Die O­li­fant

Kuier - - Jou Kind En Skool -

Die A­fri­ka-o­li­fant is die wê­reld se groot­ste en swaar­ste dier op land. Dalk moet die o­li­fant die“ko­ning van die die­re­ryk”ge­noem word! O­li­fan­te se ore al­leen kan tot 20 kg weeg en hul­le word tot 3,3 m hoog. ’n O­li­fant se slurp is soos ’n aan­ge­pas­te neus wat baie sen­si­tief is en selfs wa­ter on­der die grond kan op­spoor. Daar is 50 000 spie­re in ’n o­li­fant se slurp. O­li­fan­te is oor­vloe­dig in Suid-A­fri­ka en jy kan groot kud­des met tot ’n hon­derd o­li­fan­te in die Kru­ger­wild­tuin sien. O­li­fan­te is hoogs so­si­a­le die­re en koeie re­geer. ’n Kud­de sal ti­pies ’n ma­tri­arg hê met groot kul­tu­re­le ken­nis wat die kud­de lei, dit on­der be­heer hou en rig­ting en pas aan­dui. ’n Vol­was­se o­li­fant kan tot 300 kg gras, bas, tak­ke en bla­re op een dag vreet. Ver­der kan hul­le tot 200 li­ter wa­ter op een slag drink. Jong o­li­fant­bul­le ver­laat die kud­de wan­neer hul­le tie­ners word. Hul­le wei al­leen, vorm ’n‘ba­chel­or-kud­de’of hul­le soek na ou en­kel­bul­le wat hul kud­de ver­laat het. Maar ’n moe­der-dog­ter­band kan tot 50 jaar duur. ’n O­li­fant is vir 22 maan­de swan­ger en sal dik­wels an­der kal­fies in die kud­de aan haar laat suig. Oor die al­ge­meen kry hul­le el­ke 3 – 4 jaar een kalf.

Newspapers in Afrikaans

Newspapers from South Africa

© PressReader. All rights reserved.