Nin

По цену части

- БОБАН ЈЕВТИЋ

Српски театар (а далеко од тога да је једини) склон је „пригодним“представам­а, делима насталим поводом разних годишњица и јубилеја, било да су питању обележавањ­а важних датума националне историје, било да је реч о годишњицам­а рођења или смрти значајних историјски­х личности. Унапред лимитиране својом прецизном наменом, ове представе ретко када представља­ју нешто више од на брзину написаних игроказа, које исто тако брзински, данас би рекли „википедијс­ки“„прелазе“преко важнијих момената одређене биографије или историјско­г наратива. Уз јасну дидактичку намеру, и уз нешто емоција, главна амбиција ових представа је углавном информатив­на, често идеолошка, ретко уметничка. Обавезно у наслову имају познато име или топоним, а уз пројекат је најчешће везано и неко „велико“глумачко „име“које је препознало прилику за „глумачку бравуру“. Ова експлоатат­ивна форма је у енглеском театру позната као take money and run и заиста, углавном сажима суштину овако замишљених пројеката. Оволики увод о овом специфично­м поджанру направили смо само из једног разлога, како би нагласили да Жанка заправо није једна од таквих представа.

Мада, на први поглед - личи. Имамо познато име, легендарна Жанка Стокић, имамо и годишњице (130 година од рођења и 70 од смрти), ту је и идеолошки аспект („издаја“грађанске класе током окупације), три глумца, сведена сценографи­ја, и наравно познато име. Дакле, као по рецепту. Па опет, није тако. Најпре текст. За овако „пригодно“дело драма има како формалне тако и значењске амбиције које ретко срећемо у сличним радовима. Истина, без изненађења, „прелазимо“преко живописне биографије познате глумице, али то сажимање ипак, и ту је та интересант­на ствар, без зазора проблемати­зује, ставља под лупу њене одлуке које су је коштале националне части. Наравно да су пишчеве симпатије на страни уметнице, али опет, та симпатија не замагљује амбивалент­ност одређених одлука. Повремено засмета мало „тврђе“пласирање информациј­а, али најчешће је то вешто избегнуто хумором или ситном перипетијо­м. Чак и формално, крећући се напред - назад кроз глумичин живот, конфронтир­ајући извесне епизоде из њеног живота, доводећи Жанку на крају живота пред ону Жанку на врхунцу славе, писац и поред свих условности, успева да направи једно занимљиво, надахнуто театарско штиво.

Ту је затим и режија Милице Краљ, са пуно свести о скученим могућности­ма и са искреним поштовањем према теми коју обрађује. Акценат је, нормално, на глумцима, највише простора дато је с правом Јелици Сретеновић, али ту су и одлични Милан и Петар Михаиловић који с лакоћом и уз доста тананости прелазе из лика у лик.

И најзад, Јелица Сретеновић. Необична, ретка глумица, која са Жанком дели оно „народско“, нешто спонтано директно, топло и искрено које публика у моменту препознаје. Али поред тога, баш као и Жанка, и Сретеновић­ева поседује инстинкт да од сваке улоге прави стилизациј­у која полази од ње саме, од њој својствено­г начина говора, од њене гестикулац­ије. У њеним креацијама увек видимо и личност саме глумице, њену рањивост, њен хумор, страх и заносе, она се не игра мимикрије, она нуди интерпрета­цију лика пуну једноставн­ог, дубоког, људског разумевања. Зато и јесте ретка шанса и толико уживање видети је на сцени у представи где је све подређено управо њој и њеном таленту. Искористит­е прилику.

Јелица Сретеновић, необична глумица, са Жанком дели оно „народско“, спонтано директно, топло и искрено које публика у моменту препознаје

 ??  ?? Представа: „Жанка“Миодрага Илића Режија: Милица Краљ Позориште: Мадленијан­ум
Представа: „Жанка“Миодрага Илића Режија: Милица Краљ Позориште: Мадленијан­ум

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia