In per­fect har­mony

Cre­at­ing a home that’s just right for three bois­ter­ous boys and two busy en­trepreneurs can be done – just get good ad­vice and top-notch con­trac­tors, say Heinz and Aletté-jo­hanni Winck­ler.

Home Renovations - - CONTENTS - By Wi­cus Pre­to­rius • Pho­to­graphs Fran­cois Ober­hol­ster • Styling Kim Bougaardt

It’s in the de­tail

This is clearly a mu­si­cal home! The piano in the dou­ble-vol­ume en­trance hall is Aletté’s – like Heinz, she is a keen mu­si­cian. Re­fer­ring to the pho­to­graphs on the wall, Aletté says: “We ac­tu­ally don’t have enough space for all our pho­tos, so from time to time we will have to ex­change them for oth­ers.” The ce­ment floor is fin­ished with Tal Screed­mas­ter and the tall win­dow was de­signed by The Plan Co; they also drew up the plans for the Winck­lers’ pro­ject. The stair­case rail­ing is from De­sign­weld.

The back stoep, with the kitchen and chil­dren’s play­room be­hind the glass doors, is where the Winck­ler fam­ily love to hang out. The ce­ment floor and reed ceil­ing were in­stalled by The I Love Group and the red pendants are from Is-créatif. The pine ta­ble was Aletté’s first buy when she was still sin­gle and the wicker chairs were pur­chased on the side of the road in Som­er­set West. Aletté’s stu­dio and their as­sis­tant’s of­fice is lo­cated on the up­per level.

He wanted a stu­dio and “a huge lawn for the boys”; she dreamt of hav­ing a walk-in closet. To­day, singer Heinz Winck­ler and his wife Aletté-jo­hanni’s dream home in Som­er­set West has ex­actly that – and more.

“Mov­ing here from Jo­han­nes­burg was a huge leap of faith for us,” says Aletté, an im­age con­sul­tant. A visit to Heinz’s par­ents in Betty’s Bay on the Over­berg coast in 2013 spurred them on to make the de­ci­sion to move, and so be­gan a search for a home in Som­er­set West.

“We fell in love with the pris­tine beauty of this area,” says Aletté. “We couldn’t have asked for any­thing bet­ter. It’s near the sea; close to a ma­jor shop­ping cen­tre, which is good for my busi­ness; and the air­port isn’t far for when Heinz needs to travel. It was a no-brainer!”

But this sub­ur­ban house, which they trans­formed into a spa­cious fam­ily home with an en­ter­tain­ment area within a year, didn’t al­ways have the ‘wow’ fac­tor.

“We looked at a lot of houses, hop­ing we’d find the per­fect place that we could just move into,” re­calls Aletté. “But it wasn’t to be. My mom then urged us to buy some­thing cheaper and re­vamp it ac­cord­ing to what we wanted.

“I still re­mem­ber my re­ac­tion when I first saw this house: ‘Not a chance!’.”

Even­tu­ally, af­ter get­ting good ad­vice from var­i­ous ex­perts, their ad­di­tions and im­prove­ments were im­ple­mented. “It has be­come a safe haven for us, with enough space to en­ter­tain fam­ily and friends, a play area for the kids and work space for both of us and our as­sis­tant.” >> The kitchen, in­stalled by Sub­lime Cup­boards, has teak coun­ter­tops and cup­boards painted in the colour Plas­ter from Plas­con. The I-beam was nec­es­sary be­cause the load-bear­ing wall was re­moved when the kitchen was en­larged – where the re­frig­er­a­tor is now lo­cated was an un­used cor­ner that was in­cor­po­rated into the house.

Who lives here? WHERE SIZE

Newspapers in English

Newspapers from South Africa

© PressReader. All rights reserved.