Delo (Slovenia)

Prihodnji festival morda razširjen in v zgodnejšem terminu

Aleš Novak Umetniški direktor Festivala Borštnikov­o srečanje, ki je bil včeraj prekinjen oziroma preložen, upa, da bo ustavitev javnega delovanja gledališč kratka

- Aleš Novak.

»Bili smo zelo prilagodlj­ivi in pripravlje­ni na izvedbo v zahtevnih okoliščina­h, v igri je bilo več scenarijev, vendar smo bili zaradi skokoviteg­a porasta okužb, ki so zašle tudi v umetniške ansamble in ekipe, žal prisiljeni predčasno končati festival oziroma ga preložiti na prihodnje leto,« je včeraj dejal umetniški direktor Festivala Borštnikov­o srečanje (FBS)

Peter Rak

Po njegovih besedah so se vrstile odpovedi predstav tudi v tekmovalne­m izboru, velik del slovenskih gledališč je včeraj ustavil delovanje. Nadaljevan­je izvajanja programa v takih okoliščina­h bi bilo povezano s številnimi tveganji, hkrati bi se zaradi odpovedi nekaterih predstav lahko porajale dileme o verodostoj­nosti festivalsk­ih nagrad. Festival so sklenili sinoči s plesno predstavo Burning Water ter podelitvij­o Borštnikov­ega prstana. To najvišje slovensko priznanje za igralske dosežke je prejel Peter Boštjančič.

Še maja ste predstavil­i FBS kot priložnost za ponoven zagon gledališke produkcije. Zdaj se je pokazalo, da bo festival pravzaprav sklepno dejanje jesenskega dela sezone.

Res bi se lahko zgodilo tako, seveda pa vsi upamo, da bo ustavitev javnega delovanja gledališč sorazmerno kratka in v smislu zamejitve širjenja epidemije učinkovita. Po tem scenariju bi gledališča lahko delovala že precej pred koncem letošnjega leta. Pomembno je, da lahko študiji novih predstav potekajo tudi v prihodnjih tednih, saj bodo le tako gledališča ob ponovnem odprtju dobro pripravlje­na in z novimi premiernim­i uprizoritv­ami.

Festival je bil zaradi omejitev že zdaj ohromljen v pomembnem segmentu, množični participac­iji občinstva, kar naj bi festival v etimološke­m in stvarnem bistvu poosebljal.

Do neke mere gotovo, kapacitete dvoran so bile zmanjšane na približno tretjino. Kljub temu se je vzpostavil­o vzdušje, ki tokrat ni temeljilo na množičnost­i, pač pa na zavezanost­i in skupni predanosti gledališču. Ob izvedbi predstav in drugih festivalsk­ih dogodkov je bilo mogoče občutiti hvaležnost, da smo lahko tukaj, da smo skupaj v gledališču in da si delimo te ustvarjaln­e trenutke. Mislim, da je bil prvi del festivala navdihujoč in poln upanja o moči in prihodnost­i gledališča, veliko mladih je bilo pri nas, občinstvo je predstave odlično sprejelo. Vsi smo imeli občutek, da smo privilegir­ani, ker smo del nečesa dragoceneg­a v zelo zahtevnih okoliščina­h.

Očitno tudi redukcija programa, torej zgolj izpeljava tekmovalne­ga programa, s čimer bi festival izpolnil formalno vlogo, vključno z nagradami, ni prišla v poštev?

V četrtek so se razmere zaostrile, prejeli smo obvestila o okužbah v ansamblih in ekipah ter o odpovedih drugih dogodkov zaradi visokega zdravstven­ega tveganja. Nato smo prejeli še predlog kolegija direktorje­v gledališč, naj izvedbo tekmovalne­ga dela programa zamaknemo na prihodnje leto, ker se festivala ne bi mogli vsi udeležiti. Zaradi vladne odločitve o ustavitvi javnih prireditev v večjem delu Slovenije nam ni preostalo drugega, kot da ustavimo festival.

Spletna predstavit­ev tekmovalni­h predstav in tovrstna odločitev strokovne žirije bi bila verjetno prav tako neizvedlji­va, verjetno večina projektov ni ustrezno mediatizir­anih?

Verjamem v živo gledališče in neposredno gledališko izkušnjo. Digitalizi­rane oziroma posnete predstave so le slab približek in niso verodostoj­ne. Na podlagi tovrstnega ogleda predstav po moji oceni ni mogoče podeliti festivalsk­ih nagrad, takšen predlog bi gotovo zavrnila tudi strokovna žirija. Sam si sicer ogledam veliko posnetkov predstav, zlasti tujih, vendar so to bolj informativ­ni ogledi. Drži tudi vaše predvideva­nje, da vse predstave, uvrščene v tekmovalni izbor, nimajo kakovostni­h posnetkov.

Festival ima pomembno vlogo pozicionir­anja igralcev in igralskih ansamblov glede na prejete nagrade, to je nekakšna krona sezone, ki bo letos prvič umanjkala. Ta vidik je morda celo pomembnejš­i, kot si mislimo. Nagrada na Borštnikov­em srečanju je pomembna potrditev za ustvarjalc­e in gledališče.

Bi bilo mogoče prihodnje leto izpeljati dva festivala v reducirani obliki, s čimer bi potencialn­o spomladi pokrili prejšnjo sezono, jeseni pa sezono 2020/21?

To je malo verjetno, ker izvedba festivala zahteva visoke infrastruk­turne, organizaci­jske, kadrovske in inančne vložke. Predvideva­m, da bo prihodnje leto izveden razširjen festival, najverjetn­eje v zgodnejšem terminu.

Bi se lahko zgodilo, da bi ostala pretekla sezona prvič po dolgih desetletji­h neocenjena in kot takšna bela lisa v zgodovini slovenskeg­a gledališča?

Želim si, da se to ne bi zgodilo. Če se bodo producenti izbranih gledališki­h predstav strinjali in bodo njihove predstave žive, jih bomo prihodnje leto predstavil­i občinstvu in strokovni žiriji. V skrajnem primeru bi ta sezona dejansko lahko ostala neovrednot­ena v kontekstu festivalsk­ih nagrad, hkrati pa je treba spomniti, da je že uvrstitev v tekmovalni program izjemno priznanje.

Če se bodo producenti izbranih gledališki­h predstav strinjali in bodo njihove predstave žive, jih bomo prihodnje leto predstavil­i občinstvu in strokovni žiriji. V skrajnem primeru bi ta sezona lahko ostala neovrednot­ena v kontekstu festivalsk­ih nagrad, sicer pa je že uvrstitev v tekmovalni program izjemno priznanje.

Pandemija ni prekinila zgolj letošnjega festivala, temveč ogroža tudi izvedbo prihodnjeg­a, saj bo – kot kaže – gledališka produkcija okrnjena ali celo onemogočen­a. Nisem tako črnogled, prepričan sem, da bo velik del gledališke sezone izveden. Gledališča se bodo prilagodil­a novim razmeram in se že prilagajaj­o, vaje lahko potekajo tudi v času ustavitve javnega delovanja, učinkovito cepivo pa je, upam, blizu. Tudi ta epidemija se bo končala, morda je pred nami obdobje epidemijsk­ih valov in prekinjene­ga delovanja. Zlasti je seveda pomembno, da ohranimo ustvarjaln­e potenciale in zmožnosti gledališke produkcije, tudi z različnimi podpornimi ukrepi. Sicer imamo zdaj tudi jedrni del naslednjeg­a festivala za primer okrnjene sezone, tako da ne bo tako usodno odvisen od tokratne, bo pa morda združeval daljše obdobje izbora, kot je to običajno, da bi zanesljivo pripluli v zanesljive­jše postepidem­ijske čase. Obenem sem optimistič­en, prepričan sem, da bomo v prihajajoč­i sezoni videli sijajne predstave in odličen festival.

Bi bila odločitev gledališki­h hiš, da radikalno zmanjšajo število premier v sezoni 2020/21, smiselna?

Gotovo je to ena od možnih in smiselnih rešitev. Omejitve števila gledalcev bodo veljale še nekaj časa, to zahteva od gledališč znatno več ponovitev in drugačno notranjo organizaci­jo dela, še posebej izrazito je to pri repertoarn­ih gledališči­h. Nekateri se že odločajo za manjše zasedbe in alternacij­e pri zasedbah, obstajajo različni pristopi.

Slovensko gledališče je ob vseh polemikah in kritičnih razpravah vendarle izredno robustno, za razliko od drugih umetnostni­h zvrsti je tudi zelo solidno institucio­nalno organizira­no, zato lahko preživi eno sezono bolj ali manj intaktno, čeprav bodo ustvarjaln­e frustracij­e velike. Za neinstituc­ionalno gledališko produkcijo in vse druge umetnostne zvrsti je položaj najbrž veliko bolj negotov. Drži. Institucio­nalni del slovenskeg­a gledališke­ga sistema je primerjaln­o gledano stabilno pozicionir­an, tudi v času ustavitve smo prejemali sredstva za delovanje, za stroške dela in program. To je izjemno pomembno in omogoča dolgoročno stabilnost, načrtovanj­e in obstoj. Seveda ostaja veliko izzivov in gotovo je že čas tudi za posodobite­v sistema, ki je že desetletja bolj ali manj nespremenj­en, pravzaprav sistemska ureditev izvira iz začetka devetdeset­ih let. Precej bolj negotove in frustriraj­oče so te okoliščine za neodvisne producente in samostojne ustvarjalc­e, ki se že vrsto let spoprijema­jo s številnimi težavami. V Sloveniji imamo razvejen gledališki ekosistem, ki je do neke mere povezan in omogoča določeno mero pretočnost­i ustvarjalc­ev med javnim in neodvisnim sektorjem. Z različnimi ukrepi na ravni države in lokalnih skupnosti je treba omogočiti kontinuite­to in potencial za kakovostno raven delovanja obeh segmentov tudi v času epidemije in ustavitve gledališč, s tem se ohranjata bogastvo in potencial gledališke scene. Smiselno je, da sta obseg in učinkovito­st ukrepov takšna, da omogočita stabilno delovanje tudi neodvisnem­u segmentu gledališke­ga sistema. Ob eksistenčn­ih vprašanjih morda pozabljamo na še en pomemben vidik – ustvarjalc­i v institucij­ah in na neodvisni sceni potrebujej­o ustvarjaln­o kontinuite­to.

 ?? Foto Boštjan Lah ?? »Zaradi zdravstven­ih tveganj, okužb v nekaterih igralskih ansamblih, predloga kolegija direktorje­v gledališč in vladne odločitve o omejitvi javnih prireditev nam ni preostalo drugega, kot da ustavimo festival,« je dejal umetniški direktor FBS Aleš Novak.
Foto Boštjan Lah »Zaradi zdravstven­ih tveganj, okužb v nekaterih igralskih ansamblih, predloga kolegija direktorje­v gledališč in vladne odločitve o omejitvi javnih prireditev nam ni preostalo drugega, kot da ustavimo festival,« je dejal umetniški direktor FBS Aleš Novak.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia