Sanc­tu­ary in blue

Catalina Bal­iña trans­formed a bed­room in her beau­ti­ful Vic­to­rian home into two stylish new bath­rooms.

Home Renovations - - Contents - By Mar­ian van Wyk Pho­to­graphs Fran­cois Ober­hol­ster

Rea­son for ren­o­va­tion

De­signer and ren­o­va­tor Catalina Bal­iña bought her Ob­ser­va­tory home as an in­vest­ment in De­cem­ber 2014 and started ren­o­vat­ing in Fe­bru­ary 2015. Typ­i­cal of Vic­to­rian homes, the orig­i­nal bath­room was right at the back of the prop­erty, be­hind the kitchen. “This was ex­tremely in­con­ve­nient in such a long, nar­row house. You had to walk past three bed­rooms and the lounge, then through the din­ing area and kitchen, be­fore you fi­nally got to the bath­room,” says Catalina.

“On top of that, the fin­ishes were out­dated and the room was dark. It re­sem­bled an ‘add-on’, while to­day’s bath­rooms are sanc­tu­ar­ies, places of re­lax­ation and pam­per­ing. With this in mind, I de­cided to trans­form one of the three bed­rooms into two new bath­rooms that would add value to my prop­erty. My con­struc­tion team and I took about three weeks to do the job.”

We love the blue

fo­cal wall in Plas­con’s Berry

Stain!

The old bath­room (above) at the back of the house was de­mol­ished – this area now forms part of the gar­den. A five-drawer con­sole ta­ble now serves as a ‘his and hers’ van­ity. Tow­els are neatly stored in bas­kets. Bas­kets, tow­els, bath mat and vase from MRP

Rather than tiling the en­tire wall, Catalina cre­ated a dec­o­ra­tive tile strip and then treated the walls with a clear sealant.

Who lives here? Catalina Bal­iña

WHERE Ob­ser­va­tory, Cape Town

SIZE 6.3m2

Wall-mounted shelf and blue glasses from Big­gie Best; bird and can­dles from MRP Home

Newspapers in English

Newspapers from South Africa

© PressReader. All rights reserved.