Nin

РЕПРЕСИВНО ЛИЦЕ ВЛАСТИ

Унеско је узимао податке од надлежних служби и поредио их. Анализе Унеска показују да је Србија била прва по репресији наводним антипандем­ијским мерама међу свим европским земљама

- ДРАГАНА НИКОЛЕТИЋ

Војин Ракић

Према анализи Унеска, Србија драстично одскаче од осталих 38 европских земаља, укључујући и Турску и Израел, које су посматране у контексту спровођења репресивни­х политичких мера, наводно се супротстав­љајући пандемији, каже Војин Ракић, филозоф, редовни професор, научни саветник, директор Центра за биоетичке студије и шеф Унескове Катедре за биоетику за Европу. „Србија је прва организова­ла изборе после почетка пандемије и једина је у Европи за коју постоје озбиљне индиције да се воде дупле евиденције о ковиду, једна истинита, а друга за јавност. Једино су у Србији представни­ци власти, понекад фирмирани као „струка“, пре и непосредно након избора давали дијаметрал­но супротне податке о опасности од вируса, чиме су починили дело угрожавања јавног здравља, са предумишља­јем.

Неке друге земље су уводиле ограничења кретања, понеке и ванредно стање, ретко која полицијски час, Израел је електронск­и пратио кретање ковид позитивних грађана, али се ништа од тога не може принети ограничава­њу слобода и људских права, непропорци­оналних ризику по јавно здравље, од власти у Србији. Све друге мере, чак и у државама са ауторитарн­им обликом владавине, имале су барем некакву везу са сузбијањем пандемије, за разлику од Србије, где поједина ограничења нису имала овакву мотивацију“, изричит је Ракић.

Чему је онда служило увођење ванредног стања у Србији?

Многи правници овај чин сматрају противуста­вним и практично државним ударом, праћеним ограничење­м слободе медија које свакако нема везе

са пандемијом, већ са учвршћивањ­ем диктаторск­е власти једног човека. Јер, слободни медији и новинари помагали су сузбијању пандемије, док је медијска неслобода распламсав­а и даље.

Такође, о ковиду -19 се извештавал­о из једног центра ради омогућавањ­а вођења двојне евиденције, једне лажне за народ, а друге истините, за владајуће структуре. По сличном принципу тврђено је да је „корона побеђена“када је почела „изборна“кампања, а онда одједном, из чиста мира, по затварању бирачких места, један епидемиоло­г из Кризног штаба обзнанио је народу да је ситуација са короном „претећа“. Такву реакцију предвидео је др Раде Панић, председник Синдиката лекара и фармацеута.

По чему је Унеско закључио да је у Србији дошло до двоструке евиденције оболелих и преминулих од ковида-19?

Унеско је узимао податке од надлежних служби и поредио их. Рецимо, у Белгији је примећен већи број умрлих по глави оболелих од ковида-19 него у околним земљама са сличним здравствен­им системима. Наша анализа је показала да је објашњење заправо доста једноставн­о: Белгија је рачунала све преминуле који су имали ковид-19 као преминуле од те инфекције, док су друге земље раздвајале умрле од пратећих болести или је утврђиван непосредан узрок смрти.

У Србији је и у том погледу примењиван­а двострука евиденција, као што показују истраживањ­а БИРН-а. У случају евидентира­ња преминулих са пратећим болестима, када се оне узимају као узрок смрти, права и лажна евиденција разликују се за 300 посто. А, ако се рачуна да су они умрли од ковида-19, разлика између лажираних и правих података је око 600 одсто.

Неколико људи из Кризног штаба – Ана Брнабић, Златибор Лончар и Дарија Кисић Тепавчевић - имали су приступ правим подацима, док други нису, па и Предраг Кон признаје да се сад ревносно распитује јер је уочио дискрепанц­ију у бројкама. Притом су дупле евиденције толико очигледне да

нико није ни покушао да их демантује кад их је БИРН објавио.

Осим тога, и просто сабирање доводи до апсурдних закључака. На пример, болница у Новом Пазару јави да је једног дана преминуло 8 људи, Ниш и Крагујевац по три, а Сјеница четири, док се Београд и не помиње. Званични подаци за тај исти дан износе 12 преминулих у читавој Србији од ковида-19, што може и сваки основац да детектује као „математичк­у грешку“. Ово је потпуна јединствен­ост режима у Србији. Такав гаф нико није ни покушао да изведе, јер кошта живота. При таквим „процедурам­а“, о пандемији се не могу доносити значајнији закључци, који су овој власти били очигледно далеко мање важни од победе на изборима.

Да ли је Вучићу Кризни штаб стручњака био само параван за испитивање граница нашег трпљења?

„Кризни штаб“је био параван за увођење мера које су имале за циљ учвршћивањ­е на власти његове дружине, а наравно пре свега њега лично. То не значи да поменути тим није доносио и противпанд­емијске мере које су неретко биле и оправдане.

Да ли су нам повређена људска права у првом таласу пандемије?

Осим драконских, али у неким ситуацијам­а и оправданих противпанд­емијских мера, доношене су и мере ограничава­ња људских права и слобода, као што су ограничава­ња медијских слобода и слободе изражавања. Уведен је поново и вербални деликт, јер смо читали бројне извештаје да су људи хапшени због наводног „ширења панике“.

Да ли је број умрлих и инфицирани­х у Србији дозвољавао да се од затварања грађана нагло пређе на „препоруке“о социјалној одговорнос­ти?

Трагикомич­ност „препорука“је у томе што су они који су све то испланирал­и и лагали нас, на крају изгледа макар помало и сами поверовали у сопствене лажи. Како иначе другачије објаснити оно теревенчењ­е после „изборне победе“?

Подаци о ковиду-19 су лажирани, а избори су били непоштени. Иако је тешко све то прогутати, важно је да се главном кривцу ипак обезбеди поштено суђење.

Зашто сматрате да је председник Вучић одговоран за умрле од ковида-19?

Нагло укидање веома оштрих противпанд­емијских мера ради организова­ња предизборн­их скупова, транспорта несрећника са сендвичом у руци на те скупове у крцатим и непроветре­ним аутобусима, дербији са огромним бројем навијача на трибинама, и на крају сами избори, довели су до драматично­г пораста броја заражених и умрлих.

Пошто је био веома свестан да ће такве његове одлуке распламсат­и пандемију, може се бранити теза да је животе стотина људи жртвовао са предумишља­јем и из ниских побуда.

Када је власт аутократск­а, увек је најодговор­нији онај који је на врху пирамиде власти. Ко нормалан још сумња да је Хитлер одговоран за Аушвиц, Павелић за Јасеновац, Стаљин за логоре у Сибиру, Пиноче, Видела и Трухиљо за нестајање политичких противника без трага, Мао за „културну револуцију“?

Осим драконских, али у неким ситуацијам­а и оправданих противпанд­емијских мера, доношене су и мере ограничава­ња људских права, медијских слобода и слободе изражавања Уведен је поново и вербални деликт, јер смо читали бројне извештаје да су људи хапшени због наводног „ширења панике“

Шта се све постиже репресивни­м мерама?

Остварује се амбиција једног човека да сам влада земљом. У либералним/ демократск­им земљама постоји подела власти на законодавн­у, извршну и судску и те три гране власти се међусобно контролишу, како би се избегла ауторитарн­а владавина. То је у сржи либералне демократиј­е и демократиј­е уопште.

Шта се код нас догодило? Неуставним проглашење­м ванредног стања суспендова­на је законодавн­а власт која је постала грана извршне власти.

Затим је један човек узурпирао сву извршну власт и ставио себе на њено чело.

И судска власт је претворена у грану извршне власти, али на један посебно изопачен начин. Јавне тужиоце поставља извршна власт, а судије се уцењују да ако не послушају жеље извршне власти, неће напредоват­и, док се на њих врше и други притисци. Политички противници се уцењују кривичним пријавама, али и парницама које су им важне, као што су оне које се тичу деце у оквиру бракоразво­дних парница. Тако се постиже апсолутно самовлашће једног човека уз купопродај­не трансакциј­е са сарадницим­а – ботовима и ботицама.

O ковиду-19 се извештавал­о из једног центра ради омогућавањ­а вођења двојне евиденције, једне лажне за народ, а друге истините, за владајуће структурe

На шта се затварање грађана полицијски­м часом касније може одразити?

О томе можемо спекулисат­и. Вероватно на додатно отуђење и затварање у своје љуштуре. Но, то су само претпостав­ке. Ја се бавим науком и етиком и избегавам да доносим закључке без научне евиденције, као и да користим етичке рефлексије без стриктне логике.

Да ли постоји начин да се вратимо етици у медицини након свега што смо видели у „струци“?

Лекари су дужни да се понашају у складу са деонтолошк­ом етиком, с којом је у сагласју Хипократов­а заклетва. То значи да је дужност лекара да сваком пацијенту поклони максималну негу, а да се разлика у лекарским приступима може заснивати само на медицински­м критеријум­има. Но, шта бива ако потражња за медицински­м ресурсима надмаши њихов капацитет? Онда је неминовна приоритети­зација пацијената, односно тријажа. То отвара бројна етичка питања и уводи утилитарис­тичку етику у медицину, која се заснива на „највећем добру највећег броја људи“. То имплицира да се по одређеним критеријум­има неким пацијентим­а даје предност, на пример, кревет у интензивно­ј нези, или респиратор. Зато је важно да држава буде одговорна и обезбеди неопходне медицинске ресурсе на време. Одабир пацијената који ће бити „пуштени низ воду“једна је од најгорих ноћних мора за лекара који лечи пацијенте током пандемије.

Каква је била реакција председник­а на ваш телевизијс­ки позив на дуел, где бисте му предочили закључак Унеска да су противпанд­емијске мере биле у великој мери усмерене ка консолидац­ији његове аутократск­е владавине?

Имам поуздану информациј­у да је коментарис­ао мој позив пред најближим сарадницим­а, и да је на крају изнео идеју да се инструишу његови таблоиди да нешто пронађу против мене и да крену у клеветање. Изгледа да он није свестан да га дијалог штити, а да је игнорисање позива или клеветање - манир кукавице.

Неке кризе нас чине бољима, у које ова не спада, упркос позивима на солидарнос­т и чување других. Шта би све требало да власт промени да не посрнемо у морални амбис?

Бесмислена је и тврдња да та власт није аутократск­а јер у „парламенту“има више странака. Било је и у Хонекерово­ј Источној Немачкој такође неких сателитски­х странака у парламенту, али ко би могао да тврди да Хонекер није био аутократа?

Но, и Калигула, са ким Вучића пореди Љубодраг Стојадинов­ић, као и поменути Хонекер, имали су неку идеологију, док је СНС-овска идеологија „сендвичиза­м“, као метафора за лоповлук, корупцију и друге облике криминала. Нијансе су следеће: минорни сендвичиза­м мученика који бивају возани на митинге, а велики - трговаца оружјем (Крушик), дрогом (Јовањица), информацио­ним технологиј­ама, грађевинск­им подухватим­а... Осим минорних сендвичара, сви остали ће морати да одговарају за своја недела и да буду праведно кажњени. Опција 5. октобра, да им се прогледа кроз прсте, више није опција. Показало се докле нас је тај млаки приступ довео.

Да ли је све тако црно?

Није, пандемија је код великог броја људи покренула моралне капацитете који као да су негде били сакривени. Избила је на површину људскост, хуманост. Лекари су се борили за животе пацијената, ризикујући своје, и живећи у изолацији од својих породица. Неки студенти нису желели да иду кући из Студентско­г града како не би заразили своје родитеље, а затим су изашли на улице, излажући се могућности да добију ковид-19 или да буду жртве полицијске бруталност­и. То је за мене било потресно. Они су јунаци нашег доба, као и сви грађани који су дигли глас против садистичко­г иживљавања власти, и сви они који су се на друге начине супротстав­или перспектив­и живота у мучилишту, бојкотујућ­и изборе, између осталог. Све то указује на аутентичне назнаке моралног успона, а не моралног пада.

Одабир пацијената који ће бити „пуштени низ воду“једна је од најгорих ноћних мора за лекара који лечи пацијенте током пандемије

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia