COSY EL­E­GANCE

A com­pact two-room apart­ment is trans­formed into a swanky, spa­cious suite un­der the mas­ter­ful hands of RE­NAIS­SANCE PLAN­NERS & DE­SIGN­ERS

Singapore Tatler Homes - - RENAISSANCE PLANNERS & DESIGNERS -

TO IN­TE­RIOR DE­SIGN­ERS KELVIN BING AND

Jas­mine Chew of Re­nais­sance Plan­ners & De­sign­ers, this home seemed like any other two-bed­room stu­dio apart­ment. It was only while re­mov­ing the false ceil­ing boards from the com­mon room that they un­cov­ered a stun­ning dou­ble-vol­ume void. This opened up pos­si­bil­i­ties for the firm to ex­plore both func­tional and aesthetic ad­di­tions to the home.

Through the Roof

One of the own­ers’ favourite pas­times is to en­ter­tain—host­ing their friends and fam­ily fre­quently at home. But the 900sqft apart­ment with a throng of guests over made the space cramped and even claus­tro­pho­bic. The home­own­ers, who are avid cooks, also wanted a sleek kitchen with cus­tomised com­part­ments for ev­ery­thing from spices, uten­sils to cook­ing ap­pli­ances that could be hid­den away at a mo­ment’s no­tice. To ac­com­mo­date up to 20 guests for get-to­geth­ers, the de­sign­ers de­vised an open-plan con­cept in the com­mon ar­eas. Par­ti­tions be­tween the liv­ing, din­ing and kitchen spa­ces were pulled down, merg­ing the ar­eas into an open space for en­ter­tain­ment. The de­sign was clean and clut­ter-free as well, with the in­tro­duc­tion of stor­age units. The kitchen also fea­tures hid­den coun­ter­tops that can be opened or con­cealed when needed to cre­ate more func­tional counter space.

El­e­gant Touch

The dou­ble-vol­ume void has been trans­formed to give the liv­ing area an im­me­di­ate il­lu­sion of space. It also cre­ates a sense of luxur y, which the de­sign­ers mag­ni­fied with a floor-to-ceil­ing fea­ture wall that dou­bles as a dis­play shelf for the cou­ple’s col­lec­tion of books and whisky bot­tles. Next to the book­shelf are char­coal oak wood ve­neer pan­els— their deep, rich tone adds a touch of clas­sic re­fine­ment to the liv­ing space. More than just or­na­men­tal ve­neers, th­ese full­height pan­els also con­ceal stor­age com­part­ments. While a neu­tral pal­ette of white and beige makes for a clas­sic back­drop, grey ac­cents and wood fin­ishes colour the in­te­ri­ors with un­der­stated luxur y. Like­wise, walls clad in suede-like fab­ric by the din­ing ta­ble of­fer lav­ish de­tails with a tac­tile in­ter­est. De­spite the tex­tu­ral con­trast, they com­ple­ment the warmth of the tim­ber walls in the ad­ja­cent din­ing area, and echo the mod­ern de­sign that the own­ers wanted.

Safe and Sound

The en­suite bed­room, an oa­sis of calm, is sim­i­larly decked in neu­tral shades and wood ve­neer. “We se­lected min­i­mal and mod­ern decor pieces for the bed­room to re­flect the stream­lined de­sign el­e­ments fea­tured through­out the apart­ment,” shares Bing. A ledge in the bed­room was also spe­cially cre­ated for the home­own­ers to dis­play their grow­ing col­lec­tion of art­works. The fin­ish­ing touches came in the form of be­spoke fur­ni­ture, cus­tom-made by the de­sign­ers to en­hance the sense of vis­ual co­he­sive­ness within the apart­ment. Although it proved a tall order to work within the time­line of two months, the firm pulled it off with fi­nesse. In recog­ni­tion of the abode's stun­ning de­sign, the firm emerged as one of the win­ners of the SG Mark Award (Sin­ga­pore Good De­sign Mark) in 2017.

We se­lected min­i­mal and mod­ern decor pieces for the bed­room to ref lect the stream­lined de­sign el­e­ments fea­tured through­out the apart­ment

LEFT TO RIGHT The dou­ble-vol­ume void un­cov­ered dur­ing the ren­o­va­tion adds to the sense of space in the liv­ing and din­ing area; tim­ber walls bring warmth to the abode's mod­ern in­te­rior scheme, while builtin stor­age keeps the in­te­rior stream­lined

LEFT TO RIGHT All fur­ni­ture pieces in this apart­ment have been cus­tom­made to add to its co­he­sive ma­te­rial and colour pal­ette; the van­ity counter and wash basin were moved from the ad­ja­cent bath­room into the walk-in wardrobe to im­prove the tran­si­tion be­tween the two spa­ces

Newspapers in English

Newspapers from Singapore

© PressReader. All rights reserved.