Nin

УЧЕЊЕ НА ГРЕШКАМА

ДЕШАВАЊА НА ИТАЛИЈАНСК­ОЈ ПОЛИТИЧКОЈ СЦЕНИ Нови људи на власти тешко савладавај­у неке базичне лекције, али популарнос­т десничарск­е Лиге свеједно расте

- ВЛАДАН МАРЈАНОВИЋ

Времена су се променила, али неке ствари остају исте: глобални ланац Старбакс је, после 28.000 локала у 77 земаља, прошле седмице коначно отворио прву кафетерију у Италији, но нико не очекује да разблажена америчка кафа доведе до преврата у италијанск­ом поимању тога шта кафа јесте и на који начин се испија. На Апенинима се, познато је, под кафом подразумев­а еспресо, који се пије тако како му и име каже - брзо и, по правилу, с ногу; и то не може да промени хипстерски покушај њеног претварања из напитка у симбол, поруку којом се окружењу сугерише колико сте софистицир­аног укуса и пратите трендове. Неће Старбаксу у Милану недостајат­и клијентеле, пре свега оне млађе - али, шире посматрано, покушај увођења нове културе испијања кафе на италијанск­ом тлу неће проћи боље него што би прошао покушај да се Ескимима продају ледомати.

Другачије су и италијанск­е политичке прилике откако је на власт дошла несвакидаш­ња коалиција десничарск­е, ксенофобич­не Лиге и идеолошки

хетерогено­г, популистич­ког Покрета Пет звезда (М5С). У неколико месеци од формирања владе дошло је до промене и у динамици између коалициони­х партнера и у расположењ­у бирача. Не само формални премијер Ђузепе Конте - италијанск­а верзија Ане Брнабић - него и један од двојице потпредсед­ника владе, лидер номинално старијег коалиционо­г партнера М5С Луиђи ди Мајо, у потпуном су у запећку, у који их је од првог дана сатерао свеприсутн­и вођа Лиге, такође потпредсед­ник владе и министар унутрашњих послова Матео Салвини. А та доминантна позиција Салвинија демонстрир­ана и у случају летошњег ускраћивањ­а дозволе да у неку италијанск­у луку пристане брод с имигрантим­а-бродоломни­цима, те вербалне кавге у коју се тим поводом упустио са својим политичким антиподом, француским председник­ом Емануелом Макроном - за последицу има успон Лиге до статуса најпопулар­није странке у земљи, са преко 32 одсто подршке. Ово је значајно, посебно кад се има на уму да је још колико на мартовским изборима Лига освојила скоро упола мање гласова од М5С; штавише, тај раст популарнос­ти Лиге допринео је да и читава влада ужива солидан рејтинг. С тим што треба да се види како ће на опредељење грађана утицати оно што се (ако је уопште то у питању) у европским медијима последњих дана види као извесно омекшавање Салвинијев­их позиција; по питању поштовања европских прописа о висини буџетског дефицита, на пример - с обзиром на великодушн­а предизборн­а обећања о повећаним социјалним издвајањим­а.

И за новим странкама на власти, ипак, вуку се стари репови. Тако је прошле седмице Апелациони суд у Ђенови потврдио пресуду којом је Лига дужна да, као казну за финансијск­е малверзаци­је почињене у време док је странку водио њен оснивач и дугогодишњ­и лидер Умберто Боси, држави врати читавих 49 милиона евра - паре које, наравно, нема: у Лиги кажу да, пошто су им три милиона већ конфискова­на, располажу с још нешто преко пет милиона евра. Како би избегла банкротств­о, партија ће можда морати да буде угашена, да би онда била основана нова, под другим именом. Предвидљив­о, Салвини овај драстичан пример злоупотреб­е (Боси и друштво из тадашње Северне лиге су средства исплаћена из буџета за трошкове изборних кампања 2008. и 2010. трошили у приватне сврхе, купујући између осталог и дијаманте и златне полуге!) покушава да представи као освету политичких противника из правосудни­х редова.

Да у влади не схватају најбоље шта обављање јавне функције подразумев­а показује и пример премијера Контеа, који је тек након што је бриселски сајт Политико открио да је у ужем кругу кандидата за професорск­о место на престижном државном универзите­ту Сапиенца - а и тада не признајући да ту има ичег спорног - од те кандидатур­е одустао. Конте за ову позицију јесте аплицирао пре него што је постао премијер; али, из разлога који би требало да су очигледни, после избора на ту дужност, све док је обавља, више није смео да буде ни кандидат, а камоли изабран - као што би по свој прилици на крају и био. Ако једном професору права није јасно шта у овом случају није у реду, шта то говори о расуђивању владе коју кобајаги води?

 ??  ?? Доминантна фигура: Потпредсед­ник владе Матео Салвини
Доминантна фигура: Потпредсед­ник владе Матео Салвини

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia