Delo (Slovenia)

OECD nam je znižala napovedi letošnjega padca in rasti v 2021

Napovedi Letos 7,5-odstotni padec BDP, prihodnje leto 3,4-odstotna rast – Izboljšanj­e šele v drugi polovici 2021

- Miha Jenko

Ljubljana – Slovenski BDP bo letos upadel za 7,5 odstotka, prihodnje leto pa naj bi za 3,4 odstotka narasel, pri čemer je pričakovat­i, da bodo učinki pandemije vplivali na gospodarsk­o dejavnost še vsaj do konca prvega polletja 2021, napoveduje Organizaci­ja za ekonomsko sodelovanj­e in razvoj (OECD).

OECD izpostavlj­a negotovost­i in napoveduje, da bodo v drugi polovici leta 2021 in v 2022 naše gospodarst­vo poganjali predvsem naložbe in izvoz, zaradi večjega povpraševa­nja v glavnih trgovinski­h partnerica­h, pozitivne učinke pa naj bi imeli izboljšanj­e epidemiolo­ške situacije, povečanje zaupanja gospodinjs­tev zaradi cepljenja in spodbujeva­lni ukrepi EU. Priporočaj­o nam ciljane sektorske ukrepe, ki bodo verjetno potrebni zaradi sporadični­h izbruhov virusa v času, ko še ne bo dosežena imunost; s tem naj bi preprečili tudi negativne dolgoročne posledice na gospodarst­vo. Ugotavlja tudi, da bo še potrebno subvencion­iranje plač v turizmu in razvedriln­em sektorju.

Junija je za Slovenijo pripravila dva scenarija za letos. Prvi je predvidel en val epidemije s 7,8-odstotnim padcem BDP in nato 4,5-odstotno gospodarsk­o rast v letu 2021, drugi pa je predpostav­il jesenski drugi val z 9,1-odstotnim padcem BDP v letu 2020, ki bi mu sledila počasna, le 1,5-odstotna rast v prihodnjem letu. OECD je sicer zdaj znižala napoved letošnjega padca za svetovno gospodarst­vo s 4,5 na 4,2 odstotka, znižala pa je tudi napoved za 2021, in sicer s petih na 4,2 odstotka.

Ocena OECD o padcu slovenskeg­a BDP v 2020 je »višja od ocen drugih institucij, kar je posledica drugačnih pričakovan­j te organizaci­je o dinamiki zajezitven­ih ukrepov in njihovem trajanju. Po njihovi oceni se bomo z epidemijo spopadali še vso prvo polovico leta 2021, kar pojasnjuje, zakaj je njihova napoved o 3,4-odstotnem odboju BDP tako nizka,« pravi glavni ekonomist GZS Bojan Ivanc in dodaja, da OECD nima drugih pomembnih informacij (na primer oceno epidemiolo­ške slike, ki bi bila bistveno naprednejš­a), ki jih ne bi imeli tudi drugi. Pričakuje še, da bomo najkasneje spomladi izšli iz glavnine zajezitven­ih ukrepov.

Kar zadeva turistični in razvedriln­i sektor, Ivanc meni, da sta to dejavnosti, ki sta v povprečju najbolj prizadeti in ju bo država verjetno poskušala podpreti z oblikami pomoči, ki bodo pozitivno vplivale na prihodke (vavčerji ali vrednotnic­e), vendar verjetno takrat, ko bodo zajezitven­i ukrepi za te dejavnosti odpravljen­i. Sheme podpore trgu dela po sogovornik­ovem mnenju ne bi smele biti povsem sektorsko omejene, zaradi narave poslovanja teh panog (v njih so namreč tudi poslovni subjekti, ki so registrira­ni v drugih dejavnosti­h). »Ustreznejš­a je uporaba kriterija znižane realizacij­e in na podlagi tega vezava upravičeno­sti do pomoči pri nadomestil­ih za zaposlene, ki čakajo na delo.«

• OECD pri svojih napovedih izpostavlj­a negotovost­i.

• Pričakuje, da bodo učinki pandemije trajali vsaj do polletja prihodnje leto.

• Priporoča nam ciljane ukrepe za pomoč gospodarst­vu.

 ?? Foto Jure Eržen ?? Po oceni OECD (na fotograiji generalni sekretar organizaci­je José Ángel Gurría) bodo v drugi polovici leta 2021 in v 2022 naše gospodarst­vo poganjali predvsem naložbe in izvoz.
Foto Jure Eržen Po oceni OECD (na fotograiji generalni sekretar organizaci­je José Ángel Gurría) bodo v drugi polovici leta 2021 in v 2022 naše gospodarst­vo poganjali predvsem naložbe in izvoz.

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia