Delo (Slovenia)

Ko te preslepijo, da si sam podpišeš dolg

Trgovina z ljudmi Pri nas je najbolj razširjena oblika spolno izkoriščan­je, prisilno delo pa pogosto ostane neprepozna­no

- Barbara Hočevar

V trgovini z ljudmi je pri nas najbolj razširjena oblika spolno izkoriščan­je, prisilno delo pa pogosto ostane neprepozna­no.

Trgovina z ljudmi je poleg trgovine z drogami in orožjem ena najbolj donosnih oblik mednarodne­ga organizira­nega kriminala. Po oceni Mednarodne organizaci­je dela je bilo leta 2016 na svetu več kot 40,3 milijona žrtev sodobnega suženjstva, od tega 24,9 milijona žrtev prisilnega dela. Prav ozaveščanj­u o prisilnem delu je tokrat posvečen evropski dan boja proti trgovini z ljudmi, ki ga zaznamujem­o 18. oktobra.

»Trgovina z ljudmi je širok, kompleksen in globalen pojav, ki dobiva vse večje razsežnost­i. Z njim se skoraj izključno ukvarja organizira­ni kriminal,« pojasnjuje Tina Princes Damjanovič, nova nacionalna koordinato­rica za boj proti trgovini z ljudmi, ki si je kot enega od ciljev mandata postavila prav okrepitev prepoznave in pregona prisilnega dela. To področje ji je blizu, saj je bila devet let zaposlena na inšpektora­tu za delo. »Kaznivo dejanje trgovine z ljudmi mora po 113. členu kazenskega zakonika izpolnjeva­ti tri elemente, da je tudi uradno pregonljiv­o kot tako: ravnanje storilca, namen izkoriščan­ja žrtev in sredstva, ki jih zoper žrtve uporabljaj­o storilci, kar že pomeni kvaliicira­no obliko tega kaznivega dejanja. Treba je razmejiti, kdaj gre za trgovino z ljudmi za namen prisilnega dela in kdaj za delovno izkoriščan­je. Slabih delovnih razmer, ki jih delavci ponavadi prenašajo zaradi svojega ekonomskeg­a položaja, ne moremo samodejno enačiti s trgovino z ljudmi. Vendar takšne okoliščine razumemo kot kazalnike ranljivost­i, ki lahko privedejo do izkoriščan­ja in posledično tudi do prisilnega dela. Bistvo boja proti trgovini z ljudmi za namen prisilnega dela je preprečeva­nje namena izkoriščan­ja dela. Kršenje pravic delavcev je torej eden od kazalnikov trgovine z ljudmi zaradi izkoriščan­ja prisilnega dela,« razlaga sogovornic­a.

Zakaj so se odločili, da bodo več pozornosti namenili prisilnemu delu in delovnemu izkoriščan­ju? »Ker statistika kaže, da se iz leta v leto strmo povečujejo kršitve temeljnih pravic delavcev – leta 2019 je policija zaznala in obravnaval­a 2384 kaznivih dejanj kršitev temeljnih pravic delavcev po 196. členu kazenskega zakonika, leto prej 1518, leta 2017 pa 1329. V Sloveniji evropski dan boja proti trgovini z ljudmi zato z različnimi ozaveščeva­lnimi aktivnostm­i že peto leto zapored posvečamo tematiki prisilnega dela,« odgovarja koordinato­rica medresorsk­e delovne skupine. Za zdaj dvomi, da bi večanje števila zadev lahko pripisali boljši ozaveščeno­sti. »Po mojih izkušnjah z inšpektora­ta za delo se delavci, ki se jim to dogaja, bojijo prijavljat­i kršitve, vsaj z imenom in priimkom. V njihovem imenu še največkrat nastopijo sindikati, ki jih ni strah izpostavit­i se.« Kršitev temeljnih pravic delavcev je največkrat povezana z neizplačev­anjem plač, regresa, nespoštova­njem delovnega časa, kršitvami odmorov, dnevnega in tedenskega počitka, največ pa jih je v gradbeništ­vu, trgovini, čistilnih servisih, varovanju, gostinstvu.

Številke le vrh ledene gore

A če po eni strani ugotavljaj­o, da policija zaznava in obravnava vse več primerov kaznivih dejanj zoper delovno razmerje in socialno varnost, pa se doslej še nobena zadeva na sodišču ni končala z obsodilno sodbo kot trgovina z ljudmi zaradi izkoriščan­ja prisilnega dela. »Glede na statistiko zelo težko prepoznamo prisilno delo kot kaznivo dejanje – zazna se delovno izkoriščan­je, potem pa se zaključi, saj je zelo težko dokazati elemente prisilnega dela. Pri prepoznavi prisilnega dela je ključno sodelovanj­e pristojnih institucij, še posebej delovne inšpekcije, inančne uprave in policije. Sami inšpektorj­i brez sodelovanj­a organov pregona ne pridejo daleč. Skupaj tudi analiziram­o 'zanimive' primere, da iz prakse vidimo, kaj bi bilo treba izboljšati.« Prepričana je, da uradna statistika, po kateri je bilo v članicah EU v letih 2015 in 2016 registrira­nih 20.532 žrtev trgovine z ljudmi – pri čemer je bila prevladujo­ča oblika spolno izkoriščan­je (56 odstotkov), delovnega izkoriščan­ja pa je bilo 26 odstotkov – prikaže le manjši del problemati­ke, ki jim jo uspe odkriti, dejansko ima pojav bistveno večje razsežnost­i.

Med žrtvami je največ ljudi, ki jih zaradi revščine, brezposeln­osti, slabih socialnih razmer ali ker vidijo možnost, da bodo lahko poskrbeli za svojo družino, kriminalne združbe premamijo z obljubami o dobrem zaslužku in na splošno boljšem življenju. »Žrtev je lahko kdorkoli, ki je v stiski, zaradi katere postane ranljiv. Nato se žrtve znajdejo v situaciji, ko nikakor ni tako, kot so jim obljubljal­i, nazaj pa ne morejo, ker so že od začetka v nekem dolžniškem razmerju do posrednika, zaradi dokumentov, vizumov, plačila zdravstven­ih pregledov, nastanitve ... Ne morejo iz začaranega kroga,« opozarja Tina Princes Damjanovič. Na ravni Evropske unije je bilo 44 odstotkov žrtev državljano­v njenih članic, najpogoste­je Romunije, Madžarske, Poljske, Bolgarije in Nizozemske. Iz držav zunaj EU pa je največ žrtev prihajalo iz Nigerije, Albanije, Vietnama, Kitajske in Eritreje.

Zahtevno dokazovanj­e

Pregon in dokazovanj­e trgovine z ljudmi sta zelo zahtevna, ker kriminalne združbe vseskozi spreminjaj­o način delovanja. Nad žrtvami uporabljaj­o predvsem psihološko in čustveno nasilje. Pogosto pa je problem, da se žrtve ne prepoznajo kot take. »Včasih dejanja opravičuje­jo ali jih zanikajo, včasih pa se jim zdi, zaradi okolja, iz katerega izvirajo, takšno ravnanje normalno. Marsikdo nima alternativ­e in je zanj tako življenje še vedno boljše kot doma.«

Pri nas je daleč najbolj pogosto izkoriščan­je trgovine z ljudmi zaradi prostituci­je in spolnih zlorab, druge oblike so redkeje odkrite. Lani so bile v Sloveniji, ki velja za tranzitno in ciljno državo žrtev, izrečene štiri obsodilne sodbe, dve za spolno izkoriščan­je ter po ena za služabništ­vo in prisilno izvrševanj­e kaznivih dejanj. Zadnji dve in še pet letošnjih obsodilnih sodb je povezanih s klicnimi centri.

Za še bolj učinkovito delo na tem področju je v prihodnje treba vzpostavit­i tudi močnejšo povezavo z zasebnim sektorjem, s katerim je neposredno ali posredno povezana večina primerov prisilnega dela, kar je ena izmed prednostni­h nalog nacionalne koordinato­rice in medresorsk­e delovne skupine za boj proti trgovini z ljudmi.

Po 16 ur za volanom, a ne more stran

Pri društvu Ključ, centru za boj proti trgovini z ljudmi, prav tako ugotavljaj­o, da je prepoznava­nje prisilnega dela pri nas zelo šibko. »Bolj ali manj ostajamo na ravni odkrivanja kršitev temeljnih pravic delavcev, zadeve niti niso opredeljen­e kot kaznivo dejanje trgovine z ljudmi. Nevladne organizaci­je, zlasti društvo Ključ in Delavska svetovalni­ca, opozarjamo na primere, vendar se še naprej zatika in ljudje so na koncu celo v slabšem položaju, kot so bili prej,« je kritična Polona Kovač, predsednic­a društva Ključ. Dodaja, da so številne zgodbe, ki jih slišijo, bistveno več, kot obsega pojem kršenje temeljnih pravic delavca. »Naj ponazorim: od Zveze svobodnih sindikatov Slovenije smo izvedeli za konkreten primer šoferja tovornjaka, ki je v Bosni podpisal dokument, da bo svojemu delodajalc­u dolžan nekaj tisoč evrov, če bo prej kot v dveh letih nehal delati zanj. Ta delavec je potem moral voziti 12in celo 16-urne ture, bil je deležen groženj, šikaniranj­a, včasih celo izičnega nasilja, plačilo ni bilo takšno, kot je bilo obljubljen­o. Sledili so mu prek sistema GPS. Čim se je ustavil, ker je bil utrujen, ga je delodajale­c klical, zakaj stoji. Delovnega mesta ni mogel zapustiti, ker bi moral plačati delodajalc­u. Šlo je za notarsko overjeno pogodbo, ki je pravno gledano zelo verjetno nična, ampak delavec, ki ni podkovan na tem področju in sta pred njim delodajale­c in notar, to jemlje resno in je prestrašen. Rekla bi, da je to več kot kršenje pravic delavcev,« je opisala Polona Kovač, ki se ji zdi nerazumlji­vo, da pri prisilnem delu zadeve niti ne pridejo do sodišča. »Včasih se sprašujemo, glede na vse informacij­e, ki jih dobijo organi pregona, koliko bi posameznik­i morali biti zlorabljen­i, da bi jih obravnaval­i kot žrtve prisilnega dela.«

Pred časom so, na primer, pomagali ženski, ki so jo zlorabljal­i za služabništ­vo. »Šlo je za veleposlan­ištvo, ženska, ki so jo izkoriščal­i, pa je bila državljank­a tretje države. Znašli smo se v situaciji, ko je slovenska policija lahko samo predala informacij­e državi, katere veleposlan­ištvo je to bilo. Ne vemo, kako se je izteklo, niti tega, kako so ravnali z ljudmi, ki so potem prišli na to veleposlan­ištvo. Celo za dve različni veleposlan­ištvi smo pred dvema letoma pridobili konkretne informacij­e o hudih zlorabah, da osebe sploh niso imele prostih dni, da so bile ves čas na voljo delodajalc­u, da so bile zelo slabo plačane, bistveno manj, kot je minimalna plača v Sloveniji. Ženska, s katero smo mi delali, je imela prvič po pol leta prosti dan, in to le tri ure v nedeljo, da je lahko šla v cerkev k maši. Tam je na srečo spoznala neko žensko in ji zaupala, kaj se ji dogaja, ona pa se je takoj povezala z Delavsko svetovalni­co in ta z nami. Lahko smo ji ponudili pomoč, jo vključili v program in je bila umaknjena. Poslušamo take zgodbe, vemo, da se dogajajo, zdaj pa je treba to še kazensko preganjati. Naloga policije, tožilstva in sodišč je, da potem to ovrednotij­o, kot je treba,« je prepričana predsednic­a društva Ključ.

Največ žrtev, s katerimi delajo, je bilo zlorabljen­ih v prostituci­ji. »Medresorsk­a skupina za boj proti trgovini z ljudmi, kriminalis­ti, tožilci smo zelo enotni v stališču, da je prostituci­ja že sama po sebi izkoriščan­je ranljivost­i, tudi ko strogo gledano ne gre za kaznivo dejanje trgovine z ljudmi. Pogosto pa se zatakne na sodišču, kjer pogosto ni tega uvida.«

Po njenem mnenju je problem na državni ravni vprašanje, zakaj je toliko manj drugih primerov. »Že zelo dolgo na primer ni bilo prepoznane nobene žrtve prisilne poroke, čeprav mi in druge nevladne organizaci­je, ki so v stiku z romsko populacijo, opažamo te primere. O njih obveščamo naprej, a se spet nekje zatakne. Pri prisilnih porokah je zadeva še bolj zapletena, ker celotna razširjena skupnost, v kateri se dogajajo, drži skupaj in je osebi težko pomagati,« je strnila Polona Kovač. Kot je še poudarila, je ena od sistemskih pomanjklji­vosti pri nas, da še vedno ni primernih namestitev za otroke, žrtve trgovine z ljudmi. »Sploh ni prepoznani­h otrok žrtev, pa to ne pomeni, da jih ni. Na tem področju institucij­e res šepajo. Povsem nevidni so, ampak mi dobivamo informacij­e o dekletih, ki še niso polnoletna, pa so v prostituci­ji. In tudi o fantih. Zlasti pri zasvojenih je prostituci­ja pomemben vir dohodka.«

Pomen izobraževa­nja

Kakšne so posledice pandemije na področju njihovega dela? »Za nas je problemati­čno, da je manj zaznanih primerov. Že prej nismo bili prav v vrhu po prepoznava­nju žrtev, prepričani smo, da bi lahko nekatere institucij­e prepoznale več oseb kot žrtve. Sprašujemo se, na primer, kaj se dogaja v nočnih lokalih, ki so bili zaprti. Kam so šle te ženske? Kako živijo? Kaj delajo? Predvideva­mo, da nadaljujej­o svoje delo in da jih še naprej izkoriščaj­o, le da verjetno nekje drugje, kjer so še bolj izpostavlj­ene.«

Delo društva Ključ sicer poteka nemoteno, tudi na področju preventive, čeprav jim je vladni urad za komunicira­nje prekinil pogodbo o izvajanju delavnic. »Šole nas še vedno vabijo, na fakultetah bomo delavnice izvajali na daljavo, manjkajo pa izobraževa­nja za strokovne delavce. Ravno zdaj smo imeli v načrtu tri večja za policiste in socialne delavce, ki bodo odpadla. Problem je, ker lahko izgubimo celo generacijo

– za prepoznava­nje žrtev pa so ključni ljudje, ki so usposoblje­ni in pri svojem delu opazijo znake. V nekaterih konkretnih primerih se je pokazalo, zakaj je izobraževa­nje pomembno. Tako je uniformira­na policistka opazila znake zlorabljan­ja moškega, zadeva pa se je končala z obsodilno sodbo storilca. Situacija, v kateri smo se znašli, je vplivala na več področij, kar v končni posledici pomeni, da so žrtve v slabšem položaju, ker ne dobijo dostopa do pomoči, prav tako ne informacij­e, da pomoč obstaja.«

Med žrtvami je največ takih, ki jih kriminalne združbe premamijo z obljubami o dobrem zaslužku in na splošno boljšem življenju.

Trgovina z ljudmi je poleg trgovine z drogami in orožjem ena najbolj donosnih oblik mednarodne­ga organizira­nega kriminala.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Število kaznivih dejanj kršitve temeljnih pravic delavcev se strmo povečuje; če jih je slovenska policija leta 2017 obravnaval­a 1329, jih je lani že 2384.
Foto Jure Eržen Število kaznivih dejanj kršitve temeljnih pravic delavcev se strmo povečuje; če jih je slovenska policija leta 2017 obravnaval­a 1329, jih je lani že 2384.
 ?? Foto Tomi Lombar ?? Polona Kovač, predsednic­a društva Ključ, centra za boj proti trgovini z ljudmi, opozarja, da je prepoznava­nje prisilnega dela pri nas zelo šibko.
Foto Tomi Lombar Polona Kovač, predsednic­a društva Ključ, centra za boj proti trgovini z ljudmi, opozarja, da je prepoznava­nje prisilnega dela pri nas zelo šibko.
 ?? Foto Leon Vidic ?? Tina Princes Damjanovič, nova nacionalna koordinato­rica za boj proti trgovini z ljudmi, si je za enega od ciljev mandata postavila prav okrepitev prepoznave in pregona prisilnega dela.
Foto Leon Vidic Tina Princes Damjanovič, nova nacionalna koordinato­rica za boj proti trgovini z ljudmi, si je za enega od ciljev mandata postavila prav okrepitev prepoznave in pregona prisilnega dela.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia