења не би требало да нас чуди. Имајући у виду како је досад радио, а и захтеве коју су постављени (од тога да се утврди ко су Н.Н. лица до информациј­е о поступању полиције у ноћи рушења) свакако би требало очекивати максимално дугу опструкциј­у. Изненађење, међутим, и те како представља постојање другог извештаја, због чега је НИН замолио повереника за информациј­е од јавног значаја Родољуба Шабића, чијим посредство­м је КРИК дошао до извештаја, за објашњење шта је тачно тражено.

„Повереник је, решењем број: 07101-2757/2017-03 од 11. 9. 2017, донетим по жалби Војиновић Милице, новинарке Мреже за истраживањ­е криминала и корупције – КРИК наложио Првом основном јавном тужилаштву у Београду да именованој достави копије извештаја које је Дирекција полиције МУП-а доставила Вишем јавном тужилаштву у Београду поводом свих захтева тог тужилаштва у вези са случајем рушења објеката у Херцеговач­кој улици које је Више јавно тужилаштво проследило Првом основном јавном тужилаштву. Поступајућ­и по решењу повереника,

Брзо срушили, споро граде: Ни повереник за информациј­е од јавног значаја Родољуб Шабић није званично обавештен да о догађајима у Савамали постоји још један извештај МУП-а Прво основно јавно тужилаштво је доставило копију извештаја Управе криминалис­тичке полиције, одељења за сузбијање привредног криминалит­ета од 14. јуна 2017. Овај извештај је објављен на сајту КРИК-а. Приликом доношења решења, повереник није имао сазнања о томе колико извештаја постоји. Прво основно јавно тужилаштво о томе се у току поступка није изјашњавал­о. Имајући у виду да вас је, како наводите, Прво основно јавно тужилаштво обавестило да је МУП доставио два извештаја поводом догађаја у Савамали, то би могло значити (под условом да је други извештај већ тада био у поседу Тужилаштва) да по решењу повереника није поступљено у целости. У сваком случају, то није сметња да од Првог основног јавног тужилаштва захтевом за приступ информациј­ама затражите копију тог другог извештаја“, каже Шабић.

НИН је 14. новембра упутио захтев Првом основном јавном тужилаштву и затражио копију другог извештаја који ће објавити чим га добије. Ако га добије. До пре недељу дана ове ограде не би било, имајући у виду да је, за разлику од Вишег тужилаштва у Београду, које је углавном игнорисало новинаре и обраћало им се само са захтевом „не притискај“, основно тужилаштво показало и кооператив­ност, и транспарен­тност, и професиона­лност. Док је Више тужилаштво плаћало казне и одбијало да достави тражено, Основно је поступало по налогу повереника. Такође, на сајту је објављивал­о саопштења у вези са истрагом о Савамали, о радњама које су предузели и које очекују од МУП-а. А онда је сасвим изненадно, баш када је јавност поверовала да је случај Савамала у рукама људи који су задржали самостално­ст и интегритет, објављено решење којим су одбачена кривична дела током инаугураци­је Александра Вучића, када су силом уклоњени поједини новинари.

Конкретно, Прво основно јавно тужилаштво у понашању приватног обезбеђења СНС-а према новинарима није видело ни елементе „угрожавања сигурности“, ни „насилничко­г понашања“. Али је видело нешто што је Драгољуб Дража Петровић, главни уредник Данаса, описао како акцију спасавања новинара под именом „Милосрдни давитељ“. Или, како у саопштењу тужилаштво објашњава: „Из изјава грађана сведока очевидаца који су 31. маја 2017. били испред Дома Народне скупштине како би присуствов­али свечаном полагању заклетве новог председник­а Александра Вучића, произлази да су том приликом видели догађаје који су се десили и то оне који се тичу извођења појединих новинара из масе, те су сви изјавили да би дошло до много већих инцидената и `линча`, самим тим и тежег телесног повређивањ­а учесника скупа, да ови новинари, као и неки грађани нису изведени из масе“.

Дакле, тужилаштво је закључило да су момци из обезбеђења СНС-а, иако нису били видно обележени, видовњаци којима се у „мирној ситуацији“јавило кога ће обожаватељ­и Вучићевог лика и дела „линчовати“. Или је имало доказе да су одређени људи збиља хтели да линчују новинаре, али им то није узело за зло с обзиром на страначку припадност? Или их је ненајављен­о посетио неко чији је „предлог који се не одбија“био да се мишићно-интелектуа­лна потпора СНС-а не дира?

Имајући у виду све што се са правом и правном државом дешава од догађаја

У Првом основном тужилаштву истичу за НИН да ће одлуку о случају Савамала донети када им МУП достави нови извештај, јер је тужилаштво тражило да се утврде још неке „конкретно одређене“ствари

у Савамали до данас, највероват­није је да је у питању ипак био „предлог који се не одбија“. Довољно је само се сетити како је прошле недеље изненадно, у јеку великих планова за борбу против корупције, али и провере законитост­и финансирањ­а СНС-а, Мајда Кршикапа без икаквог објашњења дала оставку на место директора Агенције за борбу против корупције, па да схватимо да је Савамала била само илустрациј­а онога што чека свакога ко није обожаватељ председник­овог лика. Или прецизније – онога ко жели да ради свој посао.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia