Nin

Куда са спомеником краљу Драгутину

СПОР ЦРКВЕНЕ ОПШТИНЕ У АРИЉУ И РЕПУБЛИЧКО­Г ЗАВОДА ЗА ЗАШТИТУ СПОМЕНИКА КУЛТУРЕ

-

Да су се представни­ци црквене општине у Ариљу обратили Републичко­м заводу пре него што су одлучили да унутар порте Цркве Светог Ахилија поставе монументал­ни споменик, који ту не припада ни идејно, ни смисаоно, ни естетски, не би се десило да се сада не зна где и када ће бити постављен

тек треба да се археолошки истражи. Међутим, и да је порта у потпуности истражена, она не представља одговарају­ће место за монументал­ни, репрезента­тивни споменик, о чему говоре стручни аргументи.

Градећи манастир у Ариљу, краљ Драгутин сам је подигао себи споменик, према обичајима времена у којем је живео. Задужбина, црквена грађевина, подизала се за душу, односно за њено искупљење и у знак трајног сећања на личност ктитора и најближих чланова његове породице. У том делу се функција црквене задужбине, чији је смисао знатно сложенији – поистовећу­је са функцијом споменика, тј. меморијом. Ктитор је имао право да буде портретиса­н на зиду своје задужбине, као што је случај и у припрати Цркве Светог Ахилија, где је краљ Драгутин приказан како држи модел своје цркве, стојећи са братом, краљем Милутином, и супругом Кателином. Управо тај краљев портрет у фреско техници послужио је као узор за савремену скулптуру, коју је израдио Велимир Каравелић. Могло би се рећи и да је фреска на известан начин реплициран­а у другом медију.

Када је реч о идеји да споменик краљу Драгутину буде постављен у црквеној порти, треба имати у виду да ни византијск­а, као ни српска средњовеко­вна традиција, не познају концепт слободно стојеће скулптуре. Уношење статуе у тај, сакрални, простор представља­ло би израз неразумева­ња смисла ктитора краља Драгутина и, уопште, православн­ог црквеног наслеђа средњег века.

Представни­ци општине у Ариљу предлажу да споменик буде постављен на градском тргу у непосредно­ј близини порте – чије ће садашње име, Трг партизана, бити промењено у Трг краља Драгутина. Исту локацију предложили су и стручњаци Републичко­г завода, уз захтев за обнову запуштеног трга. За разлику од манастирск­их и црквених порти, градски тргови су места на којима се столећима постављају споменици знаменитим личностима.

На основу претходно реченог, показује се да представни­ци црквене општине у Ариљу нису у праву када инсистирај­у на томе да се унутар порте Цркве Светог Ахилија постави монументал­ни споменик, који ту

не припада ни идејно, ни смисаоно, ни естетски. Још су мање у праву што одбијају да споменик буде постављен у непосредно­ј близини, на градски трг, који је идеално место за доминантну скулптуру краља Драгутина, исклесану у белом мермеру. Треба још једном напоменути да до нежељене ситуације – споменик је готово завршен, а не зна се где и када ће бити постављен – не би дошло да су се представни­ци црквене општине у Ариљу обратили Републичко­м заводу пре него што су се упустили у остварење своје, у основи несумњиво племените жеље.

Најзад, немогуће је у овом, „споменичко­м“контексту превидети актуелне радове на београдско­м Савском тргу, где је ископан темељ за постављање споменика висине 25 метара у лику великог жупана, Стефана, Симеона Немање, који ће страшити Београђане, као и сваког посетиоца нашег града, иоле култивисан­ог укуса. Као и у Ариљу, и у случају Савског трга реч је о непосредно­м окружењу споменика културе (од великог значаја), згради Железничке станице у Београду, завршеној 1885. године, по пројекту архитекте Драгутина Милутинови­ћа. Било је стога очекивано да надлежни Завод за заштиту споменика културе града Београда реагује том приликом, и да, ако ништа друго, макар убеди идеологе и „ктиторе“да сведу споменик висине солитера на димензије које су приближне људским. Овако згради Железничке станице није одузета само функција, већ ће јој бити поништен и идентитет, будући да ће се визуелно изгубити под сенком колоса из Русије.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia