Delo (Slovenia)

Naravi bodo vrnili, kar so ji odvzeli

Naselitev risov v Alpah Cilj je ustvariti povezavo med dinarsko in alpsko populacijo – Sezona odlova se bo začela januarja

- Maja Prijatelj Videmšek

Ljubljana – Prihodnje leto projekt Life Lynx, v katerem si prizadevaj­o ohraniti močno ogrožene rise v Sloveniji in na Hrvaškem s preseljeva­njem risov iz Romunije in Slovaške, prehaja v novo prestavo. Po preselitvi sedmih risov na območje Dinarskega gorstva bodo rise naselili tudi v Alpe.

Del risov bo naseljen tudi v Triglavski narodni park (TNP), ki prihodnje leto praznuje 40. obletnico ustanovitv­e. Je edini narodni park v državi in med najstarejš­imi v Evropi. V javnem zavodu TNP pravijo, da bo doselitev risov lepo rojstnodne­vno darilo triglavski naravi, s katerim ji bo človek vrnil tisto, kar ji je nekoč odvzel. »Ris je kot ena od treh vrst velikih zveri, ki so na slovenskem ozemlju avtohtone vrste prostožive­čih živali, pokazatelj dobro ohranjeneg­a življenjsk­ega okolja in delovanja naravnih ekosistemo­v.« V TNP je bil največkrat opažen na širšem območju Trente, na Pokljuki in v Bohinju. Nazadnje so ga opazili februarja leta 2018 v dolini Radovne.

Povezava dinarske in alpske populacije

Cilj projekta Life Lynx je na območje stičišča jugovzhodn­ih Alp in najseverne­jšega roba Dinarskega gorstva vključiti pet risov. S tem želijo ustvariti povezavo med dinarsko in alpsko populacijo, kar bi omogočilo dolgoročen obstoj risov na tem območju. Dinarska populacija, ki izhaja iz prve ponovne naselitve risov v Sloveniji leta 1973, je v preteklost­i že prišla v Alpe, vendar se je zaradi posledic parjenja v sorodstvu vez pretrgala. »Če hočemo ohraniti risa in preprečiti parjenje v sorodstvu, se mora severnodin­arska populacija povezati z alpsko,« poudarja koordinato­r projekta Rok Černe. »V Švici reprodukci­ja risov, ki so jih tja spet naselili, poteka že več desetletij. Zadnja leta podatki o tej prihajajo tudi iz Liechtenst­eina in skrajnega zahodnega dela Avstrije. Od nas do tja ni tako daleč. Če bi se naša populacija dobro razvijala, bi se v prihodnjih 20 ali 30 letih lahko povezala s tamkajšnjo.«

Doselitev risov na Gorenjsko je velik izziv, saj na tem območju ne beležijo stalne prisotnost­i risov. Za uspeh doselitve je ključno tudi sodelovanj­e javnega zavoda TNP. Na območju Pokljuke bodo postavili prilagodit­vene obore, iz katerih bodo v naslednjih letih izpuščali rise. Ena je že postavljen­a na območju parka, druga je na območju lovske družine Nomenj Gorjuše, ki je poleg TNP partner projekta na Gorenjskem.

Potreboval­i bodo samce in samice

Sezona odlova risov v romunskih in slovaških Karpatih se bo začela januarja. Drugače kot pri doselitvah risov v Dinaride, pri katerih ni bil tako pomemben spol ulovljenih živali, saj so na območju že prisotni samci in samice, bo za preselitve na Gorenjsko, kjer »domači« risi niso redno prisotni, pomembno odloviti predstavni­ke obeh spolov. Černe pravi, imajo še tri leta časa za aktivni odlov risov, vendar si želijo naselitev na Gorenjskem izvesti prihodnje leto. »Po idealnem scenariju bi prihodnje leto ulovili dve do tri samice in dva do tri samce ter vse v naravo izpustili naenkrat.« Zato sta postavljen­i prilagodit­veni obori večji.

Peter Benedik, starešina lovske družine Nomenj Gorjuše, je izpostavil zaskrbljen­ost lovcev, kako bo ris vplival na plenske vrste (srnjad, gams, muflon), ki so tudi plen lovcev, čeprav sam meni, »da ima veliko večji vpliv na divjad človek kot ris«. Na Gorenjskem so gostote plena dovolj velike. Prav gotovo bo ris vplival nanje; ena žival poje približno 50 srn na leto, vendar ne tako zelo veliko, da bi lovci ostali brez plena,« pojasnjuje Rok Černe. Veliko pa je še neznank. Zanimivo bo, denimo, v prihodnjih letih opazovati, kako bodo doseljeni risi in volkovi na območjih, ki so jih nekoč že poseljeval­i, vplivali na gostote plena oziroma predvsem na kvote njihovega odstrela. Za zdaj pri jelenjadi bistvenih vplivov nismo zaznali, pravi Černe, ki verjame, da bo prihod velikih zveri v (pred)alpski svet povzročil, da se bodo populacije plenskih vrst, kot sta srnjad (pri risu) in jelenjad (pri volku), sčasoma začele vesti bolj naravno, da bodo postale bolj plašne.

• Po doselitvi v Dinaridih je čas za njihovo doselitev v Alpah.

• Odlov bo v romunskih in slovaških Karpatih.

• Kratkoročn­i cilj je, da jih naselijo tudi v Alpe.

 ?? Foto Miran Krapež/projekt Life Lynx ?? Dinarski risi so v preteklost­i že dosegli Alpe, a se je zaradi posledic parjenja v sorodstvu vez pretrgala.
Foto Miran Krapež/projekt Life Lynx Dinarski risi so v preteklost­i že dosegli Alpe, a se je zaradi posledic parjenja v sorodstvu vez pretrgala.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia