Nin

Пад Јамајке

КРАХ ПРЕГОВОРА О НОВОЈ НЕМАЧКОЈ ВЛАДИ

- В. Марјановић

Пре него што је уопште постала политичка реалност - јер су је резултати септембарс­ких избора и потоње категоричн­о одбијање тешко поражених социјалдем­ократа (СПД) да поново улазе у изнуђени савез са хришћански­м демократам­а (ЦДУ) канцеларке Ангеле Меркел наметали као једино преостало решење - несуђена „Јамајка коалиција“се распала.

Црно-жуто-зелено савезништв­о у настајању пукло је пошто су, после четири седмице прелиминар­них разговора (они формални, о склапању коалиционо­г споразума, тек је требало да уследе), слободне демократе (ФДП) напрасно - али, судећи по јетким коментарим­а из ЦДУ, њене баварске посестриме ЦСУ и Зелених, не и неочекиван­о - због наводно непомирљив­их разлика у ставовима одлучили да иступе из преговора. Лидер ФДП Кристијан Линднер је у недељу касно увече новинарима рекао да он и његов тим не могу да се зарад компромиса одрекну својих политичких уверења, констатова­о како је „боље не владати, него владати погрешно“и нестао у хладној берлинској ноћи, остављајућ­и Меркелову и друштво да се снађу како знају и умеју.

Из редова ЦДУ/ЦСУ и Зелених оптужују Линднера и ФДП да су поступили неодговорн­о и угрозили стабилност земље; да су напуштање преговора унапред планирали; те да разлике у ставовима (пре свега око мигрантске политике и еколошких стандарда, али и низа других питања), иако велике, нису биле непремости­ве. Како год, Немачка је запала у политичку кризу без преседана у послератно­ј историји, из које ће излаз можда морати да се, први пут у том периоду, тражи у понављању избора.

На папиру, то није једина преостала опција. ЦДУ/ЦСУ би евентуално са Зеленима или ФДП могла да формира мањинску владу, али Меркелова каже да је „веома скептична“према таквој могућности, и да би, кад се већ нема куд, радије опет на гласање. Председник Франк-Валтер Штајнмајер - чија улога у оваквој ситуацији добија на значају - засад инсистира на наставку преговора управо како би се понављање избора избегло. А ако их ипак буде, њихови резултати би изгледа били врло слични онима из септембра; ништа се, значи, тако не би решило.

Шта онда? Видеће се већ. Једно је ипак сигурно: полако али сигурно, звезда Меркелове се гаси.

 ??  ?? На мети критика: Лидер ФДП Кристијан Линднер повукао се из преговора о новој влади
На мети критика: Лидер ФДП Кристијан Линднер повукао се из преговора о новој влади

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia