THE NEW NEU­TRAL

A chilled out pal­ette of cloudy hues and stonewashed tex­ture in­form this dis­tinc­tive Cape hol­i­day home

Condé Nast House & Garden - - DESIGN NOTES - TEXT EDWAIN STEENKAMP PHO­TO­GRAPHS GREG COX

when cape Town-based in­te­rior de­signer gregory Mel­lor was ap­proached to redo this zwaan­swyk house, fam­ily liv­ing – and a sense of her­itage – was at the heart of the brief from his clients. sit­u­ated just 20 min­utes from the city, you couldn’t feel more at peace here. By lay­er­ing tex­tures in muted tones and play­ing with light and space, gregory man­aged to cap­ture and recre­ate the essence of coun­try liv­ing. What was your vi­sion for the house, and how did the project evolve?

From the start, it was in essence a ren­o­va­tion project. how­ever, it turned out to be a lot big­ger than we first an­tic­i­pated. We ended up call­ing in ar­chi­tect Jeanne du Toit, who I’ve worked with be­fore, and we re­did many parts of the house. It’s un­der­gone a mas­sive trans­for­ma­tion.

What were some of the big­gest changes made to the house?

We built com­plete new struc­tures, such as the en­trance of the house and the stairs lead­ing to the front door. all the bath­rooms as well as the kitchen re­ceived an ex­ten­sive over­haul while en­tire spa­ces were re­con­fig­ured, as was the case with the mas­ter bed­room. We also did the light-weight in­ter­nal glaz­ing, which does an amaz­ing job of break­ing up the spa­ces with­out block­ing any of the light. We even changed smaller de­tails such as the win­dows and the de­tail­ing on the ceil­ing.

And yet, even with all of the changes that were made, the house doesn’t have that ob­vi­ously-new feel.

The own­ers wanted the home to be tra­di­tional through­out. We achieved some of these de­tails on-site, such as the peb­ble and brick floors – both by elem stone­ma­sonry. We sand­blasted the bricks sev­eral times and, through a lot of trial and er­ror, we were able to cre­ate that unique, aged look.

When it came to de­cid­ing on fur­ni­ture, what was your man­date?

some of the pieces were lo­cally sourced and there were a cou­ple of an­tiques we bought here and there. But a lot of the pieces we ac­tu­ally made our­selves. The own­ers were clear on what they liked: and they didn’t want any of the fur­ni­ture pieces to be too lay­ered or generic. There were some pieces we bought and ended up mod­i­fy­ing a bit, just to cre­ate a per­son­alised touch.

Did the out­side spa­ces re­ceive as dra­matic an over­haul?

We re­did all the ar­chi­tec­tural de­tails on the out­side. We moved the pool to where it is now so that the own­ers could have easy ac­cess to it. The house sits on 4 000-square-me­tres of land. The gar­dens were com­pletely re­done by the cape-town based land­scaper, car­rie La­timer, who did an in­cred­i­ble job.

For such a big project, did it all go ac­cord­ing to plan?

although the house and gar­den were com­pletely trans­formed, it was re­ally one of the eas­i­est and most or­ganic pro­jects we’ve ever worked on. The own­ers had a clear vi­sion and trusted us to trans­late that to re­al­ity. Gregory Mel­lor De­sign n 8 gre­go­rymel­lor.com; Jeanne du

Toit Ar­chi­tec­tural De­sign 8 jeannedu­toit.co.za; Car­rie La­timer 8 car­riela­timer.co.za

Newspapers in English

Newspapers from South Africa

© PressReader. All rights reserved.