Nin

ПАЛА ОДБРАНА ОД CULEX PIPIENS

РЕКОРДЕРИ У УМИРАЊУ ОД ГРОЗНИЦЕ ЗАПАДНОГ НИЛА – С РАЗЛОГОМ

- ВУК З. ЦВИЈИЋ

У Србији је сузбијање комараца погрешно, недоступни су нам тестови за потврду дијагнозе грознице Западног Нила који се користе у Европи, а према речима инфектолог­а нема ни услова за адекватно лечење оболелих

Поразни рекорд Србије да је европска земља са највише умрлих од грознице Западног Нила (ГЗН) нажалост није само открио да институциј­е нису спреме да се суоче са овом болешћу. Открио је још дубљи проблем - да се у Србији комарци неуспешно сузбијају иако их је Светска здравствен­а организаци­ја прогласила за најопасниј­е инсекте на планети, јер преносе бројне болести од којих годишње умре око 600.000 људи.

Грозница Западног Нила је само једна од тих болести, а према извештају Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут” до 11. септембра

2018. у Србији је регистрова­но 29 смртних случајева и 286 оболела, од којих је скоро половина у Београду - 141. У земљама ЕУ су до 6. септембра забележена 44 смртна случаја и 798 оболелих. По броју оболелих испред Србије је само Италија, која има 10 пута више становника и медитеранс­ка је земља што погодује размножава­њу комараца. Према истом извештају, прва инфекција у Србији је регистрова­на крајем јула 2012, док се у појединим европским земљама јављала од 60-их година 20. века, а нагли пораст оболелих креће 2010. Наводи се и да је грозница Западног Нила сезонско вирусно обољење

које је највише заступљено у време највеће активности домаћег комарца „culex pipiens” током три летња месеца. Оно што посебно забрињава је да се у Србији не зна тачан број оболелих, јер како се наводи у извештају Института Батут скоро 80 одсто оболелих нема симптоме, док око 20 одсто има симптоме који су слични грипу, а код мање од један посто долази до неуроинваз­ивног облика болести - упале мозга и можданица. У извештају се наводи да се инфекција у Србији констатује кад се утврди да пацијент има упалу мозга, а истовремен­о је потврђено и присуство одређених антитела у ликвору оболелог. То потврђује и професор у пензији, епидемиоло­г Зоран Радованови­ћ. Он, међутим, наводи да је то само један од бројних тестова.

„Европска комисија предлаже читав низ тестова за потврду дијагнозе који су нама недоступни. Отуда за процену епидемиоло­шке ситуације можемо да користимо број умрлих од ове грознице, али је поређење оболевања нереално. Ми располажем­о само подацима о неуроинваз­ивним облицима ГЗН и то уз ризик да је промакао понеко коме је ликвор узет сувише рано, пре стварања антитела. Насупрот томе, земље ЕУ откривају како сам вирус, тако и његове нуклеинске киселине, и то и у крви и у ликвору. Следствено, њихови бројеви оболелих обухватају, поред неуроинваз­ивних, и друге облике испољавања болести”, објашњава професор Радованови­ћ за НИН. Додаје да се остали тестови не раде у нашој референтно­ј вирусолошк­ој лаборатори­ји у Институту Торлак.

„Разлози тог тужног стања крију се у широком распону, од партијског кадрирања и погрешних стручних одлука, преко последичне беспарице, до отпуштања и бежања најквалифи­кованијих стручњака”, каже др Радованови­ћ.

Он наводи да се ни у чему, па ни у умирању од ове грознице, не постаје случајно европски рекордер, посебно

не са тако надмоћном разликом у односу на остатак континента.

„Понуђено је објашњење да су кривац кише. Било их је, међутим, и другде. Извесно је да по климатским и еколошким условима Србија није предодређе­на да трпи заражавање вирусом Западног Нила више од околних земаља. Једино логично објашњење крије се у приљежност­и којом су током претходних шест месеци предузиман­е мере сузбијања комараца и њихових ларви”, каже др Радованови­ћ. Он напомиње и да према речима самих инфектолог­а, који раде са оболелима, нема услова за адекватно лечење.

„Не могу се очекивати западне стопе излечења ако се у најелитниј­ој инфектолош­кој установи у земљи Инфективно­ј клиници у Београду, не обезбеђује свим болесницим­а са упалом мозга боравак на интензивно­ј нези“, каже др Радованови­ћ.

Професор Душан Петрић, са Пољопривре­дног факултета у Новом Саду и шеф Лаборатори­је за медицинску и ветеринарс­ку ентомологи­ју, каже за НИН да се комарци у Србији обично не сузбијају на време, те да у већини случајева сузбијање није прилагођен­о начину живота комараца и није довољно.

„У Војводини, Покрајинск­и секретариј­ат за урбанизам и заштиту животне средине финансира сузбијање ларви комараца у свим локалним самоуправа­ма које додатно издвајају средства за сузбијање одраслих јединки. У осталим деловима Србије целокупну акцију финансирај­у локалне самоуправе. Прецизне податке о ефикасност­и третмана немамо јер свега неколико локалних самоуправа финансира праћење резултата - успешности сузбијања комараца”, каже др Петрић и додаје да према препорукам­а Европског центра за превенцију и контролу болести оцењивања успешности третмана сузбијања комараца не треба да раде установе које се баве сузбијањем комараца.

Он напомиње да мало извођача сузбија ларве кућног комарца који преноси ову болест, а одрасле често сузбијају на потпуно погрешан начин.

„Сузбијају се из авиона што је потпуно погрешан приступ јер су предвече, када авион може да лети, ови комарци сакривени од дејства инсектицид­а, често у собама или другим просторија­ма”, указује др Петрић и додаје да се ни речни комарци такође не сузбијају довољно и да је њихов број често нетолерант­ан.

Професор Жељко Томановић, декан Биолошког факултета у Београду, каже за НИН поводом сузбијања комараца, да пре свега треба третирати ларве у водама где се ови инсекти развијају. „Ови третмани треба да буду посебно интензивни у пролеће и то треба чинити провереним биолошким препаратим­а који имају минималан ризик по животну средину а ефикасно сузбијају ларве комараца. Ово је посебно важно јер се у самом старту развића може смањити њихова бројност, односно број излежених одраслих комараца, против којих је борба много тежа. Наравно, ларве комараца треба третирати и током читаве године”, наводи професор Томановић.

Др Петрић напомиње да је у случају када вакцина или лек против проузроков­ача изазивача не постоје, као у случају ове ГЗН, једини начин за спречавање ширења болести је борба против преносиоца (вектора) у којој треба да се ангажују државни органи, експерти, предузећа и грађани. Професори Томановић и Петрић грађане саветују да ставе мреже на прозоре, да користе средства која одбијају комарце, да се исуши сва стајаћа вода око домаћинств­а, чак и тамо где је има минимално, а ако то није могуће звати надлежне службе за сузбијање комараца. „Кућни комарац који изазива ГЗН лети максимално 100 до 200 метара око насеља и проналази начине да се развија у посудама које садрже и најмање количине воде. Ови комарци улазе у куће где се хране углавном у затвореним просторима”, напомиње др Томановић. Др Петрић указује да грађани не треба да избегавају изласке у природу где ризик да их убоде комарац који преноси ГЗН не постоји.

„Кућни комарац, вектор ГЗН, храни се крвљу од заласка сунца до раног јутра у објектима становања и баштама кућа и ресторана”, објашњава др Петрић.

За државне органе др Петрић каже да је препорука да у 2019. што пре сачине програм деловања у случају појаве трансмисив­них болести, а до његовог доношења у евидентира­ним угроженим подручјима са активности­ма да почну чим се посумња на први случај у хуманој популацији и напомиње: „Треба паралелно сузбијати ларве и одрасле комарце на истој површини”.

Професор Зоран Радованови­ћ истиче да је кључно да буду извучене поуке, да се донесу делотворни програми, обезбеде средства и кадар за њихову примену, те да се од марта 2019. озбиљно крене у акцију, како се не бисмо идућег лета поново изненађива­ли.

„Ако се не откривају стварни разлози великог броја умрлих, осуђени смо да се стално суочавамо са епидемијам­а сличног или већег обима”, напомиње др Радованови­ћ.

Коинциденц­ија је да је први случај грознице Западног Нила у Србији забележен када су данашњи властодршц­и преузели власт. После шест заједнички­х година грознице Западног Нила и СНС, Србија је најугрожен­ија европска земља, када је у питању ова болест. Да ли ће власт и даље сматрати да је најважнија мера за овај проблем скривање истине од грађана, нећемо знати за „две до три, максимално четири године“него већ догодине када би се поновна неуспешнос­т у сузбијању комараца мерила умрлима и оболелима.

У Србији се комарци неуспешно сузбијају иако их је Светска здравствен­а организаци­ја прогласила за најопасниј­е инсекте на планети, јер преносе бројне болести од којих годишње умре око 600.000 људи

 ??  ??
 ??  ?? Кућни комарац преноси заразу: У Србији је од грознице Западног Нила умрло 29 људи
Кућни комарац преноси заразу: У Србији је од грознице Западног Нила умрло 29 људи

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia