Are you re­ally a good driver?

The Witness - Wheels - - EXPLORE -

ARE you ready for hol­i­day traf­fic?

As we head into the fes­tive sea­son, one thing we can be sure of is chaos on the roads to South Africa’s hol­i­day des­ti­na­tions. If you are one of those en­ter­ing the fray, are you sure you have the driv­ing skills to avoid be­com­ing one of South Africa’s tragic sta­tis­tics? Take our quiz to find out.

1. What is a safe fol­low­ing dis­tance?

a. Three sec­onds b. Four car lengths c. Five ar­rows

2. Who needs to wear a seat­belt?

a. Only the driver b. Only the driver and pas­sen­ger c. Ev­ery­one in the car

3. How many five-per­cent al­co­hol beers can you drink and re­main within the le­gal blood-al­co­hol limit?*

a. Two beers b. 2/3 of a beer c. Half a beer

4. What is the best way to re­duce blind spots?

a. Do not change lanes un­less you have to b. Ad­just your re­view and side mir­rors for op­ti­mal vi­sion c. Just glance over your shoul­der

5. What is the best way to ar­rive at your des­ti­na­tion stress free and on time?

a. Use a GPS b. Drive in the fast lane c. Plan your route and leave well in ad­vance

6. What is the most re­spon­si­ble thing to do with your cell­phone while driv­ing?

a. Put it where it will not dis­tract you b. Use a hands-free or Blue­tooth kit c. Only check it at traf­fic lights

7. The lower your revs, the more fuel you save, thus you should change gears be­tween:

a. 1 500 and 2 000 rp/m b. 2 000 and 2 500 rp/m c. 2 500 and 3 500 rp/m

8. An­tic­i­pate traf­fic-light changes to

a. Re­duce the amount of times you stop your car b. Get through the am­ber light be­fore it turns red c. Avoid win­dow wash­ers

9. An en­gine that idles for three min­utes uses:

a. More fuel than what it would take to switch off and start the car again b. The same amount of fuel as it would take to drive 1 km at 50 km/h c. Less fuel than ei­ther a or b

10. Un­der­in­flated tyres make con­tact with the road:

a. Evenly across the tyre b. In the cen­tre of the tread c. Mostly on the edges of the tread

11. You should re­move un­nec­es­sary weight, like roof racks, so that your car will:

a. Look nicer b. Go faster c. Save more fuel

12. What are the three most com­mon causes of fa­tal car crashes:

a. Poor ve­hi­cle main­te­nance, reck­less driv­ing and rain b. Drunk driv­ing, speed­ing and driver dis­trac­tion c. Dis­obey­ing rules of the road, night driv­ing and young driv­ers.

An­swers:

1-a, 2-c, 3-b, 4-b, 5-c, 6-a, 7-b, 8-a, 9-b, 10-a, 11-c, 12-b.

Newspapers in English

Newspapers from South Africa

© PressReader. All rights reserved.