Душа у цртежу и колажу

Nin - - Панорама - Д. Н.

Изложба цртежа и колажа Мере опстанка Даниеле Фулгоси у галерији „Дрина“једноставним средствима говори о сложеним душевним стањима – општој ситуацији у земљи са последицама по грађане, преиспитивању везаном за године, али и положају жене у мушком свету (графике), унутрашњој борби, личној и уметничкој, све већем спољашњем притиску, али и оном сопствених захтева... Посматрачу бивају разумљивији призори-непризори саткани од трагова оловке и наноса бојеног папира апстрактних облика, са доста празног простора, тек на основу назива. Поред насловне, ту су и Крај времена, Издаја, Предаја, На крају, Последице, Здравље…

„Заговорница сам техничке једноставности јер сматрам да овај аспект не сме да буде најфасцинантнији у радовима“, каже Фулгосијева, наглашавајући да је идеја и порука оно што треба да се вреднује, јер је то суштина уметности. Она исеченим и лепљеним папирима „сублимише облике и значења“.

Изложба Мере опстанка наставак је циклуса поставки Мапа тела (2002) и Тиранин тиранину (2014), али је готово „камерна“, иако садржи 16 радова. Траје до 5. маја.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.