RUS­TIC CHARM

A lay­out that op­ti­mises nat­u­ral lighting and ven­ti­la­tion, and the es­chew­ing of or­na­men­ta­tion, ac­counts for the un­der­stated style of this fam­ily home.

Home & Decor (Singapore) - - Feature -

WHO A cou­ple in their late 40s and their two chil­dren

HOME Four- bed­room, two- storey, semi- de­tached house in Siglap

SIZE 2,800sqf

“This is a Goldilocks house – not too big, not too small, but just right for us,” smiles Su­sanne Schae­fer, who lives here with her hus­band, Adrian Cheng, and their two kids.

Home to them is a two-storey, semi-de­tached house, and while many landed-prop­erty home­own­ers choose to add at least an­other floor, the cou­ple were happy to keep it at two storeys.

The home, ren­o­vated for around $700,000 by JQ Ong of The As­so­ci­a­tion, has a de­sign that’s based on the idea of en­hanc­ing and op­ti­mis­ing, rather than ex­pan­sion and en­large­ment. As Su­sanne was af­ter a look that is “sim­ple, clean and kept to an ab­so­lute min­i­mum”, JQ en­sured that both the ex­te­rior and interiors were un­com­pli­cated and un­der­stated, rather than flashy. There was no need for premium ma­te­ri­als, he says, and in­stead fo­cused on the more im­por­tant as­pect of lay­out and flow.

The de­signer also fo­cused on nat­u­ral ven­ti­la­tion – JQ al­tered the struc­ture and cre­ated two air wells within the house, to al­low light and air­flow into the darker ar­eas, such as the stair­case and bath­rooms. For the main bed­rooms, he was sen­si­tive to the issue of hav­ing two-way ven­ti­la­tion, by en­sur­ing there are at least two win­dows, for breezier en­vi­ron­ments. The home’s lay­out was also re­con­fig­ured such that the bed­rooms were swopped over to the op­po­site side to house, away from the views of neigh­bours, adds the de­signer.

Lo­cated at the back near the en­trance to the kitchen, the open-con­cept living and din­ing area opens out to the side gar­den to al­low green­ery and na­ture in, al­low­ing the fam­ily to gather and re­lax in com­fort and style. As for the min­i­mal­istchic aes­thet­ics of the home, con­crete screed, pat­terned tiles and par­quet were used through­out. Su­sanne shares that they ac­tu­ally moved here from a big­ger, rented space, but now see this one as their per­ma­nent home!

WHERE TO GO

The As­so­ci­a­tion, TEL: 6280-1220

LEFT On the ground floor, the open living area en­joys plenty of fresh air, a re­sult of the de­signer’s care­ful re­work­ing of the struc­ture to op­ti­mise nat­u­ral ven­ti­la­tion and lighting.

TOP RIGHT Part of the open living area, an is­land counter de­fines the dry kitchen area.

RIGHT Two air wells were in­cor­po­rated into the house, to pro­mote ven­ti­la­tion and al­low more light into the darker ar­eas, such as the stair­case and the bath­rooms. OP­PO­SITE The front of the house has a min­i­mal­ist look, fin­ished with a con­crete screed fa­cade with­out large win­dows for more pri­vacy.

ABOVE Su­sanne says that the fam­ily home has been fur­nished with pieces brought over from their pre­vi­ous home. Var­i­ous fur­nish­ings with a wide range of looks, from vin­tage- to in­dus­trial-style, give the home its char­ac­ter.

TOP One zone segues into an­other, in the open-con­cept living area. The slid­ing doors, when left open, al­low the blur­ring of bound­aries be­tween the space and the side gar­den.

RIGHT The stair­case area and sec­ond-floor landing is bright and airy, thanks to the added air well. OP­PO­SITE Also ben­e­fit­ing from the air well is the pow­der room on the ground floor. It has a semi-open­con­cept, giv­ing the ex­pe­ri­ence of be­ing out­doors while in a pri­vate realm.

Newspapers in English

Newspapers from Singapore

© PressReader. All rights reserved.