Main al­ter­ations

Home Renovations - - Contents -

A num­ber of in­te­rior walls were de­mol­ished to cre­ate an open-plan space. The kitchen at the back of the house was moved to the front and now forms part of the open-plan liv­ing area with a sea view. All three bed­rooms got their own en-suite bath­room – much more prac­ti­cal than the pre­vi­ous sin­gle tiny bath­room at the back of the house.

The sin­gle garage was con­verted into a dou­ble garage and the bound­ary walls were raised. A large deck was built on top of the dou­ble garage, which now of­fers an incredible view of the ocean, 40m away.

The orig­i­nal Ore­gon pine floors were sanded and sealed. Some of the wooden floors were re­placed with or­di­nary con­crete floors.

The rusted steel win­dow frames were re­placed with wooden win­dow frames. Shortly be­fore the De­cem­ber hol­i­day, Esté de­cided on the spur of the mo­ment to build a small swim­ming pool near one of the two court­yards to en­hance the villa feel. The elec­tric­ity and plumb­ing were re­done. >>

The house is per­fectly sit­u­ated with a

gor­geous sea view. – Esté

Esté and her friend Ger­hard Breed re­lax in the liv­ing room on a built-in sofa made by Dirk Calitz; the distressed ta­ble was a sec­ond-hand find. Any cost-cut­ting tips? Any other tips? What do you en­joy most about your new home?

Q&A with Esté A con­crete floor that you sim­ply seal with a ce­ment sealant works well.

I be­lieve in white as a neu­tral shade; com­bined with grey it’s al­ways a win­ner – it’s a hall­mark of my ren­o­va­tions.

Al­most ev­ery room has a sea view and the house has a lovely villa feel.

Light from Arabesque

Newspapers in English

Newspapers from South Africa

© PressReader. All rights reserved.