Тресла се гора…

Nin - - Култура - Драгана Николетић

Посрнуло у очај и бесмисао, огрезло у аферама, клановским борбама, неспособности руководства да се носи са дуговањима, осим преко донација Фондације Драгице Николић, Удружење ликовних уметника Србије (УЛУС) достигло је на Скупштини у суботу можда и најдраматичнију тачку у новијој историји. Нажалост, опис се односи на увертиру, док је сама седница прошла без кворума, и, последично без икакве промене, осим избацивања бившег председника Душана Русалића из Управног одбора. А скуп је тако много обећавао.

Новинарима није био дозвољен улаз, јер се очекивало да ће се „део актуелне узавреле медијске атмосфере пренети и на седницу“, а везане за проглашење Драгице Николић за почасну чланицу. За ред су гарантовали унајмљени радници обезбеђења (из празне касе, како су неки негодовали), никад, или веома ретко ангажовани у оваквим приликама. Ред се отегао до врата за уписивање у списак присутних, искључиво чланова. Ко није платио чланарину, сад је био тренутак, јер је само тако могао да учествује у одлучивању о промени Статута и допуни Управног одбора и Уметничког савета.

За то време испред Павиљона „Цвијета Зузорић“, седишта УЛУС-а, једног од два објекта у власништву Удружења, угледног само по локацији, уметници су се увелико сукобили. Једни контра актуелних челника, а само узгред и против Драгичине титуле, а други „за“оба, плус негодујући због перформанса Ариела Асланија, у ком се недавно испоганио у знак протеста како на почасно чланство тако и на руковођење УЛУС-ом. У првом плану критизера била је националност аутора, а не артифицијелни домети рада. „Мене само занима зашто се толико боре за фотеље, кад су им функције неплаћене“, скоро је викала једна из опозиције. „Увек једни те исти против Статута и закона“, вајкао се други, и сам раније део врхушке. Кад је такође био статус кво. „Чему уопште служи УЛУС“, питао се трећи, овде „само да се појави“.

Унутра, упркос незапамћеном броју назочних, није било потребне већине да се о било чему одлучи, осим те минорности око Русалића, иначе кандидата за члана Националног савета за културу.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.