ITAL­IAN SEN­SI­BIL­ITY

De­signed by ED­MUND NG AR­CHI­TECTS, this three-storey pent­house gets a touch of Mi­lanese style

Singapore Tatler Homes - - EDMUND NG ARCHITECTS -

WITH ITS SCENIC VIEWS AND GEN­ER­OUS SIZE,

this three-storey pent­house at Lee­don Res­i­dence was al­ready an op­u­lent abode but its owner wanted more—some­thing orig­i­nal that would make it stand out from other apart­ments in the neigh­bour­hood. The prop­erty de­vel­oper, Guo­coland, ap­pointed in­te­rior ar­chi­tect Ed­mund Ng and his team, who were given the free­dom to con­cep­tu­alise what­ever they thought would bring about the grandeur of the home as a show apart­ment. The re­alised con­cept cel­e­brates con­tem­po­rary Ital­ian style, as rep­re­sented by Mi­lanese ar­chi­tec­ture—a pleas­ing blend of the mod­ern and avant-garde. As the ex­ist­ing ar­chi­tec­ture is spa­cious and well-planned, the team faced few ob­sta­cles in the de­sign process. “The apart­ment 's gen­er­ous size gave us the free­dom to ex­plore edgier de­sign de­tails which we thought could bring our client’s vi­sion to life,” says Ed­mund Ng, founder of his name­sake firm. Within two months, the team swiftly trans­formed the skele­ton space into a wel­com­ing home out­fit­ted with dis­cern­ment.

Beauty of Tim­ber

To sculpt the in­te­rior ar­chi­tec­ture of the apart­ment, Ng and his team ap­plied cladding to the walls of rooms and cor­ri­dors, while keep­ing in mind the apart­ment's epic pro­por­tions. As such, they were able to rede­fine spa­ces and cre­ate an im­pres­sion of grandeur. “We wanted to main­tain the rich­ness of the space while bring­ing in a hu­man di­men­sion to the in­te­rior,” ex­plains Ng. Tim­ber ve­neer was cho­sen as the key ma­te­rial to clad the walls of the home. This is a sim­i­lar fin­ish to that of the be­spoke con­tem­po­rary Ital­ian fur­ni­ture cho­sen for the apart­ment, to cre­ate the over­all ef­fect of har­mo­nious el­e­gance. This wood ve­neer is paired with cus­tom-made cab­i­netry in dark wood, along­side shades of grey, bronze ac­cents and mar­ble sur­faces. “The small de­tails that we put into the de­sign com­pletely trans­form the am­bi­ence of the house, al­low­ing it to truly live up to our con­cept of a be­spoke de­sign,” says Ng.

A Sense of Lev­ity

The main liv­ing spa­ces were strate­gi­cally par­ti­tioned and the fur­ni­ture po­si­tioned such that the en­try­way of the house ap­pears el­e­vated, cre­at­ing a sub­tle sense of drama. “Apart from pro­vid­ing a sense of airi­ness and lev­ity, the dou­ble-vol­ume liv­ing room cre­ates a smooth flow into the other spa­ces, es­tab­lish­ing the open-plan lay­out that drives the de­sign of the pent­house,” shares Ng. In a bold move, Ng and his team chose to con­ceal one of the dou­ble height win­dows with a tall book­shelf, to en­hance the feel­ing of height in the liv­ing area. Pro­duced by an Ital­ian fur­ni­ture maker, the book­shelf serves as a charm­ing way to dis­play beloved books and art ob­jects. Above it, a leaf-shaped art­work draws the eye up­wards to the ver­ti­cal height of the space. To re­move awk­ward nooks from the mas­ter bed­room, the de­sign team in­serted a wall into the space to cre­ate a sep­a­rate study area, which added vis­ual tex­ture and in­ter­est. They also carved an en­ter­tain­ment room out of a pocket of space in the house to max­imise the spa­tial area. “In my prac­tice, I en­joy cre­at­ing so­lu­tions through cre­ativ­ity and de­sign, and this time it was no dif­fer­ent,” says Ng. “I wanted to en­sure that the fin­ished de­sign would marry both vis­ual grat­i­fi­ca­tion while ful­fill­ing the client ’s spa­tial and emo­tional re­quire­ments for their liv­ing ex­pe­ri­ence.”

The small de­tails that we put into the de­sign com­pletely trans­form the am­bi­ence of the house, al­low­ing it to truly live up to our con­cept of a be­spoke de­sign

LEFT TO RIGHT The L-shape sofa sys­tem vis­ually elon­gates the liv­ing area; a fo­liage-like art­work draws at­ten­tion to the grand height of the dou­ble vol­ume foyer; pot­ted plants and an ar­ray of art­works en­liven the din­ing space

LEFT TO RIGHT A tac­tile mix of tex­tiles , nat­u­ral stone and wooden fur­nish­ings fill the in­te­ri­ors with a sense of warmth

Newspapers in English

Newspapers from Singapore

© PressReader. All rights reserved.