We’re mad for that Med way of life, and this fam­ily home in Mal­lorca does it bet­ter than the rest

Poised on a rocky cliff in Mal­lorca, this fam­ily home is Med liv­ing per­son­i­fied

Condé Nast House & Garden - - CONTENTS - TEXT NOREEN JOHN­SON PRO­DUC­TION TILLE DEL NE­GRO PHO­TO­GRAPHS GREG COX

the own­ers of this re­mark­able home in Mal­lorca needed plenty of pa­tience in their search for a Mediter­ranean hol­i­day prop­erty. It took them about three years to find the right house. Built in the late 1950s by renowned Mal­lor­can ar­chi­tect Pere ga­rau, the house is sit­u­ated on a rocky cliff with spec­tac­u­lar views. The prop­erty over­looks two sep­a­rate bays, with views of the open Mediter­ranean on the hori­zon in one di­rec­tion, and the small port town of santa Ponsa in the other.

The house un­der­went a pre­vi­ous ren­o­va­tion some time in the 1990s, which left the struc­ture with some un­for­tu­nate el­e­ments such as alu­minium win­dows and high-shine mar­ble floors. The own­ers im­me­di­ately opted for a sub­stan­tial ren­o­va­tion. at­tracted by their min­i­mal­ist and con­tem­po­rary ap­proach, the cou­ple called in Mal­lorca-based ar­chi­tec­ture and de­sign prac­tice More­design to work on the project.

The cou­ple re­quested raw ma­te­ri­als to be in­cluded in the ren­o­va­tion, to cre­ate

sim­plic­ity and seren­ity in the space. de­signer Manuel Vil­lanueva says, ‘We wanted to cre­ate a place where peo­ple felt com­fort­able, where any­one would want to read a book, fall asleep, have an in­ti­mate con­ver­sa­tion. and we wanted the house to fit gen­tly into its sur­round­ings as well as mak­ing the best use of both the morn­ing and af­ter­noon light.’

The ren­o­va­tion be­gan in 2016 and in­cluded sub­stan­tial struc­tural in­ter­ven­tions to the pre-ex­ist­ing house. stair­cases and pas­sage­ways were added to con­nect the dif­fer­ent ar­eas of the home more or­gan­i­cally, and it now fea­tures eight bed­rooms, most of which are en suite, as well as sub­stan­tial in­te­rior and out­door liv­ing ar­eas, a large kitchen, a sep­a­rate laun­dry and a wine cel­lar.

This ‘blur­ring of bor­ders’ be­tween the in­te­rior and ex­te­rior, achieved via the huge win­dows and doors as well as by the fact that the floors of the im­me­di­ate out­door ter­races are fin­ished in pre­cisely the same way as those in the in­te­rior spa­ces, is pre­cisely what ‘the magic of Mediter­ranean land­scapes’ is all about, says Manuel.

Key to the suc­cess of this as­pect of the ar­chi­tec­ture are the wide over­hangs cre­ated by the home’s un­du­lat­ing roof struc­ture. These gen­er­ous eaves are ‘one of the great­est ar­chi­tec­ture el­e­ments in the Mediter­ranean,’ says Manuel, adding that these have been ‘for­got­ten’ in re­cent times. ‘They pro­tect from rain and spe­cially from sun,’ he says. ‘Be­ing so far south means that the sun in sum­mer is very ver­ti­cal, and these over­hangs per­mit­ted us to use the large glass win­dows with­out in­un­dat­ing the in­te­rior with sun­light that is too bright, hot and di­rect.’ In­stead, there is a gen­tle soft­ness to the nat­u­ral light that floods the in­te­ri­ors.

The colour pal­ette for the in­te­rior is made up of soft beiges, bone white and warm greys. Mi­cro­ce­ment floors and pared-back soft fur­nish­ings, set off by con­tem­po­rary art­works, cre­ate a min­i­mal­ist yet wel­com­ing in­te­rior. nat­u­ral tex­tures and ma­te­ri­als are em­ployed through­out, in­clud­ing sig­na­ture More­design el­e­ments such as un­treated wood, hand-carved stone and lo­cally man­u­fac­tured en­caus­tic tiles.

a beau­ti­ful blend of in­side and out, of soft­ness with trans­parency and of the con­tem­po­rary with the or­ganic, this house epit­o­mises all that is most special about Mediter­ranean liv­ing. 8 more­design.es n

op­po­site page, from top The main liv­ing room at The front of The house fea­tures large win­dows That open com­pletely from ceil­ing To floor The pool pavil­ion fea­tures a large chill­out seat­ing area as well as a fully fit­ted out­door kitchen; This out­door din­ing area is sit­u­ated un­der cover on The Ter­race, ad­ja­cent To The kitchen

Newspapers in English

Newspapers from South Africa

© PressReader. All rights reserved.