Risen from the ru­ins

A young land­scaper turned a tum­ble­down coun­try house into a col­lec­tor’s dream come true.

Home Renovations - - Contents - By Beat­rice Moore-nöth­nagel Pho­to­graphs Elza Roux Styling Amanda van Wyn­gaardt

Rea­son for ren­o­va­tion

When Charl first laid eyes on the old ruin next to the plot where his par­ents live, he re­alised it was the per­fect spot for him. Be­lieved to be the old­est build­ing in Hart­bees­fontein and of­ten re­ferred to as the “nag­maal house” (com­mu­nion house), it once be­longed to farm­ers who would use it when vis­it­ing town to have their chil­dren bap­tised or if some­one was get­ting mar­ried. Later, the al­most cen­tury-old house that Charl’s par­ents now live in was a doc­tor’s res­i­dence with Charl’s house serv­ing as liv­ing quar­ters for the doc­tor’s maids.

“To this day, when we dig around the house we find old medicine bot­tles which we use as dec­o­ra­tion in the guest room,” Charl laughs.

Charl bought the ruin from his par­ents in 2009, and over a pe­riod of three years he added an­other 100m² to the 50m² cot­tage. By the end of De­cem­ber 2013, he and his wife Estie could move in – and to­day the orig­i­nal build­ing is the cur­rent main en-suite bed­room.

Be­sides the ac­tual con­struc­tion which was done by a build­ing team, Charl laid the foun­da­tions and wooden floors, in­stalled the pressed ceil­ings, laid wa­ter pipes, did some tiling and the floor screed on his own steam.

Main al­ter­ations

• An open-plan liv­ing and din­ing room, a kitchen and an en-suite guest room were added to the ex­ist­ing struc­ture.

• The wrap­around stoep fol­lowed and new con­crete floors were laid through­out.

• A new roof was in­stalled.

• The orig­i­nal con­crete floors in the main bed­room and en-suite bath­room were screeded as they were in a poor con­di­tion.

• Elec­tric­ity, plumb­ing and sew­er­age were added as there were no ex­ist­ing ser­vices.

• With the help of his neigh­bour, Charl in­stalled pressed ceil­ings and wooden floors – both of which he got for free from an old house nearby.

• A large fire­place was added in the liv­ing room and an an­thracite stove was in­stalled in the main bed­room.

• Lastly, the in­te­rior of the house was painted; the back of the build­ing, how­ever, was left to be cov­ered by a tickey creeper ( Fi­cus pumila). >>

Tiles Union Tiles (011 663 2000, union­tiles.co.za) Taps and toi­lets CTM (0861 433 337, ctm.co.za) Basin Bath­room Bizarre (0861 555 000, bath­room.co.za) Ex­te­rior paint colour Ka­roo Land from Du­lux Lights So­tran (011 894 6950, so­tran.co.za) and Hadeda (011 788 5774, hadedashop.com) Sec­ond-hand fur­ni­ture Al­mal se Winkel (082 312 0855)

Q&A with Charl

Any cost-cut­ting tips? Visit de­mo­li­tion yards; you never know what gems they might have. I bought my en­tire home’s win­dows for R2 200! I also saved costs on build­ing ma­te­ri­als by us­ing Coro­brik’s JEM util­ity bricks of one-and-ahalf thick­ness. Where did you get your ideas? From books and a friend who is an ar­chi­tect drew up the plans. What would you do dif­fer­ently next time? I’d build the house so that it gets more sun as it’s very cold in win­ter. It is east-fac­ing with no win­dows on the north side as the build­ing is just a me­tre away from the road, so the house is quite dark. What do you en­joy most about your home? I love the look and open space – and, of course, the stoep to re­lax on. What’s next? We’d like to build an ex­tra room or two for kids!

One of Charl’s clients wanted to get rid of this wa­ter fea­ture so he grabbed it. The out­door lights on the stoep pil­lars are from So­tran in Boks­burg.

Who lives here? Charl and Estie de Klerk with their Bas­set Hounds Lucy, Jeremy and Oliver WHERE Hart­bees­fontein, North West SIZE 150m² ORI­EN­TA­TION South-west

The large stones on the bot­tom part of the

stoep wall were col­lected in the veld. The house has been ‘washed’ with a mix­ture of Cem­crete, ce­ment and sand to save on

plas­ter­ing and fu­ture paint­ing costs.

Be­fore

The Art Deco suite is from an an­tique shop at Gar­den World in Jo’burg; Charl sim­ply had it re-up­hol­stered. The ex­posed trusses are right on trend.

The lights in the liv­ing room ( op­po­site) and kitchen are from So­tran in Boks­burg. The blue fridge was a gift from Charl’s un­cle and he had it re­sprayed by a panel-beater friend.

The fire­place was a lucky find at the de­mo­li­tion yard, while the fire screen is from Al­mal se Winkel in Beth­le­hem. The small blue tiles are from Union Tiles.

FIVE lucky read­ers stand the chance to win Pen­nypinch­ers vouch­ers worth R2 500 each.

WIN! Sim­ply SMS the word PENNY fol­lowed by your name, email and postal ad­dress to 33406 (each SMS costs R1.50). En­tries close on 31 Jan­uary 2016.

( Top, from left) The drinks cabi­net, which be­longed to Charl’s grand­fa­ther, opens up like an iron­ing board; the old scale was bought from a school; and the cabi­net was bought at a de­mo­li­tion yard in Potchef­stroom. ( Mid­dle, from left) The ten­nis rack­ets cost a mere R80 at the lo­cal church bazaar; the type­writer and mir­ror were also sec­ond-hand finds; and the lanterns are from So­tran and MRP Home. ( Bot­tom, from left) Find­ing the old medicine bot­tles while dig­ging the foundation and ir­ri­ga­tion was like a trea­sure hunt for Charl; the wash­basin in the guest bath­room was bought sec­ond-hand. >>

The head­board in the guest room – an old gate – was bought at a de­mo­li­tion yard.

Newspapers in English

Newspapers from South Africa

© PressReader. All rights reserved.