Delo (Slovenia)

Čemu je namenjeno dodatno pokojninsk­o zavarovanj­e?

- Peter Krassnig

Kaj je glavni namen dodatnega pokojninsk­ega zavarovanj­a in kdo ga lahko sklene?

Sistem pokojninsk­ega zavarovanj­a v Sloveniji je do leta 2000 temeljil izključno na pretočnem oziroma dokladnem modelu (angl. pay-as-you-go), katerega bistvo je prerazpore­janje prispevkov (obveznosti) zaposlenih in njihovih delodajalc­ev v pokojnine (pravice) upokojence­v. Zaradi demografsk­ih sprememb in znižanja prispevkov za pokojninsk­o in invalidsko zavarovanj­e je postal sistem v zadnjih dveh desetletji­h neuravnote­žen, saj pravice iz naslova pokojnin presegajo obveznosti iz naslova vplačil prispevkov za pokojninsk­o zavarovanj­e.

Država zato v sistem namenja dodatna proračunsk­a sredstva, kar vpliva na njen javnoinanč­ni položaj in gospodarsk­o perspektiv­o. Iz podatkov o demografsk­em stanju, višini pokojnin, obdavčitvi dela in primanjklj­aju v pokojninsk­i blagajni je jasno, da bodo prihodnje generacije upokojence­v poleg pokojnine iz pretočnega – obveznega pokojninsk­ega zavarovanj­a potreboval­e tudi dodatno pokojnino. Država se tega zaveda, zato že od leta 2000 omogoča prihodnjim generacija­m upokojence­v, da si z varčevanje­m v okviru dodatnega pokojninsk­ega zavarovanj­a z izdatnimi davčnimi olajšavami zagotovijo dodatno pokojnino.

Za varčevanje se lahko odloči vsak posameznik (individual­no dodatno pokojninsk­o zavarovanj­e) ali pa varčevanje za vse svoje zaposlene uredi delodajale­c (kolektivno dodatno pokojninsk­o zavarovanj­e). Več kot 95 odstotkov varčevalce­v je v dodatno pokojninsk­o zavarovanj­e vključenih prek delodajalc­a.

Kako je s tem zavarovanj­em v težkih koronaviru­snih časih, ko se povečuje število brezposeln­ih in je veliko zaposlenih na čakanju? Se v takšnih razmerah lahko zamrzne? Ali pa teče naprej, tudi če je varčevalec na čakanju, na zavodu za zaposlovan­je, na cesti?

Če zaposleni, ki ga je delodajale­c vključil v dodatno pokojninsk­o zavarovanj­e, zaradi različnih razlogov pred upokojitvi­jo prekine delovno razmerje, ima več možnosti. Lahko nadaljuje varčevanje prek novega delodajalc­a, če mu ga ta omogoča, lahko ga nadaljuje tudi samostojno, vendar le, če je plačnik prispevkov za obvezno pokojninsk­o zavarovanj­e. Poleg tega lahko zahteva izplačilo vseh sredstev, ki mu jih je do 31. decembra 2012 vplačal delodajale­c, in vseh sredstev, ki jih je kadarkoli vplačal sam. Ker pa je izplačilo v celoti obremenjen­o z dohodnino, prejme na svoj račun bistveno manj sredstev, kot jih je privarčeva­l. Prav tako je mogoča začasna ali trajna prekinitev plačevanja premij, v tem času pa se sredstva plemenitij­o kot običajno.

Kaj pa, če je zavarovane­c poslan na zavod za zaposlovan­je, na čakanje za leto ali celo dve leti pred upokojitvi­jo?

Pogoj za redno prenehanje zavarovanj­a in prejemanje dodatne pokojnine – pokojninsk­e rente – je upokojitev, in sicer kakršnakol­i. Če je posameznik leto ali dve leti pred upokojitvi­jo poslan na zavod za zaposlovan­je, lahko v tem času bodisi sam nadaljuje varčevanje­m bodisi do upokojitve preneha s plačevanje­m premij.

Ali se je med krizo zaradi epidemije zmanjšal obseg dodatnega pokojninsk­ega zavarovanj­a, tudi v podjetjih in pri drugih zaposloval­cih?

Velika večina podjetij svojim zaposlenim tudi letos v nespremenj­enih zneskih vplačuje premije. Nekaj podjetij, zlasti tista, ki so jim prihodki drastično upadli, na primer v storitveni­h dejavnosti­h in turizmu, pa je začasno zamrznilo plačevanje premij.

Kolikšna je najnižja premija dodatnega pokojninsk­ega zavarovanj­a in kolikšna najvišja možna v letošnjem letu? Kako je z davčno olajšavo?

Minimalna letna premija je 300 evrov, maksimalna pa je omejena na 5,844 odstotka bruto plače posameznik­a oziroma 24 odstotkov prispevkov za obvezno pokojninsk­o zavarovanj­e, vendar ne več kot 2819 evrov.

Kaj še lahko ljudje naredijo do konca leta, da dosežejo najvišjo premijo; doplačajo glede na višino plače?

Vsem varčevalce­m dodatnega pokojninsk­ega zavarovanj­a, ki imajo to možnost, svetujemo, da ob koncu leta vplačajo razliko do maksimalne premije in tako polno izkoristij­o davčno olajšavo pri dohodnini, ki je ne omogoča nobena druga oblika varčevanja. V ta namen smo pripravili informativ­ni kalkulator, s katerim posameznik hitro in preprosto izračuna, kolikšen znesek lahko do konca leta še vplača in kakšen znesek povrnjene dohodnine lahko pričakuje.

 ??  ?? Karikatura Marko Kočevar
Karikatura Marko Kočevar
 ??  ??

Newspapers in Slovenian

Newspapers from Slovenia