Младен Иванић ЦЕНА ПОБЕДЕ

Током избора потпуно је легализована куповина гласова. Неколико дана пре гласања цена је била 100 КМ, а на дан избора ишла је и до 400 КМ, о чему постоје јасни докази. Како ће Додик оправдати неминовну сарадњу с Изетбеговићем

Nin - - Садржај -

Протекли викенд остаће забиљежен по одржавању општих избора у БиХ. Предизборна кампања, која је формално требало да траје свега 30 дана, реално је трајала током цијеле године. Атмосфера је била ужарена већ од априла када су се мање-више знали кључни кандидати. Владајући блок око СНСД је упорно, а, показало се након избора и успјешно, стварао осјећај свеопште угрожености Републике Српске. Прво су то биле вијести о НАТО вјежби и бомбардовању осиромашеним уранијумом у околини Бањалуке, потом прича о 40 шпијуна који су из Велике Британије дошли да утичу на изборе и руше Милорада Додика, затим прича о утицају страних амбасада и 30 милиона евра које су подијелили „непријатељским“медијима и невладиним организацијама, те опозиционим партијама. Све се то надовезало и на четворогодишњу тезу да су партије окупљене око СДС издајничке јер су у Сарајеву у власти са Изетбеговићевом СДА.

Показало се да ништа од тога није било тачно. Нити је било бомбардовања, нити су британски „шпијуни“утицали на резултате, нити је икада објављен и један једини доказ о новцу или утицају страних амбасада. Уз то Додиков СНСД је са Изетбеговићевом СДА био у власти чак осам година, а након побједе Додик је управо СДА првој понудио коалицију за формирање нове власти.

Опозициони блок је покушао да наметне теме економске обнове РС јер је незапосленост огромна, нема нових инвестиција, демографске обнове (број Срба у РС је пао испод 900.000 а сваке године око 25.000 Срба напусти РС, број умрлих сваке године је већи од броја рођених за 5.000), те моралне обнове због огромне корупције и непотизма. Показало се да су измишљени страхови били битнији за резултате избора од реалних животних проблема, па су владајући остварили побједе на свим нивоима.

Током ових избора потпуно је легализована куповина гласова. Неколико дана прије избора цијена гласа је била 100 КМ, а на дан избора ишла је и до 400 КМ, о чему постоје јасни докази чак и на друштвеним мрежама. Јавни РТВ сервис је био у потпуности и без икаквих обзира у функцији СНСД, а манипулација бирачким одборима и неважећим гласовима није никаква новост, већ правило. У суботу по подне, пар сати пред изборе, више од 500 чланова бирачких одбора у РС изненада је поднијело оставке и преко ноћи су били замијењени новима за које нико није знао ко су.

Додик јесте захваљујући свему овом добио изборе, али је изгубио у Бањалуци, Добоју и Бијељини, већим, урбаним срединама. Изборна база Додика се преселила на село, а изгубио је ослонац у градовима. Посебно су му тешко пали резул- тати у Бањалуци коју је он добивао континуирано од 1996. године и то је назнака да подршка више није гарантована.

Биће занимљиво видјети како ће Додик народу оправдати неминовну коалицију са Изетбеговићем и СДА, јер је то побједничка странка у БиХ. Обећао је да неће ићи у Сарајево и да ће се сједнице одвијати видео-линком, а посебно ће бити занимљиво видјети у које ће земље током мандата отпутовати због санкција којима је изложен. Он сам очекује да ће му санкције бити укинуте у другом Трамповом мандату, што је више него неизвјесно.

Буде ли мудар, Додик би могао да се извуче из тешке политичке ситуације јер је сва одговорност и за политичку и економску позицију РС сада једино на њему. Оно што би му могло помоћи јесте чињеница да су Бошњаци поново изабрали хрватског члана Предсједништва Жељка Комшића. То би могло довести до кризе унутар Федерације БиХ и до међународне интервенције, али овај пут не због Срба, већ због неријешених односа између Бошњака и Хрвата. Србима би било паметно да се не петљају у то, али знајући Додика, увјерен сам да он неће остати миран.

Унутар РС наставиће се егзодус младих и образованих људи на Запад, нажалост неће бити инвестиција, а мрски странци ће бити толерисани док одобравају кредите. Додик ће упорно тврдити да нам је добро, а да је народ нереално незадовољан и да не види како не може бити боље. Опозиција у РС, ако мисли нешто озбиљно да направи на наредним изборима, неминовно мора учинити двије ствари – подмладити кључне лидере и обезбиједити, по сваку, па и цијену грађанске непослушности, елементарну неутралност РТВ сервиса. Без тога Додикова власт уз све њене недостатке могла би да потраје. Након четворогодишње паузе, када, захваљујући чињеници да Додик врши власт, неће бити непријатеља, исти они који се сад толеришу (СДА и странци) постаће поново непријатељи РС, коју ће опет од њих моћи да одбрани само Додик. У међувремену, број Срба ће опасти за око 100.000, а прича ће се увијек изнова понављати.

Почасни председник Партије демократског прогреса и досадашњи члан Председништва БиХ

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia

© PressReader. All rights reserved.