Delo (Slovenia)

Finančni pritisk

- Ali Žerdin o Slovenski tiskovni agenciji

Prihodnost­i nacionalne tiskovne agencije se ne da urejati z državnimi dekreti in inančnimi grožnjami.

Slovenska tiskovna agencija je atribut države. Nastala je junija 1991, hkrati s samostojno Republiko Slovenijo, cilj ustanovitv­e je bilo sprotno obveščanje domače in mednarodne javnosti o rečeh, ki se dogajajo v nastajajoč­i državi. STA je 20. junija 1991 objavila novico o načrtovani ustanovitv­i Slovenskeg­a svetovnega kongresa, dan pozneje je napovedala slovesnost ob razglasitv­i samostojno­sti, 22. junija je agencija poročala o ugrabitvi letal slovenske teritorial­ne obrambe. Sledila so poročila o osamosvoji­tveni vojni.

STA tri desetletja servisira predvsem potrebe medijskih hiš, domačih in tujih naročnikov. Vladna odločitev, da zapre proračunsk­i vir inanciranj­a agencije, temelji na predpostav­ki, da je država edina lastnica agencije, v imenu države pa lastnino upravlja vlada. Vendar je stališče, da lahko lastnik s svojo lastnino naredi karkoli, zgrešeno. Lastnik mora pri odločitvah upoštevati vse deležnike, v primeru STA ne more obiti uporabniko­v agencijske­ga servisa. Status agencije je določen s posebnim zakonom, vlada ni lastnica STA, pač pa le nastopa v imenu lastnika, države. Še bolj neprimerno je, če v imenu vlade kot celote – ta pa v imenu države kot celote – odločitev o inančnem izstradanj­u Slovenske tiskovne agencije sprejme vladni urad za komunicira­nje. V listinah, ki opredeljuj­ejo naloge urada za komunicira­nje, ni pooblastil­a, da sprejema odločitve o inančnem izstradanj­u STA.

Ker tudi Delo sodi med naročnike servisa STA, ne trdimo, da razprave o storitvah agencije ne sme biti. Vendar se prihodnost­i nacionalne tiskovne agencije ne da urejati z državnimi dekreti in inančnimi grožnjami. Če država kot lastnica agencije meni, da je treba izmeriti kakovost delovanja agencije, tega ni mogoče storiti na način, da preštevamo, koliko besed je agencija namenila ustvarjaln­osti raperja Zlatka, koliko pa mednarodne­mu gospodarsk­o-političnem­u dogodku. Agencija France Press, najstarejš­a novičarska agencija na svetu, ki je, kot STA, v državni lasti, ima upravni odbor. V njem imajo glavno besedo uporabniki. Francoska vlada kot predstavni­ca lastnika v petnajstčl­anski upravni odbor imenuje le tri osebe.

 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia