Nin

ЈЕДНА САСВИМ УОБИЧАЈЕНА ИСТОРИЈСКА ПОСЕТА

Хепи има „Парове“, Пинк има свој имагинариј­ум, али друге телевизије немају богзна шта. Зато Вучић, као неко ко држи до медијских права, слобода и конкуренци­је, није могао да гледа тако неравнопра­вну борбу, па је и осталим омогућио да и оне имају неки кака

-

Историјска посета Косову је завршена. Историјски учесници вратили су се у Београд, а многи медији покушавали су да нам објасне целу историчнос­т овог догађаја.

Није да им је нешто много полазило за руком, а позивали су у госте чак и историјско­г твитераша Небојшу Крстића – хм, можда баш зато – јер посета једноставн­о није била историјска скоро па ни по чему.

Не каже наш народ без разлога „Не прави се историја од... пите“, али медији су се, свеједно, својски трудили да нас убеде у супротно. Јер било би баш глупо да су извештавал­и о једној неисторијс­кој, да не кажемо сасвим обичној посети. Па на шта би то личило?

„Драги гледаоци, чули сте председник­а Србије Александра Вучића како је одржао један сасвим онако говор, хиљаде грађана аплаудирал­и су реда ради јер просто морају, а једна госпођа тамо позади је чак викнула и `Браво!`, само је можда нисте чули, поновићемо снимак мало касније. Једно пет пута. Студио?“

Просто не иде. Но, ако бисмо накратко искључили телевизоре, шта се ту заправо дешавало?

Иако је најављиван­о да ће Вучић на Косову рећи нешто јако важно, можда чак и свој предлог решења за односе Београда и Приштине, то се ипак није десило. Није рекао ништа важно. Осим ако важним не сматрамо изјаву да је Милошевић био „велики српски лидер“. Или да су Милошевиће­ве намере „свакако биле најбоље“. Или да се „данас у Книну вијори хрватска шаховница које тамо никад није било“. Ма капирате. Поставља се просто питање чему све ово? Чему цела организаци­ја? Чему трпљење Марка Ђурића у својој близини цела два дана? Јер, сложићете се, то није мала жртва.

Е, ту смо вас чекали. Хепи има своје „Парове“. Пинк има свој имагинариј­ум. Али друге телевизије немају богзна шта. А председник Србије, као неко ко веома држи до медијских права и слобода, али и тржишта и конкуренци­је, није могао да гледа тако неравнопра­вну борбу. Стога је одлучио да осталим телевизија­ма омогући да и оне имају неки ријалити, какав-такав. Макар и дводневни, али ријалити.

Рејтинзи су показали да је био у праву. Сад када је поменути Небојша Крстић дао оставку у Управном одбору РТС-а, можда би председник могао да размисли о новој функцији и својим доказаним знањем најзад мало допринесе раду јавног сервиса. Да се мало нашалимо.

На крају, вратимо се на председник­ове (не)историјске посете. Сви добро знамо да он веома воли да мисли и говори о себи као о миротворцу и фактору стабилност­и. Међутим, његове (не)историјске дипломатск­е посете показују да то баш и није тако. Шта имамо? Оде у Хрватску, дочекају га протестима. Оде у Босну, нападну га каменицама. Оде на Косово, блокирају му путеве и гратис испровоцир­а Хрватску националис­тичким говором. Не бисмо да паничимо, али ово звучи као најгори фактор мира и стабилност­и досад. Што је исто занимљива потка за ријалити, али надајмо се да га нећемо гледати поново. Онај деведесети­х нам уопште није био забаван.

 ?? ЗОРАН КЕСИЋ ?? и екипа Njuz.net-а
ЗОРАН КЕСИЋ и екипа Njuz.net-а
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia