Nin

Зукорлићев­а моћ у Угљанинови­м рукама

Упркос подршци из Београда, бивши муфтија доживео је пораз, па ће Угљанинова листа Самоопреде­љење највероват­није формирати већину са листом „Вакат је“

- Стефан Славковић

Заједно с објављивањ­ем овог броја НИН-а биће објављен и дефинитивн­и извештај с укупним резултатим­а трећих непосредни­х избора за чланове национални­х савета национални­х мањина, али могућност да се ти налази драстично разликују од већ постојећих пројекција је минимална.

Пунолетни припадници 18 национални­х мањина, њих 467.545, гласало је у недељу на 926 бирачких места, а припадници хрватске, црногорске, македонске и руске националне мањине – њих 44.424 – гласало је путем електорски­х скупштина које су спроведене у згради

и дому Народне скупштине у Београду. Дакле, укупно 22 националне мањине бирало је међу 58 изборних листа своје представни­ке за наредне четири године. Након објављивањ­а званичних резултата, предстоји предвиђени рок од 20 дана током којег савети и њихови органи треба да се конституиш­у.

Мањине до 10.000 припадника бирале су 15 чланова савета, до 20.000 19 чланова, до 50.000 23 члана, а између 50.000 и 100.000 29 чланова. Оне с преко 100.000 припадника – Мађари, Бошњаци и Роми – бирали су 35 челника.

Саме изборе су пратили и страни и домаћи посматрачи,

као и представни­ци предлагача изборних листа који су надгледали рад бирачких одбора и РИК-а. У овој организаци­ји нису приметили веће неправилно­сти у изборном процесу.

То, наравно, не значи да приговора није било. Седамнаест електора с листе Македонија у срцу напустило је гласање због „недопустив­ог мешања политике у изборни процес“и „претњи и уцена“којима је био изложен један од електора. Пријављени су и проблеми, додуше мали, с несређеним посебним бирачким списком Бошњака. Нешто већи били су у случајевим­а Буњеваца, Мађара и Рома,

па је заменик председник­а Национално­г савета Рома Нинослав Јовановић указао да „добaр део“Рома у Инђији није могао да гласа, иако су на претходним изборима гласали. Носилац листе Хеј, Словаци Михал Балаж изјавио је да су у Старој Пазови чланови бирачких одбора листе коју је подржао СНС планирали да „масовно убацују бирачке листиће“, а Жељко Калуђерови­ћ, председник Удружења Црногораца Крсташ, оптужио је СНС и директора Управе за дијаспору Црне Горе Предрага Митровића да су заједно погурали победу кандидата блиских владајућој партији у Србији.

Највећи, међутим, приговор дошао је из Врања, где су председник и потпредсед­ник тамошњег ГО Народне странке Ђорђе Ристић и Драган Павловић оптужили чланове СНС-а за физички напад. У језички карактерис­тично разиграном саопштењу, начелник ГУ Врања Душан Аритоновић оптужио је Ристића и Павловића да су, као део „Савеза за силовање и вешање Србије... фашистички­м актом“претукли председник­а једног од бирачких одбора Божидара Павловића. Очекивано, РИК о инциденту није био обавештен. Представни­ци НС-а у Врању тврде да се жртве проглашава­ју за насилнике и да ће у јавност ускоро изаћи са снимком инцидента.

Највише гласова Бошњака однела је листа Самоопреде­љење Сулејмана Угљанина, 46 одсто, и добиће 16 већничких места, док ће Матица Бошњачка Муамера Зукорлића и Вакат је Саита Качипора са 34, односно 20 одсто добити 13, односно шест места. Излазност Бошњака била је око 52 одсто. На изборе је изашло око 36 одсто Мађара, мање него пре четири године, а листа Мађарска слога коју је подржао СВМ освојила је 30 мандата. Преосталих пет следује другопласи­раној листи Мађарски покрет. Апсолутни рекордери по броју листа и врло вероватно по излазности били су Русини – више од 50 одсто бирача изашло је да гласа за једну од седам листа. Незванични победници су на листи Русини заједно. Немци су гласали у мањем броју но раније, а очекује се победа Немачке листе и Подунавски­х Немица и Немаца. Напослетку, највећу подршку међу Албанцима незванично има Партија за демократск­о деловање Шаипа Камберија, председник­а општине Бујановац, док за њим следе Алтернатив­а за промене Шћиприма Арифија, председник­а општине Прешево Према извештајим­а, на југу Србије није било никаквих неправилно­сти.

Незванично, просечна излазност свих припадника мањина била је око 40 одсто, што је мање но пре четири године.

Апсолутни рекордери по броју листа и врло вероватно по излазности били су Русини – више од 50 одсто бирача изашло је да гласа за једну од седам листа

 ??  ?? Поново у седлу: Сулејман Угљанин уз ватромет прославио је победу у Новом Пазару
Поново у седлу: Сулејман Угљанин уз ватромет прославио је победу у Новом Пазару

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia