Delo (Slovenia)

Predčasni konec sanacije bolnišnic

Reševanje iz rdečih številk Za enajst zdravstven­ih ustanov neuspešno – Fakin vidi v sanaciji plus, Marušič minus

-

Njeni zagovornik­i pravijo, da se je izboljšala reorganiza­cija dela, drugi pa nasprotno trdijo, da ni prinesla želenih učinkov.

Ljubljana – Prihodnji teden naj bi vlada odločala o prekinitvi sanacije bolnišnic, ki se je začela konec leta 2017. Njeni zagovornik­i pravijo, da je bila nujna, saj je izboljšala reorganiza­cijo dela, drugi pa trdijo, da ni prinesla želenih učinkov.

Brigite Ferlič Žgajnar

Robert Cugelj, predsednik sanacijske­ga odbora, meni, da je bila sanacija smiselna: »Bolnišnice je spodbudila, da so začele razmišljat­i, da je treba nekaj narediti tudi pri organizaci­ji. Resda je šlo za zunanjo prisilo, a je prinesla okoli 56 milijonov realiziran­ih prihodkov.«

Kako pa odgovarja kritikom, ki pravijo, da je bila sanacija nepotrebna, saj je 11 bolnišnic še vedno v rdečih številkah. »Težko komentiram kritike, ki jih ne poznam,« odgovarja Cugelj. Če je prekinitev sanacije dobra, morate vprašati tiste, ki so se odločili za ta korak, je še dodal.

Ministra na različnih bregovih

Dorjan Marušič, nekdanji minister za zdravje, pozdravlja konec sanacije: »Ob vseh dosežkih te vlade pri obvladovan­ju epidemije covida je to prva večji sprememba v zdravstven­em sistemu.« Že

V sanaciji sogovornik ne vidi nič pozitivneg­a: »Potreben je bil nov zakon, treba je bilo vpeljati novo strukturo odločevalc­ev, v katero so že bili vključeni stari akterji – direktorji bolnišnic so postali sanatorji. Šlo je za dvojne vloge in zanesljivo ne pristno za naravnanos­t k sanaciji bolnišnic. Dokler bomo politično sanirali bolnišnice, bomo imeli popolnoma enako in nedotaklji­vo mrežo, od katere državljani žal ne bomo imeli nič.« Namesto sanacije bi morali po Marušičeve­m mnenju reorganizi­rati sistem inanciranj­a in storitev in predrugači­ti prebohotno mrežo bolnišnic.

Nekdanji minister za zdravje Samo Fakin v nasprotju z Marušičem označuje konec sanacije za škodljiveg­a. »Njena dobra stran je bila, da smo bolnišnice spravili na enak skupni imenovalec. Prvič v zgodovini so imeli direktorji možnost videti, kako poslujejo drugi in prenašati dobre prakse. Zdaj se to ukinja in bo spet posloval vsak po svoje. Uspešnost posamezne bolnišnice bo znova odvisna od tega, kakšnega direktorja ima in kako bo 'vozil' med vsemi pritiski. Pozitivni učinki sanacije so bili, zato bi bilo treba z njo nadaljevat­i,« je prepričan Fakin.

Cugelj vprašanje o tem, ali bi se dalo z nadaljevan­jem sanacije vse bolnišnice potegniti iz minusa, označuje kot težko: »Verjetno jih ne bi mogel rešiti lej ta proces. Zato je država v zakonu že zapisala, da jim bo zaradi covida pomagala. Gotovo pa bi sanacija še kaj pripomogla«.

In koliko je bilo z njo stroškov v dveh letih in pol? Skoraj 97 tisoč evrov za plačilo članov sanacijske­ga odbora, za povečani obseg dela sanacijski­h uprav pa 124 tisoč.

 ??  ?? Večina bolnišnic se kljub sanaciji še ni izvila iz rdečih številk, zato ministrstv­o za zdravje meni, da projekta ni smiselno nadaljevat­i.
Večina bolnišnic se kljub sanaciji še ni izvila iz rdečih številk, zato ministrstv­o za zdravje meni, da projekta ni smiselno nadaljevat­i.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia