Рагби са Остером

Nin - - Панорама - Мића Вујичић

Једно од десет „правила за писце“ирског прозаисте Колма Тојбина гласи: „Ментално – остани у пиџами цео дан.“Од 1996. године, Неда Валчић Лазовић, уредница у редакцији за културу Радио-телевизије Србије, снимила је више од седамдесет ексклузивних разговора с најпознатијим књижевницима, у оквиру ауторске емисије Савремени светски писци. Како је било ући у њихове домове, понекад прекинути тишину и самоћу у којој пишу? Закорачити у радне собе и приближити се фикционалним световима разиграних и неретко врло сложених мајстора „у пиџамама“?

„Америчког аутора Пола Остера интервјуисала сам у Бруклину, после вишемесечног дописивања путем факса. Факс је, уз старински телефон, Остеров омиљени начин комуникације“, одговара Неда Валчић Лазовић за НИН. „На дан снимања, дочекао ме је у својој кући узбуђен: гледао је рагби! Пошто је у питању била важна утакмица, замолио ме је да пре разговора заједно погледамо меч, уз обећање да ћу, уз његова објашњења, схватити сва правила за десет минута. Рагби, наравно, уопште нисам разумела, али нам је игра отворила пут за интервју. За разбарушено интелектуално разоткривање.“

Причала је о литератури и с Памуком, Озом, Хандкеом, Бариком, Магрисом, Малуфом, Бодријаром, Варгасом Љосом, Онфреом, Мореном... Почетком марта емитован је интервју с Френзеном.

„Не дешава се често да дођете на књижевни интервју а да вас саговорник дочека са двогледом у руци“, објашњава Неда Валчић Лазовић. „Култни романописац Џонатан Френзен последњих година живи близу Сан Франциска, у Санта Крузу, стецишту сурфера, песника и бескућника. Не марећи за моје сате и сате проведене у авиону, па касније још у расклиманом аутобусу, ставио ми је двоглед у руке и заљубљено причао о птицама. О шест стотина различитих врста које свакодневно посматра.“Премда мисли да она ни на српском не би умела да именује тридесет врста, каже да ју је разгалила таква страст. Емисију су започели управо Френзеновом опаском: „Не волим кад ме питају зашто волим птице“.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.