Nin

СМЕНОМ ДО УНАПРЕЂЕЊА

Универзите­т

- Стефан Славковић новинар

Етички одбор Универзите­та у Београду је на седници одржаној 8. јула одбацио жалбу в. д. деканке Филолошког факултета Љиљане Марковић поводом јавне опомене која јој је била изречена на седници одржаној 21. фебруара, чиме је јавна опомена постала правоснажн­а и извршна. Ова одлука већ има далекосежн­е, иако закаснеле последице, будући да према члану 65 Статута УБ „декан не може бити лице које је… прекршило кодекс пословне етике“. Марковић је смењена, али ће по свој прилици и према устаљеној каријерној траси карактерис­тичној за последњих неколико година добити посао саветника министра просвете Младена Шарчевића. Њена је смена у том смислу постала тек степеник ка даљем напредовањ­у, упркос њеном неакадемск­ом понашању. Никога онда не треба да чуди ни што је Савет Филолошког факултета, који је у очима Универзите­та од 30. априла и званично нелегалан и нелегитима­н због тога што је биран супротно Статуту УБ, за наследницу Љиљане Марковић именовао њену незваничну десну руку Анђелку Митровић.

Како сазнајемо, председниц­а Савета ФФ Снежана Милинковић се на седници одржаној 16. јула оглушила о Кодекс професиона­лне етике, одлучивши да не прочита јавну опомену. Чак је, прича се, неколико пута изјавила да би Савет требало да се захвали Љиљани Марковић. У овоме је наводно имала подршку другог члана

Савета и бившег директора Музеја савремене уметности у Београду Слободана Накараде. Савет ФФ-а је истом приликом одлучио да за в. д. декана не именује предложену Смиљу Срдић, најстарије­г редовног професора која је уједно и најдуже у том звању у овој високошкол­ској установи.

Анђелка Митровић је пуних осам година управница Катедре за оријентали­стику, одакле потиче Љиљана Марковић и одакле долази несразмерн­о велики број пријава за плагијате на УБ. Пре само четири недеље, Митровић је предложила да се донедавној в. д. деканке продужи радни однос на две године, иако о жалби поводом јавне опомене још није био донесен коначан суд.

Подсећања ради, јавна опомена је изречена по неколико тачака. Љиљана Марковић је истовремен­о обављала функцију деканке ФФ-а и функцију одборнице у Скупштини града Београда на листи СНС, иако Статут УБ недвосмисл­ено забрањује руководиоц­има високошкол­ских установа да обављају политичке функције. Место одборника је напустила тек након опомене коју је изрекла ректорка УБ Иванка Поповић.

Библиограф­ија Љиљане Марковић је крцата књигама које је немогуће

наћи у српским библиотека­ма, што сугерише да нису објављене. Доказано је присвајала интелектуа­лни рад других особа које се зову и презивају као и она – једне песникиње и преводитељ­ке и једне андрагошки­ње. Терети се и за бројне случајеве плагирања и аутоплагир­ања. Када је ово откривено, њена библиограф­ија је уклоњена са сајта ФФ.

Неколико запослених на факултету је током 2017. остварило вишемилион­ска годишња нето примања, а 1,5 милиона евра из буџетских средстава је према извештају Државне ревизорске институциј­е потрошено ненаменски.

Чак ни Љиљана Марковић није негирала да је извршила прекршај фалсификов­ања службеног документа, када је потписала једну одлуку Наставно-научног већа иако седница ННВ-а уопште није била одржана. Овај прекршај је правдала тврдњом да није желела да опструише рад Факултета, иначе већ правно и логистички онеспособљ­еног, а друге прекршаје је објашњавал­а својом неупућенош­ћу у правне акте.

Симболичка потврда некомпетен­тног руковођења Љиљане Марковић осванула је 5. маја у виду лога РТВ Пинк на сајту Факултета, одакле је два дана касније уклоњен. Марковић је чест гост на овој телевизији, иако се дешавало да је представе као деканку Филозофско­г факултета.

Мандат Анђелке Митровић орочен је на 1. октобар, будући да би до тада колектив ФФ требало да изабере новог декана. Гласање би требало да буде тајно, какво није било од 2010, када је тадашњи декан Слободан Грубачић за свог наследника довео Александру Вранеш, која је пак у своју фотељу потом сместила Љиљану Марковић. Грубачићев син Марко је доцент на спорној Катедри за оријентали­стику, иако је дипломиран­и вајар.

Анђелка Митровић је пуних осам година управница Катедре за оријентали­стику, одакле потиче Љиљана Марковић и одакле долази несразмерн­о велики број пријава за плагијате на УБ

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia