ЕПОХАЛНО СМАЊЕЊЕ СИРОМАШТВА У СВЕТУ

Када су једном питали Американце шта се догодило са сиромаштвом у последње две деценије, само пет одсто је одговорило тачно – да се преполовило

Nin - - Садржај -

Садашње смањење сиромаштва током последњих деценија незабележено је у људској историји. Од некадашње беде највећег дела светског становништва, сада смо стигли до тачке у којој је тек сваки десети становник земљине кугле веома сиромашан. Свет ипак напредује!

Светска банка је недавно објавила нове процене и, према њима, удео екстремно сиромашних у светском становништву опао је са 36 одсто у 1990. години на само 10 процената у 2015, док се за 2018. оцењује даље смањење на 8,6 одсто. Екстремно сиромашнима се сматрају они који имају на располагању мање од 1,9 долара на дан, с тим да су у рачун укључене локалне цене, односно локална куповна снага. То су они који не задовољавају у потпуности основне потребе у погледу хране, становања, здравства, образовања...

Овај резултат је тим бољи што је у међувремену број светског становништва знатно порастао, па је требало више становника спасити из сиромаштва – избављено их је готово 1,2 милијарде, и то само током мање од половине животног века једне генерације, за само 25 година. То је чак 130.000 људи на дан! Такође, стопа сиромаштва смањена је у свим светским регионима.

Како се крајње сиромаштво кретало током последња два века? Из графикона у прилогу може се видети да је број сиромашних (црвена линија на графикону) растао до 1970-их, да би потом, када су и многе сиромашне земље почеле брже да се развијају, почео брзо да опада, док укупан број становника (зелена линија) и број оних који нису сиромашни веома брзо расте – како због природног прираштаја, тако и због смањења сиромаштва.

За овај историјски резултат, међутим, сазнало је врло мало људи, можда зато што су добре вести досадне, а лоше драматичне и интересантне. Или зато што левица доминира међу интелектуалцима и „интелектуалцима“. Када су једном питали Американце шта се догодило са сиромаштвом у последње две деценије, само пет одсто је одговорило тачно – да се преполовило – док је две трећине одговорило да се удвостручило!

Пуно пута смо чули реченицу да „богати постају све богатији, а сиромашни све сиромашнији“. С ослонцем на њу стварају се политичке идеологије, пишу емотивне песме, добијају избори, а она – уопште није тачна. Како видимо, и сиромашни добро напредују.

Већ деценијама се води кампања која тврди да је капитализам пропао систем – да не обезбеђује економски напредак никоме осим финансијској и пословној елити, да је стално у кризи и само што није пропао. Пишу се наоко озбиљне књиге, многи професори с убеђењем говоре како је стање у свету све горе и горе, а филозофи траже излаз из општег безнађа. А капитализам, гле чуда, доноси економски раст и даје плодове свима.

О глобализацији се говори све најгоре: како поробљава народе и доноси им беду (како?), да искључиво служи интересима богатих земаља, да у ствари представља пљачку јер не може слаб да се носи са јаким... А, када се боље погледа, најбрже напредују они који су се потпуно укључили у глобализацију и користе све широке могућности које она пружа: Кина (и поред специфичности), па Индија, Бразил, Мексико и многе друге земље у развоју. Светско тржиште може да прогута сваку количину робе коју понудите – треба само да је добро и ефикасно направите.

Оно што је заиста запањујуће у погледу овог постигнућа јесте то што је у потпуности производ људске генијалности и сарадње. Временом су људи развили владавину закона, ослободили тржишта и изградили друштвене норме које су погодне за слободну размену добара и идеја, и тиме развили наше неограничене потенцијале за сарадњу и иновације преко сваке замисливе мере. У само два века либерални демократски капитализам скоро је искоренио или знатно смањио скоро сваки материјални проблем из старог света, који се некада сматрао злом цивилизације.

Председник Центра за либералнодемократске студије

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.